intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Testreszabott fogamzásgátlás – már kamaszkortól

Testreszabott fogamzásgátlás – már kamaszkortól

A kamaszok életébe sokszor mint egy gyorsvonat, úgy érkezik az az első szexuális aktus. Pedig nagyon fontos lenne időben gondolni a megelőzésre. Dr. Katona Renáta a szegedi klinika szülész-nőgyógyásza tapasztalata szerint az összes művi abortuszból 10% körüli a kiskorúak terhesség megszakításainak száma, amelyet csak biztonságos, előre tervezett fogamzásgátlási módszerekkel lehetne elkerülni.

Mit kellene tenni a lányoknak a szexuális aktus előtt?

A legfontosabb az lenne, hogy gondoljanak a védekezésre: a nemi betegségek elkerülésére és a terhesség kivédésére. A tapasztalatom sajnos az, hogy legtöbb esetben már az első aktusok után érkezik a nőgyógyászati rendelőbe a kamasz, és sokszor csak a véletlen műve, hogy elkerülték a terhességet.

A nemi betegségek ellen csak a gumióvszer véd, ezért ezt mindig ajánlom mindenkinek, aki nem tartós párkapcsolatban él. Viszont a nem megfelelő óvszerhasználat sokszor vezet nem kívánt terhességhez és abortuszhoz, ezért fontos a csaknem 100% biztonságot nyújtó hormonális fogamzásgátlók használata is. Természetesen az előírás szerint, pontosan szedve, gondolva a gyógyszerkölcsönhatásokra és hányás, hasmenés esetén a felszívódás elégtelenségére, amely csökkentheti a megbízhatóságot.

Rettentően fontosnak tartom, hogy a fiatalok, ne féljenek a nőgyógyászati vizsgálatoktól, mert nagyon sokszor csak egy megbeszélés az első „vizsgálat”. Soha semmi nem történik a nőgyógyásznál a páciens beleegyezése nélkül, és legtöbbször a szülő el is kíséri a lányát, és bent is lehet a rendelőben. Az első vizsgálatnál sokszor választanak a lányok női nőgyógyászt, talán a fesztelenebb légkör és a közvetlenebb kapcsolat kialakításának lehetősége miatt. Talán ez az oka annak is, hogy a gyermeknőgyógyászok többsége is nő.

Rengeteg fogamzásgátló tabletta áll a fiatalok rendelkezésére, amikkel személyre szabottan a lehető leghatékonyabban és a lehető legkevesebb mellékhatással lehet elérni a fogamzásgátlást.

Sokszor hallani a fogamzásgátló tabletták mellékhatásairól. Mi az igazság a témában?

Lehetnek bizonyos rizikófaktorok, melyek figyelembevételével választjuk ki legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert, de sok a tévhit a mellékhatások tekintetében. Fokozott figyelmet igényelnek az elhízott, dohányzó fiatalok, vagy a genetikailag nagyobb trombózishajlammal élők, de számukra is elérhető megbízható fogamzásgátlás. Hangsúlyoznám, hogy rettentően fontos a megbízhatóság, mert a későbbi tervezett várandóságot a művi terhességmegszakítások negatívan befolyásolják, míg a  modern, hormonális fogamzásgátlók semmilyen negatív hatással nincsenek a későbbi termékenységre. Arról nem is beszélve, hogy a tabletták megszüntetik a fájdalmas menstruációt, a bőséges vérzést és a serdülők számára nagyon zavaró pattanásokat is. 

Igazán az lenne a szerencsés, ha  legalább 2-3 éve szabályos ciklusokkal, peteéréssel rendelkező, kifejlett másodlagos nemi jelleggel bíró lányoknak kellene felírnunk fogamzásgátló tablettát. Viszont ha mégis úgy dönt a 13-14 éves lány, hogy szexuális életet szeretne élni, akkor neki a legbiztonságosabb módszer a tartós hormonális fogamzásgátló tabletta a gumi óvszerrel együttesen használva. 

Meg kell említeni a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat is, ami rendszeresen nem lehet megoldás, de ha hiba csúszott a számításokba, akkor feltétlenül szükséges lehet. Az esemény után  legoptimálisabb 48 órán belül bevenni, de legkésőbb 72 órán belül van rá lehetőség. Létezik egy másik, 120 órás készítmény is.  Ezek a készítmények vénykötelesek, de akár szülő nélkül is felírja a nőgyógyász bármelyik ambulancián.

Haris Éva


Lapos a kapcsolatod? Tegyél érte!
Lapos a kapcsolatod? Tegyél érte!
Az igazi férfi ismérvei
Az igazi férfi ismérvei
Mi legyen egy friss kapcsolattal karantén idején?
Mi legyen egy friss kapcsolattal karantén idején?
Randitippek a két ünnep közti időszakra
Randitippek a két ünnep közti időszakra
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.