intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

A baba születése utáni szexuális életről sok tévhit kering. Az egyik legmakacsabb mítosz az, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. A témáról Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász-szakorvost, szexuális medicina szakembert kérdeztük, aki többször volt már segítségünkre szakértelmével.

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

A szoptatás alatt termelődő hormon, a prolaktin alapvetően két másik hormon működését befolyásolja, a tüszőérés- és a sárgatest-serkentő hormonokét. Ha nincs tüszőérés, akkor a méhnyálkahártya sem válik le, ennek hiányában pedig elmarad a menstruáció. Előfordulhat az is, hogy a szülést követően szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus és mivel vérzés csak az első tüszőrepedést követően jelentkezik, már a ciklus észlelése előtt teherbe eshet a kismama. A szoptatás 100%-os fogamzásgátló hatása tehát tévhit. Annak ellenére, hogy valóban kisebb az esélye a teherbe esésnek ebben az időszakban, szexuális együttlét alatt mindenképpen érdemes a szoptatott gyermekre veszélytelen módon védekezni.

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

Milyen módszerek a legveszélytelenebbek és a legmegbízhatóbbak?

Két formát tudok ajánlani, az egyik a tablettás fogamzásgátlás, a másik a méhen belüli eszközök közül a hormonális hurok.

Sokféle fogamzásgátló tabletta kapható, amelyek alapvetően két csoportba oszthatók:

1. a kombinált típusúak, amelyek ösztrogént és progesztogént is tartalmaznak

2. a minipillek, amelyek csak progesztogént tartalmaznak.

A kombinált fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, és kiválasztódnak a tejbe, ez által hosszú távon hatással lehetnek a csecsemőre. A kutatások azt bizonyították be, hogy a csak progestogént tartalmazó minipill - úgy tűnik -, nincs semmilyen hatással az anyatej mennyiségére és minőségére, és nem választódik ki az anyatejjel, így a babát sem károsíthatja. Régebben alkalmazott, szoptatás alatt is szedhető fogamzásgátlók, kevésbé voltak hatékonyak, mint a jelenleg forgalomban lévők, ám a manapság kaphatók sokszor folyamatos pecsételő vérzést okoznak, akár hónapokon keresztül is. E miatt a kellemetlen mellékhatás miatt sokan inkább a méhen belüli fogamzásgátlást választják.

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

A hormontartalmú hurok jelenléte mellett sokszor egyáltalán nincs menstruáció az elvékonyodott méhnyálkahártya miatt. A spirál hormontartalma rendkívül alacsony, és alig jelenik meg a vérben, az anyatejjel nem választódik ki, így semmilyen hatással sincs – a fogamzásgátláson kívül – sem a szoptató anyukára, sem a csecsemőre.

Mikortól lehet ezeket használni?

A rendszeres nemi élet megkezdésével egyidőben szoktuk ajánlani a fogamzásgátlást. Sokszor már a szoptatás alatt is menstruációs ciklusa van az anyának, de fontos kihangsúlyozni, hogy az első peteéréskor is teherbe lehet esni, amit menstruáció még nem előzött meg. Amikor már nem szoptat a kismama, akkor váltani kell a kombinált gyógyszerre, a hormontartalmú, méhen belüli hurok viszont 5 évig védettséget nyújt.

Kinek milyen fogamzásgátlót ajánlana?

Ezt a hölgyek dönthetik el általában, de a 40 felett szült nőknél inkább a hormonális hurkot ajánljuk. Aki azonban nem szeretne méhen belüli eszközt, nyugodtan szedheti először a minipilleket, amelyek egyfázisú tabletták, majd szoptatás után áttérhet a kombinált fogamzásgátló tablettákra.

Haris Éva


5 tipp a hosszantartó gyönyörért
5 tipp a hosszantartó gyönyörért
Te mindent megbeszélsz a pasiddal?
Te mindent megbeszélsz a pasiddal?
A szerelem rabszolgái vagyunk
A szerelem rabszolgái vagyunk
Mitől szexi a pasi? – 6 nő válaszolt a kérdésre
Mitől szexi a pasi? – 6 nő válaszolt a kérdésre
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.