intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Te mindent tudsz a fogamzásgátlókról, vagy bedőlsz a tévhiteknek?

Te mindent tudsz a fogamzásgátlókról, vagy bedőlsz a tévhiteknek?

Rengeteg érdekes kérdés érkezik hozzánk minden nap olvasóinktól. Ezek nagy része a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos. Még mindig sok tévhit él a nőkben a hormonális fogamzásgátlók tekintetében, amelyeket most szeretnénk eloszlatni.

A fogamzásgátló tabletták hizlalnak

A nők félnek a testüket hormonokkal bombázni, mert tartanak attól, hogy a testük, alakjuk megváltozik, és nem előnyükre. Ez az egyik legnagyobb tévhit a tablettákkal kapcsolatban. Nem a tabletta hizlal. Az esetleges a folyadék-visszatartás miatt jelentkezhet némi súlytöbblet.

Ha kisbabát akarsz, legalább 6 hónappal előbb abba kell hagyni a tablettát

A valóságban azért ennél jóval biztatóbb a helyzet. A fogamzásgátló tabletták hormontartalmúak ugyan, de mára már annyit fejlődtek, hogy szó sincs arról, hogy ilyen hosszú kiürülési időre lenne szükség. A tablettában lévő hormonok nagyon hamar kiürülnek, ezért is van az, hogy minden nap szedni kell, mert ha valaki elfelejti, akár teherbe is eshet. 
A gyermekvállalás mindazonáltal nagyon felelősségteljes döntés, így az elhatározás után mindenképp érdemes egy átfogó vizsgálatsorozatot elvégeztetned, hogy biztos lehess abban, minden rendben van a szervezetedben. Ezt akkor is fontos megcsináltatni, ha nem szedtél előzetesen fogamzásgátló tablettát.

Muszáj néha gyógyszert váltani

Gyógyszert egyáltalán nem szükséges váltani. Ha valakinek beválik egy tabletta, azt évekig, akár évtizedekig is nyugodtan szedheti, természetesen folyamatos orvosi kontroll mellett, ami évi egyszeri ellenőrzést jelent. Kivételt képez, ha valamilyen panasz adódik a tabletta szedése közben, például ciklusok közti vérzés, migrén.

Ha szoptatsz, nem szedhetsz fogamzásgátlót

69336910_l

Az egykomponensű fogamzásgátló tabletták, azaz a minipillek nem tartalmaznak ösztrogént, csak sárgatesthormont (azaz progeszteront). Kiváló alternatíva azoknak, akik valami miatt nem szedhetik a kombinált tablettákat. Ilyenek például a szoptató édesanyák, a 35 év feletti, dohányzó nők, a 40 év felettiek, a magas vérnyomással élők, a túlsúlyos vagy elhízott nők, a cukorbetegek, a visszerességgel küzdők, a migrénre hajlamosak. Működése egyszerű. Blokkolja az ovulációt, e mellett megvastagítja a méhnyak nyákját, így akadályozva a spermiumok bejutását a petéhez. Hatással van a méh nyálkahártyájára is, így az esetleg megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni.

A hormonok veszélyesek

Nem egy nőgyógyász szakértőnkkel készült interjú ebben a témában interjú. Mindegyikük elmondta, hogy sok olyan esettel találkoznak, hogy a páciensüknek rendszertelen a menstruációja, illetve nagy mennyiségű vérzéssel jár. Erre a problémára az egyik legjobb segítség a hormonális fogamzásgátló tabletta, amely a stabil hormonszintek biztosítása által megfelelő cikluskontrollt biztosít. Emellett a hormonok enyhíthetik a menzesz alatti fájdalmat, segítenek az aknés bőrrel küzdőknek, mivel csökkentik az aknék kialakulásáért felelős férfihormonok szintjét. A fogamzásgátló tablettákat hatékonyan alkalmazzák egyes petefészekciszták kezelésében is. Kismedencei gyulladások kialakulásának esélyét is csökkentik. A legújabb kutatások szerint csökkentik a petefészekrák, a méhtest-rák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Mint minden gyógyszernek, a fogamzásgátlóknak is lehetnek mellékhatásaik, előfordulhat például hányinger, pecsételő vérzés, fejfájás, csökkenhet a libidó. A tabletták – nem megfelelő életmód mellett – fokozhatják a trombózis esélyét, így, ha hajlamos vagy rá (esetleg dohányzol, vagy volt a családban trombózisos eset), feltétlenül térj ki erre a nőgyógyásznál, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldást találjátok meg.
 
Mielőtt pánikba esnél, hogy a nőgyógyászod fogamzásgátló tabletta szedését javasolta, kérdezz tőle bátran, segíteni fog a neked legmegfelelőbb pirula kiválasztásában. Ha esetleg még lenne kérdés, ami nem hagy nyugodni a témával kapcsolatban, ne habozz, tedd fel bátran online rendelésünkön, egyetlen kattintás az egész.
 
Kovács-Hain Zsuzsa
 
Felhasznált irodalom:
Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emergingnoncontraceptive health benefits; AJOG 2011
 
Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancerand oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women withendometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015
 
S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017 
 
A. E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013


Ha az iroda falai mesélni tudnának! – Szex a munkahelyen
Ha az iroda falai mesélni tudnának! – Szex a munkahelyen
Ezekkel a férfiakkal légy óvatos – Biztosan megcsalnak!
Ezekkel a férfiakkal légy óvatos – Biztosan megcsalnak!
„A szerelem mindent megér” - tiniszerelem
„A szerelem mindent megér” - tiniszerelem
Boldog párkapcsolatban élsz?
Boldog párkapcsolatban élsz?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.