intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Te mindent tudsz a fogamzásgátlódról?

Te mindent tudsz a fogamzásgátlódról?

Felelős nőként tisztában kell lenned sok dologgal, mielőtt belevágsz a szexuális életbe. Az egyik legfontosabb a fogamzásgátlás témaköre. Itt nem lehetnek számodra nyitott kérdések!

Íme egy fogamzásgátló egyszeregy, amit bármikor előkaphatsz, ha valamire azonnal választ keresel.

 1. A fogamzásgátló tabletta az egyik leghatékonyabb választás a nem kívánt terhesség megelőzésére.
 2. Gátolja az agyalapi mirigy hormontermelését, ez által gátolja a petesejtet tartalmazó tüsző érését és megrepedését, így nem termelődik megtermékenyítésre alkalmas petesejt.
 3. Ha mégis megtermékenyülne egy petesejt, akkor a tabletta gátolja a beágyazódását a méh nyálkahártyájába, mivel annak állapota megváltozik a hormonális hatásnak köszönhetően.
 4. Csökkenti a spermiumok megtermékenyítő képességét, mivel a méhnyak nyákját sűrűvé, a spermiumok számára áthatolhatatlanná teszi.
 5. Az első fogamzásgátló tabletta óta folyamatos kutatásoknak köszönhetően a tabletták hormontartalma a kezdeti mennyiség töredékére csökkent.
 6. A szedését célszerű a havi vérzés első napján kezdeni, ekkor ugyanis általában már az első héttől védettséget nyújt. Te mindent tudsz a fogamzásgátlódról?
 7. Naponta 1 tablettát szükséges bevenni, a napnak lehetőleg azonos időszakában, ez ugyanis növeli a hatékonyságot.
 8. A tablettaszedés első 3 hónapjában pecsételő vérzés előfordulhat, de ez általában magától elmúlik (ha mégsem, és hosszú ideig tart, vagy bővebb, orvoshoz kell fordulni).
 9. A fogamzásgátló tabletták nagy részénél egy levélen 21 tabletta található – beszedésük után 7 nap szünetet kell tartani. Ez alatt az időszak alatt zajlik le a megvonásos vérzés.
 10. A tabletta szedését a 8. napon folytatni kell a következő levéllel, akkor is, ha a vérzés nem ért még véget.
 11. Ha elfelejtetted bevenni az aktuális tablettát, akkor mielőbb pótold. Ha nem telt el még 12 óra az előző tabletta beszedése óta, akkor nem lesz szükséged kiegészítő fogamzásgátló módszerre.
 12. Ritkán, de előfordulhatnak mellékhatások. Azonnal fordulj orvoshoz, ha erős alsóvégtagi fájdalmat, hasi fájdalmat, mellkasi fájdalmat tapasztalsz, ami köhögéssel, fulladozással jár, szokatlanul erősen fáj a fejed vagy szédülsz, izomgyengeség, mozgáskiesés vagy zsibbadás lép fel, akadozni kezd a beszéded, érzéskiesésed vagy látászavarod van.
 13. A fogamzásgátló tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségektől. Ezek kivédésére a megbízható, monogám párkapcsolat a legjobb választás.

 
Komáromi Csenge

 

Felhasznált irodalom:

Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 201

Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

 


7 félrevezető tévhit a szexualitásról, amiket lehet, hogy még te is igaznak gondoltál
7 félrevezető tévhit a szexualitásról, amiket lehet, hogy még te is igaznak gondoltál
5 olyan szokás, ami tönkreteszi a kapcsolatod
5 olyan szokás, ami tönkreteszi a kapcsolatod
Rád vágyom…
Rád vágyom…
5 tipp – így könnyítsd meg a randizást
5 tipp – így könnyítsd meg a randizást
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.