intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Tinikorban minden sokkal nehezebb!
– az önelfogadás buktatói –

Frank Róbert | pszichológus, táncterapeuta

Tinikorban minden olyan bonyolult. Meg kell felelni a barátoknak, a szülőknek, és persze ilyenkor jön az első nagy szerelem is. Semmi sem fehér vagy fekete. Természetes, hogy ilyenkor nagy gondot jelent az önelfogadás is. Frank Róbert pszichológus, táncterapeutával arról beszélgettünk, hogy miért lenne fontos, hogy a fiatalok elfogadják, szeressék önmagukat, szeressék a testüket, és vajon miért megy ez olyan nagyon nehezen. 

Először az iskolai környezet kezdi el piszkálni a tinit, azzal, hogy nem vagy ilyen, meg nem vagy olyan – mondta Frank Róbert. Emiatt – azt gondolom – sokkal egészségesebb volt, amikor mindenki iskolaköpenyt hordott. A tanulás volt a fontos, nem az, hogy milyen pólója, milyen nadrágja van valakinek. Ma persze nem ez a jellemző, hanem a divat és az anyagiak is ott vannak az iskolában mint értékmérő. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a hasonlítgatás mellett van egy másik jelentős tényező is, amely nehezíti az önelfogadást. Ugyanis a tiniknél nagy a csúszás a külső megjelenés és a tényleges érettség között. Külsőlegnagyon érettek, ugyanakkor még lelkileg, mentálisan korántsem azok, és ez eléggé összezavarhatja őket. 

Miért nem tudják elfogadni magukat a tinik? 

Egy kisgyereknek a szülei úgy szépek, ahogy vannak. Mindaddig így van ez, amíg az anyukavagy az apuka nem kezdi el, hogy fogyókúrázom, ezért nem eszem meg ezt vagy azt. A gyerek viszi ezt magával az iskolába, és elkezdik összehasonlítgatni a szülőket, majd magukatmásokkal. A te anyukád hogy néz ki? Miért ilyen kövér? Ha a gyerek ezt tanulja meg, akkor ezt a beállítódást már nem nagyon lehet megváltoztatni. Oviban ennek még nincs olyan nagy jelentősége, de később igen, elkezdődik a hasonlítgatás, a minősítés és a különbségtétel. Onnantól kezdve már a gyermek is figyeli önmagát, és másokat is, majd elkezdődik a csúfolódás. Természetesen, akit csúfolnak, az nehezebben tudja elfogadni önmagát. És, ha mindez nem lenne elég, a médiában megjelent, grafikailag módosított képek mind azt sugallják, hogy milyennek kellene lenniük. A társadalom is közvetíti, hogy mi az elvárt, és mindenki ennek az elvárásnak akar megfelelni. Persze a valóság és a „milyen szeretnék lenni” vágykép messze van egymástól, ez még nehezebbé, vagy szélsőséges esetben lehetetlenné teszi az önelfogadást.

Miért nem tudják elfogadni magukat a tinik? 

A szülő, vagy bárki más tud ezen segíteni? 

A szülő mindenképpen tud segíteni a gyermekének – feltétel nélküli szeretettel. Jó szándékú megnyilvánulással, azzal, hogy tudatosítja a gyermekben, hogy mindenképpen szereti, sokat tehet azért, hogy gyermeke elfogadja önmagát úgy, ahogy van. Továbbá egy jó kortárs csoport, sportkör, csapat, ahol támogatják, szeretik egymást, az is segíthet abban, hogy könnyebben elfogadják magukat a tinik. Gimnáziumban is foglalkozom fiatalokkal, és bizony az a tapasztalatom, hogy lányok nagy része nincs jóban önmagával. Hatvan-hetven lány közül kettő volt összesen, akik úgy érezték jól magukat, ahogy voltak. Kinézetüktől függetlenül jól érezték magukat a bőrükben. Viszont ez kétségbeejtően alacsony arány. 

Hogyan tudják a szülők észrevenni, hogy valami nincs rendben?

Az egyik legfontosabb jel, hogy ha nem beszél az iskolai vagy éppen a baráti társaságban történt dolgokról. Intő jel, ha már otthon is kínosnak találja, hogy a problémáiról beszéljen. A „Mi volt az iskolában?” kérdésre folyamatosan „Semmi” a válasz, ugyanakkor a benne lévő feszültség egyszer csak kijön. Másik ugyanilyen intő jel, ha folyamatosan álmos a tini, és nem akarja a szülőkkel tölteni az időt, vagy ha jobban, erősebben elkezdi sminkelni magát. Ezekben az esetekben gyanakodhat a szülő, hogy nincs rendben a tini önértékelése. 

Milyen hatással van az első szerelemre, ha nem szereti önmagát, vagy nem fogadja el önmagát a tini?

Az első szerelem minden szempontból meghatározó egy ember életében. Egy alacsony önértékeléssel rendelkező tini számára azonban még az is gondot okozhat, hogy egyáltalánismerkedjen. Az önbizalomhiány, a szorongás, a negatív testkép egy idő után már külsőségekben is megnyilvánulhat, ami jelentős nehezítés, hiszen hatalmasak a tinik egymás felé támasztott elvárásai. Ha valaki „nem üti meg a társak által állított mércét”, akkor bizony szenvedés a jussa ezen a területen. Azonban, ha valaki – függetlenül a külső megjelenésétől, testi problémáitól – képes önmagát szeretni, akkor sokkal nyitottabban tekint a világra, egyszerűbb számára az ismerkedés, és könnyebben talál rá a szerelem is. És ez nem csak a tiniknél van így, igaz?  

 

Dr. Jármi Hilda

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.