intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Vírusfertőzések - szexuális úton

A szex, a testi kapcsolat fantasztikus dolog. Azonban tudnod kell, hogy veszélyeket is hordozhat! Jobb, ha megfontoltan élsz, és lehetőség szerint tartózkodsz az alkalmi kapcsolatoktól. Amennyiben nem tudsz uralkodni magadon, akkor mindenképpen védekezz! Túl azon, hogy nem kívánt terhesség alakulhat ki, számos veszélyes kórt is összeszedhetsz.

Kockázatok
A férfiak és a nők kockázata jelentősen különbözik a vírusfertőzések szempontjából. A spermában jelenlévő vírusok a hüvelyben tovább ott maradnak, az ondó fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek termelhetik a vírusokat, megkönnyítve ezzel a hölgyek fertőződését.

E szempontból különösen jelentős az első szeretkezés, mivel szűzhártya fizikai sérülése megsokszorozza a fertőzés kockázatát a vérrel terjedő vírusok esetében (HBV, HIV, HTLV és HCV).
A másik kockázati tényező az, ha baktériumok és vírusok együtt vannak jelen a nemi szervekben. Bármilyen gyulladás a nemi szervek bőrén vagy nyálkahártyáján megtízszerezi a fenti vírusfertőzések valószínűségét. Óvszer használatával csökkenthető ugyan a kockázat, de a humán papilloma-vírusokra ez nem érvényes. Az egyetlen megnyugtató mód a tartós partnerkapcsolatok ápolása.
Szexuális úton terjedő vírusok:
  • humán herpesz vírus 2-es típusa (HHV-2)
  • humán papilloma-vírusok (HPV-1/100)
  • Epstein-Barr vírus
  • Kaposi sarcoma (KSHV)
  • hepatitis B vírus (HBV)
  • humán cytomegalo-vírus (HCMV)
  • az AIDS kapcsán ismert HIV
  • humán T-sejtes leukémia vírus (HTLV1/2)
  • hepatitis C vírus (HCV).Az ajak herpesz (HHV-1) bizonyos keresztvédettséget, immunizálást biztosít a genitális herpesz vírussal szemben (HHV-2). Magyarországon a gyermekek jelentős része megfertőződik a bölcsődében, az óvodában, valamint a szülő- nagyszülő-gyermek kapcsolat során az ajak herpesz vírusával, így nálunk lényegesen ritkább a genitális herpesz előfordulása, mint pl. az USA-ban, vagy a világ más részein, ahol az ajak herpesz fertőzöttség csak 50% körül van. Ott a lakosság fele a nemi kapcsolatok kezdetén, életében először a HHV-2 vírussal találkozik, ami súlyos hólyagos betegséget okoz. Közös tulajdonsága valamennyi herpesz vírusnak, hogy ha valaki egyszer megfertőződött, akkor a vírus egész életén át a szervezetében marad.
Kattints és kérdezd akár névtelenül, online rendelő nőgyógyász szakértőinket!Humán papilloma vírus (HPV) – már népbetegség! A fogamzásgátló tabletták szedésével megszűnt a terhességtől való félelem, s ez gyakoribbá tette a partnerváltásokat, így a HPV terjedését is. A vírusok egy része kizárólag nemi kapcsolat során terjed, s egész életen át ott marad a hámréteg alapsejtjeiben. A HPV papillomák, azaz szemölcsök kialakulását okozza, amik a fertőzött egyének 90%-ában – az immunrendszer segítségével – néhány hónap alatt eltűnnek. A ma ismert mintegy 100 HPV genotípus közül 13 kiemelkedően nagy daganatkeltő hatással rendelkezik. A HPV által keltett daganatok – főként méhnyak rák – esetében 98%-ban a HPV-16 vírus szerepel.
Ne essünk kétségbe HPV fertőzés esetén, hiszen a szemölcsök megjelenésétől a rosszindulatú daganat kialakulásáig 7–15 év telik el! Először „jóindulatú daganatok”, szemölcsök keletkeznek, melyek 70–90%-át az immunrendszer néhány hónap alatt leküzdi. Mivel a HPV a természetes immunitást bénítja meg, ezért a fertőzést követően sem gyulladás, sem immunválasz nem alakul ki. Ma még sajnos senki nem tudja, hogy miért képtelen az immunrendszer valamennyi HPV fertőzés szaporodását visszaszorítani.Érdemes tudnod!
Új védőoltás HPV ellen! Vancouverben 2005. április 30. és május 5. között tartott 22. Nemzetközi Papillomavírus Konferencián mutatták be az enyhén daganatkeltő, leggyakoribb vírusok elleni, illetve a legveszélyesebb HPV-16 és 18-as típust is tartalmazó védőoltásokat. Arról számoltak be, hogy a beoltott asszonyok között tízszer kevesebb daganatot megelőző állapot ill. szemölcs alakult ki, mint az oltatlan asszonyokban. Magyarországon a járványtan szakemberei szerint a fiataloknak még a szexuális élet megkezdése előtt, 12 éves korban a hepatitis B védőoltásokkal együtt lehetne beadni a vakcinát. A megelőzésen túl a kutatók most a fertőzést követő (ún. poszt-expozíciós) védőoltás kifejlesztésén dolgoznak, ami a következő évtizedben egy valódi rákellenes védőoltás lehet.Forrás: Nagy Károly és Ongrádi József: Vírusok által okozott urogenitális fertőzések. Orvosi molekuláris virológia (Szerk. Berencsi György), Medicina Könyvkadó, Budapest, 2005
Czeglédy Judit: Papillomavírusok. Orvosi molekuláris virológia. (Szerk. Berencsi György), Medicina Könyvkadó, Budapest, 2005

Prof. Dr. Berencsi György
Dr. Csire Márta
Dr. Younes Saleh Ali
 

Kattints és kérdezd akár névtelenül, online rendelő nőgyógyász szakértőinket!


SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.