intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Vizsgálatok a nőgyógyásznál – Ezek a legfontosabbak

Vizsgálatok a nőgyógyásznál – Ezek a legfontosabbak

Akkor is, ha nincs semmi panaszod, évente egyszer mindenképp érdemes elmenni a nőgyógyászodhoz méhnyakrákszűrésre. Ez a rutin szűrővizsgálat nagyon fontos, mégis sokan kihagyják, nem tartják annyira fontosnak. Összeszedtük most, melyek azok a vizsgálatok, amelyek minden nő számára lényegesek – legalább évente egyszer.

Az első nőgyógyászati vizsgálat

Amikor megjön az első menstruációd, azt szokták mondani, nagylány lettél. Ez azt is jelenti, hogy innentől kezdve már felnőtt nőnek számítasz, nőgyógyászhoz is el kell majd menned. Az első ilyen vizsgálat azért nagyon lényeges, mert nem mindegy, milyen benyomás alakul ki benned az orvossal kapcsolatban, milyen tapasztalatokat szerzel a rendelőben. Az első nőgyógyászati vizsgálatod az első lépésed abba a bizonyos nagybetűs életbe. Ez a vizsgálat a női egészséged megőrzését segíti, valamint a szexuális életedet is megalapozza. Az orvosod segít majd kiválasztani a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert.

Az első vizsgálat után évente egyszer javasolt felkeresned a nőgyógyászt a következő vizsgálatok miatt:

1. Méhnyakrákszűrés

Tizennyolc éves kor felett, vagy ha már szexuálisan aktív vagy ezen életkorod előtt, akkor onnantól kezdve, évente ajánlott elmenni rákszűrésre.

Az orvos meghallgatja az esetleges panaszaidat, felveszi a kórelőzményed, majd egy furcsa alakú, kacsa nevű eszközzel a hüvely falát szélesebbre tárja, hogy jobban láthassa a méhszájad. A méhszájról és a méh nyakcsatornájából egy szempillaspirálhoz hasonló pálca segítségével mintát kenetmintát vesz. Megvizsgálja a hüvelyt, a kis- és nagyajkakat, valamint a szeméremtestet is. Eltéréseket vizsgál, amelyek akár kórosak is lehetnek. 

A méhnyakrákszűrés eredménye lehet…

  • P I-II negatív
  • P III feltétlen ellenőrzést, nyomon követést igényel
  • P IV-V- kóros, feltétlenül kivizsgálás és szövettani vizsgálat szükséges.

Az éves rákszűréssel a rendellenességek nagy része kiszűrhető, és nagyon jó eséllyel gyógyítható, így a rákbetegség kialakulása szinte teljes bizonyossággal megelőzhető.

2. Kolposzkópos vizsgálat

Az éves nőgyógyászati szűrés része. Apró, kóros eltérésekre derülhet fény a segítségével, amelyeket kezelni kell a továbbiakban.

3. Tapintásos vizsgálat

Szintén az éves rákszűrés alkalmával ejti meg az orvosod. Ennek segítségével akár a ciszták és a miómák is szűrhetők, ugyanakkor a kiderülhetnek a különböző gyulladásos betegségek (petefészkek, kismedence) és az endometriózis is.

4. Hüvelyi ultrahangvizsgálat

A tapintásos vizsgálat során nem minden rendellenességet tud kiszűrni az orvos. Az ultrahang azonban sokkal közelebb hozza azokat.

5. Emlővizsgálat

Az emlőrák aránya igen magas, minden tizedik nő esélyes arra, hogy kialakuljon nála ez a betegség. Éppen ezért fontos, hogy 20 éves korod felett, havonta egyszer, a menstruációd utáni hétben magad vizsgáld át a melleidet. Ha havonta egyszer időt szakítasz erre a pár perces önvizsgálatra, probléma esetén időben orvoshoz fordulhatsz.

Évente egyszer, a nőgyógyászati vizsgálaton az orvos is átvizsgálja az emlőket és a hónaljakat is. Negyven éves kor felett kétévente, ötven éves kor felett pedig évente javasolt a mammográfiás vizsgálat.

6. HPV szűrés

A HPV fertőzést rend szerint az immunrendszerünk leküzdi, ám bármikor újra jelentkezhet, és sajnos rákot okozhat. Mivel általában tünetmentes a fertőzés, nagyon fontos a védőoltás, amely nem mindegyik HPV törzs ellen hatásos, de a leggyakrabban daganatot okozók ellen védelmet nyújthat. Ennek ellenére igen fontos az évenként elvégzett szűrővizsgálat.

Ez a hatféle nőgyógyászati vizsgálat az, amely nagyon fontos 18 éves kor fölött. Ahhoz, hogy a rendellenességekre fény derülhessen, nem elég az internetes öndiagnózis, el kell menni a nőgyógyász szakorvoshoz. Kérj időpontot még ma!

 

Komáromi Csenge


A szerelem – a férfi szerint
A szerelem – a férfi szerint
10 dolog, amit szeretsz a párodban
10 dolog, amit szeretsz a párodban
5 jel, ami elárulja, hogy a pasi csak szexet akar
5 jel, ami elárulja, hogy a pasi csak szexet akar
A nők szexuális kora
A nők szexuális kora
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.