intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Tudatos fogamzásgátlás kontra abortusz – dönts okosan!

Tudatos fogamzásgátlás kontra abortusz – dönts okosan!

Annak ellenére, hogy napjainkban már nagyon széles a fogamzásgátló módszerek palettája, még mindig meglehetősen magas a művi terhesség-megszakítások száma hazánkban. A tudatos döntésnek óriási jelentősége van a további életedre való tekintettel.

Tudatos fogamzásgátlás kontra abortusz – dönts okosan!

(Képünk illusztráció!)

Anett 24 éves, már átesett egy abortuszon öt évvel ezelőtt. „19 éves voltam, nagyon fiatal. Tudom, hogy mások esetleg vállalták volna a babát abban a korban, de én úgy éreztem, teljesen éretlen vagyok még az anyaságra. Utólag persze okos az ember. Nyilván jó lett volna, ha megfelelően védekezem, védekezünk, de nem volt elég infóm, nem volt elég tudásom a fogamzásgátlásról. Még nőgyógyásznál sem voltam azelőtt.”

Anett végül az abortusz mellett döntött, és ez a döntés teljesen felforgatta az életét. „Az anyukám azt mondta, hogy mivel nagykorú vagyok, dönthetek én, de csalódott volt, amikor azt mondtam, nem akarom megtartani a babát. Az apukám már akkor ellenem fordult, amikor megtudta ezt az egészet. Az, hogy egy egyéjszakás kaland után estem teherbe, teljesen elfordította tőlem. A műtét után még nagyon sokáig rám sem tudott nézni. Anyu úgy nézett rám, mint aki elvette az egyetlen unokáját. Borzalmas volt egyedül felvállalni ezt az egészet.”

Anett szülei nem fordítottak arra kellő figyelmet, hogy lányuk megfelelő tudással rendelkezzen azokról a lehetőségekről, amelyek megakadályozhatják a nem kívánt terhességet. Hatalmas a felelősségük abban, hogy Anettnek át kellett esnie egy ilyen komoly beavatkozáson, amely nemcsak testileg viselte meg, hanem lelkileg is.

„Nagyon féltem, mert azt hallottam, hogy az abortusz után sokszor előfordul, hogy a nőnek nem lehet gyereke. Ez volt az egyik olyan érv, ami elgondolkodtatott, hogy vállaljam-e. De a félelmem a jövőtől sokkal nagyobb volt. Az abortusz sikerült, de a lelki oldala nagyon megviselt. Annak ellenére, hogy tökéletesen éretlen voltam anyának, úgy éreztem, elvettem a babám életét. Depressziós lettem, hónapokig nem csináltam semmit. Ebből két év alatt sikerült kilábalnom. Nagyon hosszú út volt, és nagyon nehéz, mert a szüleimre nem számíthattam igazán. Nem tudom, lehet, hogy ma már teljesen másképp döntenék. Ha most lenne egy futó kalandom, akkor nem bíznék semmit a véletlenre.”

Tudatos fogamzásgátlás kontra abortusz – dönts okosan!

(Képünk illusztráció!)

A fogamzásgátló tabletták kellő védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen, ám egyéjszakás kaland esetén érdemes kiegészítő védekezést is alkalmazni. A nemi úton terjedő betegségek ellen ugyanis a gumi óvszer nyújthat védelmet.

A tablettáknak több előnyük van fogamzásgátló hatásukon kívül: segítenek beállítani a ciklust, kiszámíthatóvá teszik, ha az rendszertelen volt, csökkenti egyes ráktípusok előfordulási kockázatát, mérsékli a kismedencei gyulladásokat és a petefészek-ciszták előfordulásának gyakoriságát is. A manapság igen gyakori PCOS tüneteit mérsékli, valamint az endometriózissal együtt járó kellemetlenségeket is enyhíti.

Ezzel szemben a művi terhesség-megszakítás elvégzése után gyakori a méhszáj-elégtelenség, a koraszülés és a vetélés is. Fertőzések léphetnek fel, amelyek elzárhatják a petevezetéket. Mivel az abortusz lényegében egy műtét, előfordulhatnak komplikációk, sérülhet a méh fala.

„Féltem, hogy a műtét miatt nem lehet majd gyerekem, de szerencsére erről nincs szó, teherbe eshetek, ha úgy döntök, hogy vállalom a babát.”- mondja Anett.

„Természetesen most már tisztában vagyok azzal, milyen fontos az, hogy a szexuális kapcsolataimnál körültekintő legyek és tudatos. Ma már százszor is meggondolnám, hogy vállaljam-e az abortuszt. Az én esetemben az tűnt megoldásnak, akkor úgy éreztem, máshogy nem dönthetek. Ma már persze tudom, hogy előrelátással minden máshogy alakult volna.”

A ma kapható fogamzásgátlók már mindenki számára kényelmes és biztonságos megoldást nyújtanak. Mivel nagyon sokféle létezik, érdemes a nőgyógyászod tanácsát kérni, hogy ő mit javasol számodra a rengeteg lehetőség közül.

Tarjáni Rita


Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
Romantika, testiség és szex tinikorban
Romantika, testiség és szex tinikorban
Miért nem beszélünk még mindig nyíltan a nemibetegségekről?
Miért nem beszélünk még mindig nyíltan a nemibetegségekről?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.