intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Védekezni menő, tájékozottnak lenni menő!

Védekezni menő, tájékozottnak lenni menő!

A szexuális életnek kétség kívül vannak buktatói. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő partnerrel esik meg az együttlét, lehet, hogy nem a legjobb időben, ám, ha nem védekezel, annak bizony hosszú távú következményei lehetnek. Nemcsak a nem kívánt terhességre gondolunk, hanem a nemi úton terjedő betegségekre is. Védekezni menő, tájékozottnak lenni menő! Ez magabiztosságot ad neked, ami nemcsak önbizalommal tölt fel, hanem boldog, sikeres szexuális életet eredményez.

Hogy tisztán láss a dologban, fontos, hogy tudd, mik azok a módszerek, amelyek közül választhatsz. A döntés a tiéd és a nőgyógyászodé, hogy mely módszert alkalmazd, mi most a meggyőzés minden ereje nélkül megpróbáljuk neked összefoglalni a fogamzásgátló palettát.

Először is néhány szó arról, hogy milyen módszereket érdemes elkerülnöd.

  • naptármódszer
  • ébredési hőmérséklet mérése
  • nyák-módszer
  • megszakított közösülés

Ezek természetes módszerek. A termékeny napok meghatározásával hivatottak a nem kívánt terhesség megakadályozására. Ám a helyedben mi messziről kerülnénk ezeket, ugyanis a teherbeesés esélye nagyon nagy. Nem éri meg! Menj inkább biztosra!

Léteznek végleges megoldások, nők és férfiak számára is (petevezeték és ondóvezeték művi elzárása), de ezeket sem ajánljuk. Nem beszélve arról, hogy egy bizonyos életkor alatt a műtétet nem is végzik el. Benne van a pakliban, hogy egyszer csak szeretnél majd kisbabát (még akkor is, ha most épp nincs itt az ideje).

Lássuk a hormonmentes módszereket

Vannak úgynevezett barrier-módszerek. Ezek megakadályozzák a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutását.

  • az óvszer
  • a női óvszer (kis csőszerű eszköz – nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől)
  • a pesszárium, a méhszájsapka
  • a különböző spermicidek, azaz spermaölő anyagok, habok, krémek, zselék formájában használhatóak. Ezeket a kémiai anyagokat a hüvelybe és a méhszáj közelébe kell juttatni minden együttlét előtt

Létezik méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál) is, amelyet a méh üregébe helyez fel az orvos (a műanyag, réz vagy nemesfém ötvözetű réz spirált). Megakadályozza a spermiumok méhen belüli mozgását és gátolja a petesejt megtermékenyülését. Éveken át tartó, hormonmentes megoldást nyújt. Érdeklődj az orvosodnál bővebben.

És most röviden a hormonális módszerekről

Védekezni menő, tájékozottnak lenni menő!

Nagyon sokféle hormonális módszer létezik a nem kívánt terhesség kivédésére. A ma létező fogamzásgátlók közül ezeket választja a legtöbb nő. Nem véletlenül.

A hormonális fogamzásgátló tabletták hatékonysága kiváló. A működésük azon alapszik, hogy meggátolják a peteérést, a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását, és a spermiumok számára áthatolhatatlanná teszik a nyakcsatornát. Többféle tabletta közül lehet választani: vannak egy- és többkomponensű, azaz kombinált készítmények, és olyanok is, amelyek a szexuális aktust követő 72 órában képesek megakadályozni a teherbeesést.

A tablettákon kívül választhatsz más hormonális módszerek közül is. Ilyen például a hüvelygyűrű, ami egy rugalmas anyagból készült, helyileg ható hormonadagoló eszköz. Három hétig lehet a hüvelyben, majd ki kell venni, szünetet tartani, majd egy új gyűrűt kell felhelyezni. Hormonális módszer még a méhen belüli gyógyszerleadó rendszer, ami évekre biztonságot nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

Láthatod, hogy a lehetőségek tárháza szinte végtelen, ám nem mindenkinek jó ugyanaz a módszer. Fontos, hogy tudd, nem létezik 100%-os fogamzásgátlás, minden módszer esetében előfordulhat, hogy megfogan egy kisbaba. Azonban a legtöbb olyan terhesség, amely fogamzásgátló alkalmazása mellett jön létre, a fogamzásgátló helytelen alkalmazása miatt történik meg. Ha biztosra szeretnél menni, együttlétkor alkalmazzatok gumi óvszert is a tabletta mellett, így ugyanis a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen is megteszitek a lehető legtöbbet.

Védekezni menő, tájékozottnak lenni menő!

Elkerülhetetlen, hogy minél többet megtudj a lehetőségeidről a fogamzásgátlással kapcsolatban. Ezért nem lehet elégszer elmondani, hogy minden nőnek kell egy megbízható nőgyógyász, aki minden kérdésedre válaszol, segít kiválasztani a megfelelő módszert.

Tudnod kell, hogy védekezni menő! Szuper, ha tudod, hogy milyen lehetőségeid vannak, jó, ha ezeket továbbadod a barátaidnak is.

Ha kérdésed van, ne félj feltenni az orvosodnak, vagy itt, online tanácsadásunkon.

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Felhasznált irodalom:

Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

 


Összeköltözés, a kritikus pont
Összeköltözés, a kritikus pont
Mit szeretnek a férfiak a szexben? (18+)
Mit szeretnek a férfiak a szexben? (18+)
A szexuális diszfunkció 5 jele - nőknél
A szexuális diszfunkció 5 jele - nőknél
Mi az, amit szerinted minden nőnek tudnia kell a férfiak szexualitásáról?
Mi az, amit szerinted minden nőnek tudnia kell a férfiak szexualitásáról?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.