intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Tévhitek az endometriózisról

Tévhitek az endometriózisról

Amikor valakitől azt hallod, endometriózis, biztos emlékszel rá, hogy már hallottad, de nem biztos, hogy pontosan tudod, miről is van szó.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Az endometriózis név az endometrium szóból származik, ami a méh nyálkahártyája.

Az endometriózis olyan állapot, amelyben a méhnyálkahártyához hasonló szövet megtalálható a szervezet más területein is: a petevezetőkben, a petefészkekben, a hasüregben, a belekben. Sokszor igen furcsa helyeken is megjelenhet az endometriózis: a tüdőben, a vesékben vagy a húgyhólyagban. Minden hónapban, a menstruáció alatt ez a szövet reagál a hormonális változásokra. A test más területein lévő endometrium nem tud havonta kiürülni, ahogy a méh nyálkahártyája, e miatt kialakulhat  belső hasüregi vérzés, gyulladás, hegesedés, petefészek ciszta. A közösülés fájdalmas lehet, és a menstruáció is komoly fájdalommal járhat.

Mint sok más betegségnél, az endometriózis esetében is rengeteg félreértés, félinformáció kering.

Tévhitek az endometriózisról

Lássunk most 3+1 olyan tévhitet, amit jobb, ha nem hiszel el:

  1. Az endometriózis a húszas vagy harmincas éveikben lévő, fehér bőrű nőket érinti leginkább

Az 1970-es években az elfogadott orvosi tény az volt, hogy a 20-as, 30-as fehér nők az egyetlenek, akik veszélyeztetettek. Még az 1980-as évek elején felismerték, hogy az afro-amerikai nők és a tizenévesek is éppúgy beleeshetnek ebbe a betegségbe. Sajnos a betegek száma nem ismert, ugyanis nagyon sokan élnek, élhetnek tünetmentesen.

  1. Az endometriózisban szenvedő nők csak menzeszkor éreznek fájdalmat

A betegséggel járó hegesedés és gyulladás sok nőnél mindennap eredményezhet kismedencei fájdalmat. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a diagnosztizált nők 45%-ánál volt fájdalmas a közösülés, 29%-uknál jelentkezett bélfájdalom, és 69%-uk szenvedett kismedencei fájdalomtól akkor is, ha nem menstruált.

  1. Ha endometriózisban szenved egy nő, akkor csak fájdalmas menstruációja van

Igazából a fájdalmas menzesz gyakrabban jár együtt az adenomyosis nevű betegséggel, az endometriózis unokatestvérével. Ebben a betegségben a méh nyálkahártyája szigetek formájában a méh izomzatára tapad, és a méh megnövekszik, akár többszöröse is lehet az átlagosnak. Alhasi görcsökkel, komoly vérzészavarokkal jár.

+1: Az endometriózisban szenvedő nők általában terméketlenek

Igaz, hogy az ebben a betegségben szenvedők veszélyeztetettebbek a meddőség tekintetében, ám sok endometriózisos nő könnyen esik teherbe. Tény, hogy sokan nem is tudják, hogy endometriózisuk van. Ha viszont a betegségben szenvedsz, akkor a legjobb módja annak, hogy az endometriózis ne végződjön meddőségben, az az, ha fogamzásgátló tablettát szedsz addig, amíg nem vagy kész az anyaságra.


Megérdemled a férfit, aki elkap, amikor kell
Megérdemled a férfit, aki elkap, amikor kell
Szexualitás – A szex jó időtöltés, vagy valódi elköteleződés?
Szexualitás – A szex jó időtöltés, vagy valódi elköteleződés?
A szerelmet táplálni kell. Mindig.
A szerelmet táplálni kell. Mindig.
Nem találtad meg a szerelmet? Ezek lehetnek az okai…
Nem találtad meg a szerelmet? Ezek lehetnek az okai…
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.