intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A fájdalmas menstruáció kezelésére hatékony lehet a fogamzásgátló tabletta

A fájdalmas menstruáció kezelésére hatékony lehet a fogamzásgátló tabletta

A fogamzóképes nők több mint felét érinti a heves alhasi görcsökkel járó, fájdalmas menzesz. Ez a jelenség sokaknál olyan súlyos, hogy mindennapi tevékenységeikben is akadályozza őket. Olvass tovább, tudj meg mindent a fájdalmas menstruáció kezelési lehetőségeiről.

 A fájdalmas menstruáció kezelésére hatékony lehet a fogamzásgátló tabletta

Egy Amerikában végzett, mára már klasszikussá vált kísérlet, amelyet 19 éves lányok körében végeztek, a fájdalmas menstruációs görcsök jelenlétét a megkérdezettek 70%-ánál tárta fel. A lányok 50%-a nyilatkozta azt, hogy a fájdalmai miatt kénytelen távol maradni az iskolától vagy a munkától.

Mi okozza a görcsöket?

A dysmenorrhoea, azaz a menzesz alatt jelentkező, fájdalmas alhasi görcsök egyidősek az emberiséggel. Mindig is létezett ez a probléma. Hatékony kezelésére azonban sokat kellett várni, egészen a múlt század közepéig. Ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő gyógymódot, szükséges volt feltárni azt, hogy mik lehetnek a kiváltó okok. Egyes kutatók összefüggéseket írtak le a görcsök és a méhaktivitás között. Mások úgy vélték, hogy a háttérben biokémiai zavarok is meghúzódhatnak. 1963-ban fejezték be azt a kutatást, amely eredményeként kimutatták, hogy a leváló méhnyálkahártya (endometrium) okozza, hogy a menstruációs váladékban „simaizom-stimulánsok” vannak jelen. Ezeket az anyagokat prosztaglandinokként azonosították. 1965-ben egy kutató kimutatta, hogy a fokozott alhasi görcsökben szenvedő, menstruáló nők váladéka nagyobb mennyiségben tartalmaz prosztaglandinokat. Sajnos a kismedencei fájdalommal, görcsökkel, gyengeséggel, fáradtsággal, rossz közérzettel járó tünetegyüttes gyakran más panaszokkal is társul: előfordulhat fejfájás, hasmenés, vagy akár kórházi kezelést igénylő kiszáradás és eszméletvesztés is. Az erős fájdalom általában 2-3 napig tart és már a menzesz előtt néhány órával jelentkezik. A fájdalom kisugározhat a combokba és a hátba is.

A fájdalmas menstruáció kezelésére hatékony lehet a fogamzásgátló tabletta

A régi idők asszonyai és a hőterápia

Hidd el, jót tesz a meleg, ha ennyire fáj. – mondta mindig a nagymamám, de persze soha nem hittem neki, és maradtam a fájdalomcsillapítóknál. Pedig ő tudta, hogy mit kell tenni. A menstruációs görcsök meleggel történő kezelése már szép múltra tekinthet vissza, mégsem aknázták ki a benne rejlő lehetőségeket. Készült róla egy-két tanulmány, de a hőterápia orvosi alkalmazása ebben ki is merült, maradt a háziasszonyok módszere. Amikor már elfogadottá vált, akkor a vele járó előnyöket beárnyékolta a hősugárzók vagy elektromos kábelek okozta égési sérülések gyakori előfordulása. Azóta már elérhető közelségbe került a hőterápia lehetősége, egy kisméretű, hordozható készüléknek köszönhetően, ami egyenletes hőmérsékleten, hosszú ideig képes hőt kibocsátani. Kísérletek igazolták, hogy a hőterápia felülmúlja az ibuprofen-terápia hatékonyságát.További kutatásokkal támasztották alá, hogy a hőkezelés kitolja a fájdalom csökkenését másnapra is, ami eddig más módszerrel nem volt igazolható. Ez viszont felvetett egyéb kérdéseket is, amelyek biokémiai vonatkozásúak, köztük azt is, hogy a hő hatására a méhben történő prosztaglandin-képződés, -hatás és -lebontás folyamatai megváltoznak.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása

Vannak, akik még mindig a kényelemre szavaznak, és besétálnak a patikába egy vény nélkül is beszerezhető fájdalomcsillapítóért. Természetesen ez is hatékony módja lehet a görcsös fájdalmak enyhítésének, azonban ezeknél a nem szteroid gyulladásccsökkentőknél számolnunk kell esetleges mellékhatásokkal is. Ezek a gyógyszerek a ciklooxigenáz enzim gátlásával akadályozzák a prosztaglandin bioszintézisét. Így csillapítják a fájdalmat, hatásuk azonban változó intenzitású és hosszúságú.

A fájdalmas menstruáció kezelésére hatékony lehet a fogamzásgátló tabletta

Mit javasolhat még a kezelőorvos?

Ha a hagyományos szerek és a hőterápia sem hoz eredményt, vagy a görcsök nagyon erősek, az orvos orális fogamzásgátló tabletta szedését javasolhatja. Ha a panaszok mellett a fogamzásgátlás is igényként merül fel, akkor elsőként ajánlja majd a kezelőorvos ezt a lehetőséget. A tabletta „beállítja” a rendezetlen havi ciklust, a menstruációs váladék mennyisége kevesebb lesz, és mivel a méh nyálkahártyája vékonyabb a tabletta hatására, a prosztaglandinok mennyisége is csökken, így a fájdalom intenzitása minimalizálódik, vagy teljesen meg is szűnnek a panaszok.

Forrás: Roger P. Smith, MD: A dysmenorrhoea optimális kezelési módjának megválasztása; Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle, 2007. Július

Kovács-Hain Zsuzsa


Szerinted mi lehet a tartós kapcsolat titka? – 6 fiatal válaszolt
Szerinted mi lehet a tartós kapcsolat titka? – 6 fiatal válaszolt
A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész
A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész
Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
7 jel, hogy feltehetően nemibetegséged van
7 jel, hogy feltehetően nemibetegséged van
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.