intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ugye te nem gondolod ezeket a fogamzásgátlódról? – Az 5 leggyakoribb tévhit, amellyel le kell számolni!

Ugye te nem gondolod ezeket a fogamzásgátlódról? – Az 5 leggyakoribb tévhit, amellyel le kell számolni!

A jelenkor egyik legnépszerűbb – és egyben az egyik leghatásosabb – fogamzásgátló módszere a hormonális fogamzásgátló tabletta. A népszerűsége ellenére még mindig van néhány olyan tévhit, amelyek igencsak elterjedtek. Mivel ezek negatívak, sokan félnek a fogamzásgátló tablettáktól. Itt az ideje, hogy végleg leszámoljunk ezekkel a negatív mítoszokkal!

1.   A tabletták sok hormont tartalmaznak

Pont ez az az állítás, amely miatt nagyon sok nő ódzkodik a fogamzásgátló tablettáktól. Ha kimondjuk azt a szót, hogy hormon, sokan rázni kezdik a fejüket, tiltakozva. Ilyenkor mindig a régmúltban ismert antibébi tabletták sejlenek fel a nők tudatában, és azokkal azonosítják a jelenlegi, modern készítményeket. Pedig ma már nagyon sokféle tabletta van forgalomban, amelyek többnyire alacsony hormontartalmúak, sőt vannak olyanok is, amelyek nem tartalmaznak ösztrogént, csak progeszteront. Kérd a nőgyógyászod tanácsát, ajánlását, mielőtt döntenél.

2.   A tabletta szedése súlygyarapodáshoz vezethet

A tévhitek közül ez a legelterjedtebb, és talán ez az, amiért a legtöbben valamilyen más módszert választanak a védekezéshez. Pedig nem egy vizsgálat készült már a fogamzásgátló és a testsúly összefüggéséről, amelyek egytől-egyig arra jutottak, hogy nincs kapcsolat a tabletta szedése és a testsúly növekedése között. Egyeseknél előfordulhat súlynövekedés, ami a szervezet vízvisszatartásának következménye. Sokan a serdülőkorban kezdik szedni a fogamzásgátlót, amikor a hormonháztartás amúgy is felborul, és hízás, fogyás egyaránt előfordulhat.

3.   Ha hosszú távon szedsz fogamzásgátlót, az meddőséghez vezet

Ez az állítás már csak azért sem állja meg a helyét, mert már akkor is, ha egy tabletta beszedése elmarad, valamilyen kiegészítő védekezésre van szükség. Bizonyított tény, hogy nincs semmilyen kapcsolat a tabletta és a meddőség között. A tévhit mégis igen elterjedt, talán azért, mert sokaknál a fogamzásgátló tabletta elkezdésének célja – a védekezésen túl – a menstruációs ciklus rendezése volt. Az ilyen nők általában előtte is vérzési zavarokkal küzdöttek, amelyek visszatérhetnek a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után. A teherbeesés ilyenkor nehezített lehet, de koránt sem lehetetlen.

fogamzasgatlo-tevhit2

4.   Ha fogamzásgátlót szedsz, közben szünetet kell tartani

Semmi sem indokolja, hogy a hosszú távú szedés ideje alatt szünetet kell tartani. Ha a tabletta szedését abbahagyod, a ciklus rövid időn belül visszaáll a szedés előtti állapothoz, a termékenység helyreáll. Ha szünetet tartanál, a tabletta nem védene meg a nem kívánt terhességgel szemben.

5.   Ha tablettát szedsz, minden bizonnyal trombózisod lesz

Trombofília szűrés. Így hívják azt a vérvizsgálatot, amelynek segítségével megállapítható, hogy hajlamos vagy-e mélyvénás trombózisra. Ha az eredmény fokozott hajlamot mutat, akkor más fogamzásgátló módszer lesz számodra megfelelő, ám az mindenképp tévhit, hogy ez a probléma mindenkit érint.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Felhasznált irodalom:
Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011
 Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015
S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017
 A.   E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

Csókolózni jó!
Csókolózni jó!
Indítsd be a szerelmi  életed! MOST!
Indítsd be a szerelmi életed! MOST!
Így tartsd meg a szerelmed!
Így tartsd meg a szerelmed!
Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.