intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ugye te nem gondolod ezeket a fogamzásgátlódról? – Az 5 leggyakoribb tévhit, amellyel le kell számolni!

Ugye te nem gondolod ezeket a fogamzásgátlódról? – Az 5 leggyakoribb tévhit, amellyel le kell számolni!

A jelenkor egyik legnépszerűbb – és egyben az egyik leghatásosabb – fogamzásgátló módszere a hormonális fogamzásgátló tabletta. A népszerűsége ellenére még mindig van néhány olyan tévhit, amelyek igencsak elterjedtek. Mivel ezek negatívak, sokan félnek a fogamzásgátló tablettáktól. Itt az ideje, hogy végleg leszámoljunk ezekkel a negatív mítoszokkal!

1.   A tabletták sok hormont tartalmaznak

Pont ez az az állítás, amely miatt nagyon sok nő ódzkodik a fogamzásgátló tablettáktól. Ha kimondjuk azt a szót, hogy hormon, sokan rázni kezdik a fejüket, tiltakozva. Ilyenkor mindig a régmúltban ismert antibébi tabletták sejlenek fel a nők tudatában, és azokkal azonosítják a jelenlegi, modern készítményeket. Pedig ma már nagyon sokféle tabletta van forgalomban, amelyek többnyire alacsony hormontartalmúak, sőt vannak olyanok is, amelyek nem tartalmaznak ösztrogént, csak progeszteront. Kérd a nőgyógyászod tanácsát, ajánlását, mielőtt döntenél.

2.   A tabletta szedése súlygyarapodáshoz vezethet

A tévhitek közül ez a legelterjedtebb, és talán ez az, amiért a legtöbben valamilyen más módszert választanak a védekezéshez. Pedig nem egy vizsgálat készült már a fogamzásgátló és a testsúly összefüggéséről, amelyek egytől-egyig arra jutottak, hogy nincs kapcsolat a tabletta szedése és a testsúly növekedése között. Egyeseknél előfordulhat súlynövekedés, ami a szervezet vízvisszatartásának következménye. Sokan a serdülőkorban kezdik szedni a fogamzásgátlót, amikor a hormonháztartás amúgy is felborul, és hízás, fogyás egyaránt előfordulhat.

3.   Ha hosszú távon szedsz fogamzásgátlót, az meddőséghez vezet

Ez az állítás már csak azért sem állja meg a helyét, mert már akkor is, ha egy tabletta beszedése elmarad, valamilyen kiegészítő védekezésre van szükség. Bizonyított tény, hogy nincs semmilyen kapcsolat a tabletta és a meddőség között. A tévhit mégis igen elterjedt, talán azért, mert sokaknál a fogamzásgátló tabletta elkezdésének célja – a védekezésen túl – a menstruációs ciklus rendezése volt. Az ilyen nők általában előtte is vérzési zavarokkal küzdöttek, amelyek visszatérhetnek a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után. A teherbeesés ilyenkor nehezített lehet, de koránt sem lehetetlen.

fogamzasgatlo-tevhit2

4.   Ha fogamzásgátlót szedsz, közben szünetet kell tartani

Semmi sem indokolja, hogy a hosszú távú szedés ideje alatt szünetet kell tartani. Ha a tabletta szedését abbahagyod, a ciklus rövid időn belül visszaáll a szedés előtti állapothoz, a termékenység helyreáll. Ha szünetet tartanál, a tabletta nem védene meg a nem kívánt terhességgel szemben.

5.   Ha tablettát szedsz, minden bizonnyal trombózisod lesz

Trombofília szűrés. Így hívják azt a vérvizsgálatot, amelynek segítségével megállapítható, hogy hajlamos vagy-e mélyvénás trombózisra. Ha az eredmény fokozott hajlamot mutat, akkor más fogamzásgátló módszer lesz számodra megfelelő, ám az mindenképp tévhit, hogy ez a probléma mindenkit érint.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Felhasznált irodalom:
Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011
 Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015
S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017
 A.   E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

Te hogy ismerkedtél meg a pasiddal? - Íme, 5 történet, ahol a nő kezdeményezett
Te hogy ismerkedtél meg a pasiddal? - Íme, 5 történet, ahol a nő kezdeményezett
Intim titkok – Te hányat őrzöl a párod elől?
Intim titkok – Te hányat őrzöl a párod elől?
Ezeken a helyeken ne szexelj!
Ezeken a helyeken ne szexelj!
Párkapcsolat – Randitól a boldogító igenig
Párkapcsolat – Randitól a boldogító igenig
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.