intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szűrővizsgálatok nőknek – 20, 30, 40 és 45 év felett

Szűrővizsgálatok nőknek – 20, 30, 40 és 45 év felett

Az, hogy a betegségeket időben felismerjék, elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a kezelés hatékony és sikeres lehessen. A nők kissé tudatosabbak a szűrővizsgálatok terén, mint a férfiak. Lássuk, milyen vizsgálatok javasoltak 20, 30, 40 és 45 év felett.

Jónéhány súlyos betegség tünetek nélkül kezdődik, és sokáig csak lappang, rejtőzködik a szervezetben, komolyan rombolva azt. Ám sokkal jobbak az esélyek, ha eljársz szűrővizsgálatokra. Az időben felfedezett betegségek ugyanis zömmel jó eséllyel teljesen gyógyíthatók. Minden életkorban más vizsgálatok javasoltak, természetesen az idő múlásával egyre több. Sorra vettük hát a javasolt szűrővizsgálatokat, amelyekre figyelned kell.

Fiatal nők – 16-20 év között

Igaz, hogy a címben az szerepel, hogy szűrővizsgálatok 20 év felett…, mégis fontos, hogy már korábban, betöltött 16 évnél érdemes odafigyelni egyes szűrésekre. Ezek kiemelkedően fontosak.

  • Mellvizsgálat: A nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával az orvos az emlőket is átvizsgálja. Jól teszed azonban, ha nem vársz az éves ellenőrzésre, hanem te, magad, havonta egyszer átvizsgálod a melleid.
  • Méhnyakrák-szűrés: Sajnos a méhnyakrák igen gyakori megbetegedés, és nem csak idősebb nőket érint. Szűrővizsgálattal már korán felismerhető, és, ha a diagnózis bizonyos, akár véglegesen is meg lehet gyógyulni.
  • Tüdőszűrés: Évente javasolt vizsgálat, amely későbbi életkorban már elengedhetetlen. A tüdőrák és a tbc ugyanis eleinte tünetek nélkül rombolja a szervezeted. A mellkasröntgen emiatt nagyon fontos, hiszen csak ennek elvégzésével ismerhetők fel biztosan a tüdőt érintő problémák. A daganat kimutatása azonban nem ilyen egyszerű, így, ha például dohányzol, akkor CT vizsgálatot is előírhatnak.
  • Fogászati szűrés: Félévente javasolt, ugyanakkor a szájüregi szűrés is nagyon fontos, hogy a daganatos betegséget ki lehessen szűrni. Minden hónapban egyszer vizsgáld át alaposan a szájüreged.
  • Anyajegy-szűrés: Nagyon fontos, hogy évente bőrgyógyász szakorvos nézze át a testeden lévő anyajegyeket. A bőrrák egy fajtája, a melanóma pusztító, gyorsan képez áttétet.

Fiatal nők – 20 év felett, 45 év alatt

  • A fenti öt szűrővizsgálaton kívül, 40 éves kor felett a mell mammográfiás szűrése is javasolt. Ezt a vizsgálatot 1-2 évente kell elvégeztetni.
  • Vastagbél- és végbél-vizsgálat: Amennyiben a családodban előfordult ilyen típusú daganatos betegség, akkor fontos, hogy évente elmenj szűrővizsgálatra.

Középkorú nők – 45 éves kor felett

  • Az előzőekben felsorolt vizsgálatokon kívül 45-50 év felett javasolt évente csontsűrűség-mérésre elmenni. Ez a vizsgálat akkor elengedhetetlen, ha a csontritkulás kockázata fennállhat. Ilyen tényező az, ha magas vagy és vékony, az is, ha a családodban előfordult már csontritkulás, ha 1-es típusú cukorbetegséggel küzdesz vagy a pajzsmirigyed, a májad vagy a veséd nem működik megfelelően.
  • Különböző kardiológiai szűrések: 45 év felett a szív- érrendszeri betegségek egyre jobban veszélyeztethetik a mindennapjaidat. Érdemes hát felderíteni az esetleges zavarokat. A szűrővizsgálatokra a háziorvosod küldhet el.

A szűrővizsgálatokkal komoly betegségeket előzhetsz meg, így az életminőségedet javíthatod. Az egészségedre a legfontosabb odafigyelni, és ez nem is telik sok időbe, csupán évente egyszer kell rászánnod magad egy-egy vizsgálatra.


Komáromi Csenge


Erogén zónák – érzékeny pontok a testeden
Erogén zónák – érzékeny pontok a testeden
Menstruáció és szex – íme, a tudnivalók
Menstruáció és szex – íme, a tudnivalók
Ne sextingelj, inkább szexelj!
Ne sextingelj, inkább szexelj!
Nem KELL férjhez menni!
Nem KELL férjhez menni!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.