intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

PMS, azaz a testi, lelki és hormonális próbatétel

Ha azt mondom, PMS, bizonyára hirtelen sok nőtársam kapja fel a fejét, és bólogat hevesen. A környezetemben igen sokan vannak azok a nők, akiket érint a menstruáció előtti és alatti erős, görcsös fájdalom. Utánajártam hát, vajon mit is jelent valójában a premenstruációs szindróma.

Beszélgetés Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyásszal, a Genium Családtervezési Központ orvos-igazgatójával.

Mit jelent a premenstruációs szindróma kifejezés?

A premenstruációs szindróma annyit jelent, hogy a menstruációt megelőző tünetegyüttes.
A fiatal nők 5-10%-át érinti ez a kellemetlen elváltozás, amely a menstruáció előtt 7-10 nappal kezdődik, és 1-2 napot a menzeszbe is belenyúlhat. Rendkívül szerteágazó tüneteket produkál. Fizikai, hormonális és érzelmi területen is megnyilvánul. Görcsös fájdalom, mellfeszülés, hangulatingadozás, depresszív és szorongásos tünetek, fejfájás, evési zavarok, álmatlanság. A menstruáció első napján már gyengülnek a tünetek aztán teljesen el is múlnak.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A PMS okai olyan szerteágazók, mint a tünetei. Ez egy multifaktoriális elváltozás.
Egyik okként a hormonális változásokat emelném ki. A prolaktin - a tejtermelésért felelős hormon - túltermelődésével is összefüggésbe hozták, de nem minden esetben igazolható eltérés. A prosztaglandinok neve is felmerült az okok között. Ezek a hormonszerű vegyületek több élettani folyamatban játszanak szerepet, többek között a méh összehúzódását is kiváltják. A PMS-től szenvedő nők érzékenyebbek a prosztaglandinok hatásaira.

A szerotonin hormon - mely egy fontos ingerületátvivő anyag – is felelős lehet, hiszen csökkent termelődése kiválthatja a depresszív tüneteket a PMS alatt.
A hormonok mellett még ki kell emelni az életmód szerepét is. A mozgásszegény életmódot folytató, túlsúlyos, dohányzó nők körében gyakoribb a PMS előfordulása.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Mivel szerteágazók az okok és a tünetek is, így a kezelés sem egyszerű, és azt kell mondjam, hogy csak a tüneteket tudjuk enyhíteni. Fontos kivizsgálni az okot, hogy megfelelő terápiát lehessen alkalmazni.
A kezelés első lépése legtöbbször az életmódváltás. A rendszeres mozgás, azegészséges táplálkozás, a megfelelő vitaminbevitel és a kielégítő alvás már enyhíthet a tüneteken. Fényterápiával is jó eredmények érhetők el a depresszív tüneteket produkáló nőknél.
Gyógyszeres kezelésként szóba jöhetnek a hangulatjavító készítmények, valamint egy jól megválasztott fogamzásgátló is segítséget jelent, de természetes módszerrel, a barátcserjével, is jó hatás érhető el.

Haris Éva

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.