intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Top 3 koktél az idei nyárra

Top 3 koktél az idei nyárra

Legyen akár nyár, akár tél, a folyadékfogyasztás fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Szervezeted egyik legfontosabb alkotóeleme a víz. Egészséged csak akkor tudod maradéktalanul megőrizni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasztasz minden nap.

A víz feladata

Azon kívül, hogy csillapítja szomjad, a víz funkciója nagyon sokféle az emberi szervezeten belül.

 • Mivel alkotórésze a vérünknek is, tápanyagokat és oxigént szállít a sejtekbe
 • Párásítja a tüdőben lévő levegőt
 • Segíti az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását
 • Pozitívan befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt
 • Hidratálja a bőröd
 • Védi az ízületeid

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása?

Ha érzed, hogy fejfájás lesz rajtad úrrá, a víz biztosan segítségedre lesz a fájdalom enyhítésében. Ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz, akkor a szellemi teljesítményed, a gondolkodásod, a koncentrációd is javul majd, valamint hatással lesz az általános közérzetedre is. Ha nem iszol eleget, az a bőrödön is meglátszik, hiszen szinte azonnal veszít rugalmasságából. A vizeletürítés révén a víz segíti a szervezet anyagcsere folyamati során keletkező salakanyagok ürülését, ezért is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Mivel a gyomrot eltelíti, csökken az éhségérzet, így fogyókúrában, diétában is nélkülözhetetlen a szerepe.

De mennyit kell inni?

Mostanában hallani erről többféle álláspontot, amelyek általában ütik egymást. A leginkább elfogadott nézet szerint, a szervezet egészséges működéséhez minimum 2,5 liter vizet (folyadékot) kell meginni. Egy felnőtt emberből napi 2,4 liter víz távozik izzadtsággal, vizelettel, széklettel, a kilélegzett levegővel. Ezt a mennyiséget muszáj pótolni, hiszen a test folyadékháztartása csak így lehet zavartalan. A folyadékigényt a testtömeg befolyásolja, illetve az életkor is. A gyermekeknek bár összességében kevesebb folyadékot kell inniuk, mint a felnőttek, testük felszíne a testsúlyhoz viszonyítva, arányaiban jóval nagyobb, így több vizet párologtatnak el testsúly-kilogrammonként, mint egy felnőtt ember és hajlamosak nagy melegben a kiszáradásra, ezért nagyon oda kell figyelni, mennyi folyadékot fogyasztanak. Csecsemő korban féléves korig 150-180 ml/kg az igény, ez három éves korig 90-100 mlKg-ra módosul, majd óvodás korbn 750-800 ml/kg, iskoláskorban 600ml/kg, 12-14 éves kor körül már eléri a napi 2,4litert a napi szükséglet. Természetesen nagy melegben, erőteljesebb, hosszabb fizikai igénybevétel, de sok beszéd esetén is ennél jóval negyobb folyadékbevitelre van szükség.

Gondoltad volna, hogy a kamaszkor, a menstruáció kezdete hatással van a vízigényre? A megváltozott hormonháztartás ezt is befolyásolja. Egész életünkben változik a folyadékigény attól függően, hogy épp milyen élethelyzetben vagyunk, hogyan élünk. Egy sportoló például többszörös mennyiséget is el tud fogyasztani, de az igényt befolyásolhatják az időjárási körülmények, a betegségek, a vízvesztéssel járó állapotok. A babavárás is egy olyan életszakasz, amikor nagyon oda kell figyelni arra, hogy mennyi folyadékot fogyasztasz. Ilyenkor fokozott a víz visszatartása a szervezetben. Ezért kicsit le kell csökkenteni a napi 2,5 literes átlagot, 2 literre. A szoptatás alatt azonban újra növelni kell, közel 3 literre, hogy a babának meglegyen a szükséges mennyiségű anyatej.

Ha alkoholt, koffeintartalmú ételt, italt, vagy bármilyen fokozott vizeletürítést okozó élelmiszert fogyasztasz, akkor is több vizet kell fogyasztani, annagyobb mennyiségű folyadékvesztés miatt.

A folyadékhiány súlyos állapotokhoz vezethet. Ha a szervezet nem kapja meg a szükséges vízmennyiséget, csökken a fizikai teljesítmény, és egyre jobban romlik a szellemi teljesítőképesség is. Fejfájás lép fel, ami a dehidráció egyik első tünete. Észreveszed, hogy kevésbé tudsz koncentrálni, fáradtabb vagy és rettentően szomjas. Ha a folyadékvesztés meghaladja a bevitt folyadék mennyiségét, különösen hosszabb időn keresztül, akkorfelborul a szervezet folyadékháztartása, és dehidráció, azaz kiszáradás alakulhat ki. A nyálkahártyáidat és a nyelvedet száraznak érzed, a bőröd kiszárad, ráncossá válik, a szemed alatt sötét karikák jelennek meg, emelkedik a pulzusod és csökken a vizeleted mennyisége.  

És mit kell inni?

Ha szomjas vagy, egyértelmű, hogy a tiszta vízzel, ásványvízzel jársz a legjobban. A levesek, gyümölcsök, zöldségek is növelik a napi bevitelt, így ezekkel is bátran számolhatsz. azonban a folyadékfogyasztásnál is – mint minden másban az életben – nem kell teljesen kizárni semmit. Nyugodtan megihatsz egy-két csésze kávét, fekete, illetve zöld teát vagy más, koffeintartalmú italt. Sőt, akár egy-két pohár koktél vagy bor is belefér. A fontos az, hogy ha ilyesmit fogyasztasz, akkor megfelelő mennyiségű vizet is igyál mellé.

Íme, a mi 3 kedvenc nyári koktélunk, amelyek hozzájárulhatnak egy jó kis nyári bulihoz. Az egyik alkoholos, a másik kettő alkoholmentes, közülük az egyik gyümölcsös. A mértékletesség természetesen nagyon fontos.

Peppermint tonic – alkoholmentes, frissítő long drink a forró napokra

Top 3 koktél az idei nyárra

Hozzávalók:

 • 2 cl citromlé
 • 3 cl borsmenta szirup
 • 1 dl tonik
 • citromhéj-spirál

Hosszúitalos pohárban keverjük

Elkészítése:

A citromlevet és a szirupot keverd el egy kis jéggel a long drinkes pohárban, majd öntsd fel tonikkal. A citromhéj-spirált helyezd a pohár szélére.

Virgin Cantaloupe – alkoholmentes, üdítő, gyümölcsös long drink, amit bármikor fogyaszthatsz

Top 3 koktél az idei nyárra

 Hozzávalók:

 • 10 dkg sárgadinnyepüré
 • 1 dl narancslé
 • 1 dl ásványvíz
 • késhegyni őrölt szegfűszeg
 • séker

Hosszúitalos pohárban keverjük.

Elkészítése:

Az adalékokat keverőpohárban keverd el jéggel, majd szűrd át a long drinkes pohárba. A tetejét hintsd meg őrölt szegfűszeggel.

És akkor jöjjön az alkoholos koktél…

Suction Cup

Top 3 koktél az idei nyárra

 Ez egy ún. Shooter koktél, azaz magas alkoholtartalmú, ezért kis mennyiségben kell fogyasztani. A Shooter elnevezés egyébként jelenthet egy felesnyi tiszta röviditalt is, ami talán jobban megvilágítja, hogy miért is javasoljuk a mértékletességet ennél a kategóriánál.

Hozzávalók:

 • 25 ml vodka
 • 15 ml dinnyelikőr
 • 5 ml Blue Curacao
 • likőrös pohárban keverjük

Elkészítése:

A pohárba töltsd bele először a vodkát,  majd erre rétegezd a zöld dinnyelikőrt, végül a tetejére érkezik a kevés Blue Curacao.


Lehet jól vagy rosszul csókolni?
Lehet jól vagy rosszul csókolni?
Beszélgess gyerekeddel a szexről!
Beszélgess gyerekeddel a szexről!
Több tanulás, kevesebb szex – ezek a mai fiatalok
Több tanulás, kevesebb szex – ezek a mai fiatalok
3 közhely a szerelemről, ami egyáltalán nem igaz
3 közhely a szerelemről, ami egyáltalán nem igaz
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.