intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szex és szorongás

Szex és szorongás

Többször beszéltünk már az agy szerepéről a szexuális aktivitással kapcsolatban. Bár úgy tűnhet, hogy a nemi szervek vállalják a nagyobb részt az "akcióból", az agy egy nagy koordinátor. A szexuális ingereket (például egy provokatív mosolyt vagy egy érintést) dolgozza fel az agy, és üzeneteket küld a nemi szerveknek, hogy el lehet kezdeni az együttlétet.

Az agy kiszűri az érzelmi és pszichológiai válaszokat szex közben. Elemzi az olyan kérdéseket mint:

 • Szeretné a partnerem vagy én, hogy teherbe essem?
 • Vajon a társamnak van valamilyen nemi úton terjedő fertőzése?
 • Ez biztonságos hely a szexre?
 • Ha nem tudok úgy teljesíteni szexuálisan, ahogy saját magamtól elvárom, mit fog gondolni a partnerem?
 • Fáj a szex?
 • A házastársam vajon megtudja, hogy viszonyom van valaki mással?
 • Tényleg akarok most szexelni ezzel az emberrel?

És ez a sor folytatható. Az ilyen félelmek – és a formálisan diagnosztizált szorongásos zavarok – is hatással lehetnek a szexuális funkciókra.

Mi a szorongás?

Mindannyian úgy érezzük, idegesek vagyunk időnként. Egyes életesemények mint egy új kapcsolat, a házasság, vagy egy gyermek érkezése mind-mind kiválthatnak szorongást. De akár kisebb léptékű események is mint a fizetésemelés kiharcolása, munkahelyi viták, vagy egy ellentét a szomszéddal is okozhatják.

Néha ezek az érzések zavarnak a mindennapi életben, kihatnak a mindennapi tevékenységekre. Ha így van, a szorongásos zavar diagnózissá is válhat, például túlzott szorongássá, pánikbetegséggé, szociális szorongássá, vagy poszttraumás stresszé.

A szorongás ronthatja a szexuális funkciót. Például, ha aggódsz a partnered hűsége miatt, akkor azon veheted magad észre, hogy egyfolytában összpontosítasz szex közben magára a szexre, megnehezítve a kikapcsolódást és a pillanat élvezetét.

Ha esetleg olyan betegséged van, ami miatt lehet, hogy a szex kellemetlen (pl. endometriózis), a tudatos várakozás a fájdalomra, tompíthatja a nemi vágyat, vagy akár oda is vezethet, hogy kerülöd a szexuális együttléteket.

Hogyan lehet a szorongás hatással a szexre?

Az agy működésének számos rejtélye van, és a szorongás hatására a szexuális működés sokféle formát ölthet. Íme, néhány a leggyakoribbak közül:

 • Alacsony nemi vágy. A szorongás teheti számunkra kevésbé érdekessé a szexet. Például, ha egy nő azt gyanítja, hogy a partnere megcsalja, saját magát kezdi hibáztatni, közben dühös, mérges, és kevésbé akarja a szexet.
 • Teljesítménycsökkenés. A férfiaknak gondja lehet a merevedéssel, esetleg az ejakuláció is túl hamar történik meg. A nőknek a behatolás lehet fájdalmas vagy akár lehetetlen is.
 • Fájdalom. Fájdalom gyakori szexuális probléma, különösen a nők számára. Sajnos, a várható fájdalom annyira intenzív, hogy kiszűri minden öröm.
 • Nehezített orgazmus. A szorongás hatására a rossz dolgok összeadódnak, megnehezítve az orgazmust.

Mit lehet tenni?

Ha úgy érzed, hogy a szorongás zavarja a szexuális életed, több dolgot is tehetsz:

 • Keresd fel az orvosod. Néha az emberek úgy érzik, kényelmetlen, ha a szorongásukról egy orvosnak beszélnek, ezért megpróbálják kezelni saját maguk a problémákatNe félj segítséget kérni. Az orvos átirányíthat egy mentális egészséggel foglalkozó szakemberhez, aki kifejezetten neked alkotja meg a kezelési tervet.
 • Vegyél részt a partnereddel párterápián. Ha úgy érzed, néhány szempontból nem jó a kapcsolatotok, akkor lehet, hogy egy szakember segítségére lesz szükség, aki elsősorban párok számára tart terápiát. Lehet, hogy te és a partnered sok munkával meg tudjátok tanulni a problémák konstruktív kezelését, és ezzel javíthatjátok a közös életeteket.
 • Próbáld ki a szexterápiát. Ez nagyon hasznos lehetőség a teljesítmény-szorongás vagy a szexuális félelmek kezelésére.
 • Légy nyitott a partneredre. Sok párnak problémát jelent a szexuális problémák megvitatása. Néha nincs másra szükség, csak venni kell egy mély levegőt, és belekezdeni a beszélgetésbe. Légy őszinte, mindig mondd azt, amit érzel. Lehet, hogy a partnered is ugyanazokon a kérdéseken gondolkodik, amiken te, és lehet, hogy megkönnyebbülést fog érezni, ha te hozod fel azokat.
 • Fókuszban az intimitás. A félelmek és szorongások leküzdéséhez sok mentális energia szükséges. Próbálj összpontosítani arra, hogy mi történik. Használd az érzékeidet - milyen típusú összekapcsolódást, hangokat és szagokat tapasztalsz? Kellemesek ezek?
 • Mondd ki nyugodtan a "nem" szót, ha azt szeretnéd. Ha nem szeretnél szexelni, akkor nem kell. Minden okod meglehet arra, hogy azt mondd: "Nem." Ez persze akkor is így van, ha a partnereddel nem értetek egyet a szexuális gyakorlatokat, mint például az óvszer használatát illetően.

 

Tarjáni Rita


Így tartsd meg a szerelmed!
Így tartsd meg a szerelmed!
Egy szerv, ami csak élvezetre való
Egy szerv, ami csak élvezetre való
Mindenki ötféle intimitásra vágyik
Mindenki ötféle intimitásra vágyik
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.