intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Rejtőzködő fertőzések – légy óvatos!

Rejtőzködő fertőzések – légy óvatos!
A különböző járványos megbetegedések többnyire egyszerűen észlelhetők. Tudod, hogy mikor van influenzajárvány, hasmenéses vírus. Ám sokkal nehezebben lehet felismerni olyan fertőző betegségeket, amelyek nem szembetűnőek, a tünetek jobban rejtőzködnek. A szexuális úton terjedő betegségek ez utóbbi csoportba tartoznak. A témáról Dr. Kovács Róbert urológus-andrológus főorvost kérdeztük.

Mit takar az STD elnevezés?

A „nemi betegségek” elnevezés a múlt évszázad utolsó harmadában vált korszerűtlenné, amikor a kutatások rávilágítottak, hogy léteznek olyan kórokozók, melyek nemi úton, szoros testi kontaktussal, vérrel terjednek és a nemi szerveken túl az egész szervezetet betegítik meg. Még a múlt évezredben, az STD kórokozói közül 25 klasszikus, szexuális úton terjedőt tartottunk számon, ma már ehhez a betegségcsoporthoz soroljuk a súlyos, életveszélyt jelentő HIV (human immundefficiencia vírus) 1 és 2 vírust, a hepatitis B vírus (HBV) és hepatitis C vírus (HCV) fertőzést, valamint a humán papilloma vírus (HPV) fertőzést és a herpes simplex vírus (HSV) fertőzés 1-es és 2-es típusát is, melyek a vér útján terjednek. Ezek a fertőződések leggyakrabban a szexuális kontaktus következtében kialakult mikro-sérüléseken vándorolnak a betegek között, nemiszervekről-nemiszervekre, a száj és a végbél területeire. Feltétlenül meg kell említeni a vertikális transzmisszió lehetőségét, ami annyit jelent, hogy a fertőzött anya a magzati életben fertőzheti a születendő gyermekét a véráramon keresztül, és a szülőutakban való áthaladáskor is fertőződhet az újszülött. A magas rizikófaktorú csoportba tartoznak az intravénás droghasználók, a homo- és biszexuálisok, a partnerüket rendszeresen váltogatók, a bizarr szexuális aktusok hívei és a velük egy háztartásban élők is, de nem szabad megfeledkezni a vétlen alkalmi partnerekről sem.

Szexuális úton terjedő betegségek – a láthatatlan veszélyforrás

Milyen betegségek a legelterjedtebbek az STD-k közül?

A klasszikus, bakteriális nemi betegségek közül a Treponema pallidium okozta szifiliszes betegek száma évről-évre nő hazánkban. A terjedés oka, a migráció fokozódása, a népesség mozgásának rendkívüli felgyorsulása és a sokszínű, változatos tünetek, melyek más megbetegedéseket utánoznak, így nem mindig gondolunk szifiliszre. Késik a kezelés, a fertőzés, pedig egyre tovább terjed. Európán belül megfigyelhetünk fertőzési hullámokat, amelyek országról-országra terjednek.

A gonorrhoea okozta húgycsőgyulladás is igen gyakori kórkép. A férfiak a gennyes húgycsőfolyással, rendszerint orvoshoz fordulnak és nagy az esély a megfelelő diagnózisra, de a nőknél a tünetek sokkal kevésbé látványosak, így ők általában fertőző-forrás kutatás révén kerülnek szakorvoshoz.

A leggyakoribb bakteriális kórokozó a Chlamydia trachomatis K szerotípusa, és meg kell említeni a Haemophilis ducreyi okozta „lágyfekély” megbetegedést is.

Szexuális úton terjedő betegségek – a láthatatlan veszélyforrás

A leggyakoribb vírusos eredetű fertőzés az STD-k közül, a WHO szerint, a fejlett ipari országokban, a Herpes simplex 1-es és 2-es szerotípusa, illetve a sokszor életveszélyes megbetegedéseket produkáló HPV fertőzés. A HPV fertőzés jelentőségét a nagyszámú előfordulás mellett az ismert onkogén potenciálja adja, mely szerint a vírus egy része nagy szerepet játszik a húgycső-, méhnyak- és végbélrák kialakulásában.

Bár a legköltségesebb és leggyorsabban terjedő STD fertőzés a HIV fertőzés, száma csökkenő tendenciát mutat a világ 25 országában, azonban Kelet-Európában az AIDS (a szerzett immunhiányos megbetegedés, a HIV fertőzés) miatti halálozási arány hatszor magasabb, mint tíz éve. Az új esetek 90 százalékát Oroszországban és Ukrajnában rögzítik. A betegségnek a kezelése rendkívül költséges és életfogytig tartó.

A WHO szerint világviszonylatban az STD vírusai között a legelőkelőbb helyen áll a Herpes simplex 1-es és 2-es szerotípusa, valamint a Hepatitis B vírusfertőzés sem elhanyagolható.

Megnehezíti az STD megbetegedések diagnózisának felállítását a rettentően tág határok között mozgó inkubációs idő, ami lehet 1-2 nap, 1-2 hónap vagy 1-2 évtized (HBV, HIV, nemi szervek HSV, HPV fertőzése) és a színes klinikai megnyilvánulási formák.

Szexuális úton terjedő betegségek – a láthatatlan veszélyforrás

Milyen tünetek megjelenésekor kell feltétlenül STD-re gondolnunk?

Az első tünetek nagyon eltérőek lehetnek a férfiak és a nők esetében, ez a két nem közötti eltérő anatómiai és hormonális különbségekből adódik. A férfiak hosszabb húgycsöve és nagyobb húgycső melletti mirigyes állománya gyulladás esetén (húgycső- és prosztata-gyulladás) erőteljesebb húgycsőfolyást, nagyobb alhasi fájdalmat, sokszor lázas állapotot okoz, ami orvoshoz kényszeríti a fertőzöttet. Az ebből kifejlődő mellékhere-gyulladás a férfiaknál ondóúti elzáródást, meddőséget okozhat. A nőknél a tünetek talán kevésbé látványosak és fájdalmatlanabbak is lehetnek, bár szintúgy meddőséghez vezethet a nők méhnyálkahártya-gyulladása, petevezeték-elzáródása, mint a férfiak hegesedő mellékhere-gyulladása. A húgycső-gyulladásból felszálló fertőzések kapcsán kialakuló méhnyálkahártya-gyulladás, petevezeték-gyulladás, kismedencei gyulladás méhen kívüli terhesség kialakulásához vezethet. Komoly figyelmeztetést jelent, hogy már egyszeri gyulladás is 15-20%-ban meddőség kialakulásával járhat, de többszöri ismétlődés esetén a kockázat a 70-75%-os gyakoriságot is elérheti, és hat- tízszeresére emelkedhet a méhen kívüli terhesség kockázata. Nagyon sokszor csak a szövődmények révén derül fény a betegség igazi okára. Húgycsőrák, végbélrák esetén is feltétlenül gondolni kell STD-re. A férfiaknál a vizelési szokások megváltozása, akadozó vagy fájdalmas vizelés, de a nemi élettel járó problémák, felek nem egyidejű orgazmusa, vagy orgazmuskor jelentkező fájdalmak vagy a merevedési zavarok is mind-mind jelzői lehetnek a szexuális úton terjedő betegségek által fenntartott gyulladásnak.

A legfontosabb, hogy a magas rizikófaktorú csoportok tagjai rendszeresen szűrővizsgálaton vegyenek részt, ami a bőr- és nemibeteg-gondozó intézmények, STD ambulanciáján történik. Magyarországon a 18/1998. NM járványügyi rendelet írja elő a nemi betegekkel és egyéb STD−ben szenvedő betegekkel kapcsolatos teendőket, amiknek betartása egészségügyi ellátókra és betegekre egyaránt kötelező érvényű. A törvény értelmében a betegek ellátása, gondozása, a fertőzőforrás kutatása a hatályos módszertani előírásnak megfelelően kell, hogy történjen az egészségügyi dolgozók részéről. A betegek kötelesek a kezeléseknek alávetni magukat, együttműködni a fertőző forrás felkutatásában. A kezelés ingyenes az erre hivatott és megfelelő engedélyekkel rendelkező intézményi kereteken belül.

Kihez fordulhatnak a betegek felvilágosításért?

Hazánkban kitűnően felszerelt mikrobiológiai, szerológiai laborok vannak, amelyek szorosan együttműködnek a prevencióban és gondozásban jártas nemibeteg-gondozó intézetekkel, de az urológusok, nőgyógyászok, sőt a neurológusok, szemészek, belgyógyászok, gyermekorvosok és nem utolsó sorban a háziorvosok feladata is a betegségek feltérképezése és kezelése. Ahogy már említettem a tünetek rendkívül színesek, a szövődmények skálája is nagyon széles, így az egészségügyi ellátás szinte minden ágazata érintett lehet STD fertőzés esetén.

A hangsúly a prevención van. Az egészségügyi felvilágosítás, a monogám kapcsolatok előtérbe helyezése, valamint az aktus minden formájában az óvszer használata lenne a megelőzés záloga. A korai diagnózis, a célzott, specifikus kezelés valamint a szakmai együttműködés pedig a végső megoldás.

Haris Éva


Elmondtam a pasimnak… Rossz ötlet volt!
Elmondtam a pasimnak… Rossz ötlet volt!
7 pontban az Igaziról
7 pontban az Igaziról
Te hogy vitázol a szerelmeddel? – 3 nőt és 3 férfit kérdeztünk, van, aki a szex miatt szereti a veszekedést
Te hogy vitázol a szerelmeddel? – 3 nőt és 3 férfit kérdeztünk, van, aki a szex miatt szereti a veszekedést
Szex csak azért, hogy a pasi elégedett legyen…
Szex csak azért, hogy a pasi elégedett legyen…
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.