intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mindennapi életünk része, hogy lehetőség szerint odafigyelünk arra, hogy mit és mikor eszünk. A világ abba az irányba halad, hogy ez a kérdés egyre több ember számára fontos. Egyes betegségeknél komoly diétát kell tartani, még jobban odafigyelve az apró részletekre. Nincs ez másként a PCOS esetében sem. Lássuk, mit ehet és mit nem, aki ettől a kellemetlen és alattomos betegségtől szenved.

Az élet alapja a ritmus. Mindennek megvan a maga ritmusa. A napjainknak, az alvásnak, a légzésnek, a szív dobbanásának, és annak is, hogy mikor eszünk. Általában (jó esetben) napi háromszor étkezünk. Aki azonban tudatosan odafigyel a táplálkozására, az tudja, hogy naponta ötször kellene keveset enni. Így van ez a PCO szindrómás nők esetében is. Mivel a PCOS egyik tünete és kísérőjelensége az inzulinrezisztencia lehet, fontos, hogy a vércukor szintjét állandóan a normális szinten tartsák. Mivel a betegség elhízással is járhat, az étkezésre való odafigyelés létfontosságú. Ha a vércukor szintje állandó, az anyagcsere felgyorsul, ez már egy lépéssel közelebb visz a fogyáshoz.

Mit lehet és mit nem?

Ez általában nem egy bonyolult kérdés, a PCOS esetében azonban igencsak összetett. Ha valaki inzulinrezisztenciában szenved, akkor nagyon fontos szem előtt tartania az ételek glikémiás indexét (GI). „A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. (Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne.) Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.” (Wikipédia)

Ha egy élelmiszer GI-je magas, akkor több inzulin termelődik, ez által a cukorszint is felszökik. A magas inzulinszint hormonproblémákat okozhat, ami a PCO szindrómában szenvedőknek a legnagyobb problémát jelenti. Ennek megfelelően az a jó, ha minél alacsonyabb glikémiás indexű ételek közül válogatunk.

Az inzulinrezisztencia reggel a legrosszabb, tehát érdemes már korán reggelizni. Ez az étkezés amúgy is az egyik legfontosabb. Fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, csak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, kevés fehérjét. A tízórai már tartalmazhat gyorsabban felszívódó szénhidrátot, valamilyen gyümölcsöt is. Ekkorra általában már rendeződik az inzulinszint és a cukorszint is. Ebédre fogyasszunk valamilyen állati fehérjét (sovány húst vagy tojást). Ekkor ehetünk hozzá főzeléket (természetesen rántás nélkül) vagy salátát. A burgonya kerülendő, mivel magas a GI-je. Uzsonna tájékán már ismét rosszabb lehet az inzulinérzékenység. Ekkor fogyasszunk valamilyen gyümölcsöt. A vacsora sovány fehérjét és sok zöldséget tartalmazzon.

Az ételek elkészítésére is ügyelni kell. Nem szabad agyonfőzni vagy –párolni semmit. A zsírban vagy olajban sütés kifejezetten tilos. Próbáljunk inkább mindent minél egyszerűbben, grillezéssel, sütőben sütéssel elkészíteni.

EZEKET INKÁBB NE!

 • Fehérliszt
 • Fehércukor
 • Burgonya
 • Száraz hüvelyesek
 • Szőlő
 • Banán
 • Aszalt gyümölcsök
 • Görögdinnye
 • Szilva
 • Cukrozott gyümölcsjoghurtok
 • Zsíros húsok és húskészítmények
 • Édesség, sütemény
 • Üdítőitalok
 • Alkohol
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.