intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Védekezz a szexuális úton terjedő betegségek ellen

Védekezz a szexuális úton terjedő betegségek ellen

A szexuális együttlét többnyire örömforrás – ebben egyetérthetünk. Azonban sajnos vannak olyan esetek, amikor számolnod kell fájdalmas következményekkel, a szexuális úton terjedő betegségek tüneteivel és a betegségek utóéletével is. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel és hideg fejjel elejét veheted a fertőzéseknek.  

Tudod, mi az az STD?

Sexually Transmitted Diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek, angol nyelvű kifejezés. Azt jelenti, hogy a fertőző betegségek, amelyeket különféle kórokozók terjesztenek, szexuális érintkezés útján terjednek. A szexuális érintkezés nemcsak a behatolásos közösülés, hanem minden olyan érintkezés, ahol az egyik fél nemi szerve a másik fél bármely nyálkahártyájával kerül kapcsolatba. Ez lehet a partnered nemi szerve, a szája, a végbele.

Vajon téged is érint?

Ha szexuális életet élsz, egyidejűleg több partnered is van és nem védekeztek, akkor nagyon is érint téged az, hogy szexuális érintkezés útján fertőződhetsz meg akár veszélyes betegséggel is. Fontos tudnod, hogy nagyon sokféle nemi úton terjedő kórokozó létezik, és sajnos, ha egyszer megfertőződtél, nem alakul ki védettség a betegséggel szemben, máskor is elkaphatod ugyanazt a fertőzést, sőt egyszerre akár többféle kórokozóval is szembe kell nézned.

Miből derül ki, hogy fertőzött vagy?

Mint általában minden betegségnek, a szexuális érintkezéssel terjedőknek is vannak tüneteik. Létezik olyan, amely már viszonylag hamar, az együttlét után néhány órával problémákat okoz. Vannak olyanok, amelyek hosszabb ideig lappangnak a szervezetben, de ez idő alatt is fertőzhetsz. A tünetek igen változatosak lehetnek: normálistól eltérő folyás, váladékozás, viszkető, égő bőr, hólyagok, sebek, kiütések megjelenése. Vannak olyan betegségek is, amelyek lázzal társulnak, sárgasággal járnak, hasmenést, hányást, nyirokcsomó-duzzanatokat okoznak.

Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, vagy a partnereden, azonnal függeszd/függesszétek fel a nemi életet, és forduljatok orvoshoz! A bőr- és nemigyógyász szakorvos foglalkozik kifejezetten a szexuális érintkezés útján terjedő betegségek vizsgálatával, kezelésével, de a nőgyógyász szakorvosok a nőket, az urológus szakorvosok pedig a férfiakat tudják hatékonyan kezelni ezekkel a betegségekkel kapcsolatban. Érdemes a partnereddel együtt orvoshoz menni, így elkerülhetitek azt, hogy újra meg újra megfertőzzétek egymást. Nem szabad kikerülni az orvosi kontrollt, ugyanis ezek a fertőzések nem múlnak el maguktól, mint egy fejfájás. fontos, hogy célzott kezelést kapj(atok).

A vizsgálaton tapintással ellenőrzik az érintett területet, területeket, esetleg kenetet vesznek, sőt vérvétel is előfordulhat. Az nagyon fontos, hogy a kezelést csak pontos diagnózis felállítása után tudja elkezdeni az orvos. Tisztában kell lennie, hogy milyen fertőzés áll fenn, hogy a legmegfelelőbb gyógyszert vagy módszert ajánlhassa neked. Minél hamarabb fordulsz orvoshoz, annál valószínűbb, hogy a kezelés is gyors lesz. Az STD-k többsége 100%-ban gyógyítható, egyes vírusfertőzések nem, azokra célzott kezelést, hogy az élet tünetmentes maradhasson.

Védekezz ellenük!

Ha monogám kapcsolatban élsz, és a párod is így gondolja, azaz neki sincs más partnere veled egyidőben, akkor biztos lehetsz abban, hogy védett vagy a betegségekkel szemben. Azonban akkor, ha egyszerre több vasat is tartasz a tűzben, veszélyben vagy! A gumi óvszer használata a legbiztosabb védekezési módszer a nemi úton terjedő betegségek ellen.

Az óvszer használatánál nagyon kell figyelni néhány dologra:

  • Mindig nézzétek meg az óvszer lejárati idejét. Lejárat után tilos használni!
  • Felhelyezésnél nagyon figyeljetek, hogy a levegőt teljesen kiszorítsátok az óvszer tetején lévő ondótasakból. Ha nem így tesztek az óvszer aktus közben könnyen elszakadhat.
  • Soha ne használjatok egy óvszert többször! Ez a fogamzásgátló eszköz egyszer használatos, eldobható. Többszöri használata nem biztonságos, és még fertőzéseket is kaphattok.
  • Az aktus végén körültekintően kell eltávolítani a péniszről, nehogy az ondó a hüvelybe jusson.
  • Felbontás után érdemes átvizsgálni az óvszert, mert az is előfordulhat, hogy gyárilag sérült. Ez nagyon ritka, de megeshet.

Az óvszer viszonylag olcsó megoldás, mindig lehet belőle a táskádban. Az is jó benne, hogy nem kell ahhoz orvos, hogy beszerezd.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, ne félj feltenni. Szakértőink diszkréten kezelik problémáidat, és ha szeretnél, anonim maradhatsz. Itt senki sem ítélkezik feletted, segíteni szeretnénk, mert mindenre van megoldás! Katt ide!

Kovács-Hain Zsuzsa


Csak szex, semmi érzelem? – Szexkapcsolatban éltem | Kira története
Csak szex, semmi érzelem? – Szexkapcsolatban éltem | Kira története
Vajon a nők ismerik a férfiakat? – 5 tévhit, ami még mindig tartja magát
Vajon a nők ismerik a férfiakat? – 5 tévhit, ami még mindig tartja magát
Emlékszem, amikor még nagyon szerettél – Anna levele a férjének
Emlékszem, amikor még nagyon szerettél – Anna levele a férjének
Jobb szexet szeretnél? Ezeken változtass!
Jobb szexet szeretnél? Ezeken változtass!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.