intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

PCOS is állhat a bőrproblémák hátterében?

PCOS is állhat a bőrproblémák hátterében?

Gondoltad volna, hogy akár a rettegett betegség, a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma is állhat a pattanások kialakulása mögött? Sajnos így van! A hormonjaink sok olyan problémáért lehetnek felelősek, amelyeket első körben nem írnánk az ő számlájukra.

Hormonális problémák

A pattanások kialakulását elsősorban hormonális hatásokra vezethetjük vissza, tehát a fenti esetben is át kell gondolnunk, mi állhat a probléma hátterében. Mi az, ami eddig nem állt fenn, most pedig olyan változást okoz a szervezetben, amelynek talán első jele a „tisztátlan” bőr.
Gyakran már a páciens alapos kikérdezése is közelebb visz a diagnózishoz. Kiderülhet, hogy az utóbbi időben menstruációs zavarokkal is küzd, hízni kezdett, és a szőrzete is megerősödött, esetleg a haja is megritkult. Ebben az esetben gondolnunk kell komolyabb hormonális eltérésre, amit a fogamzóképes korban lévő nőknél kb. 8-10 %-ban a PCO, vagyis policisztás ovárium (petefészek) szindróma okozhat. Ennek következtében a vérben az androgén hormonok (férfihormonok) mennyisége megnő, aminek következtében a fenti panaszok jelentkeznek.

Az eredményes kezelés nem egylépéses

Ha betegünket eredményesen szeretnénk kezelni, nem elég, ha csak a pattanásokra, vagy a szőrzet megerősödésére és a férfias kopaszodás kezelésére koncentrálunk.
A gyógyítást kivizsgálással kell kezdenünk, szoros együttműködésben a nőgyógyásszal és az endokrinológussal. Ha gyanúnk beigazolódik, tehát az ultrahang vizsgálat cisztákat mutat a petefészken, és valóban magasabb hormonszinteket, esetleg inzulinszintet is mérünk, így inzulinrezisztencia is van a tünetek hátterében, nem elegendő a lokális kezelés. Ha betegünk egyelőre nem szeretne babát, olyan fogamzásgátló tablettát választhatunk, amely a hormonok megfelelő arányával a bőrre is jótékony hatást fejt ki.
Természetesen nem feledkezünk meg a helyi kezelésről sem. Erre alkalmas lemosószerrel, maszkkal csökkentjük a faggyúmirigyek működését. A gyulladt pattanásokat antibiotikum, cinktartalmú készítményekkel,stb. kezeljük. Súlyosabb esetekben belsőleg is alkalmazhatunk cinktablettát, antibiotikumot, esetleg retinoid készítményt. A zavaró szőrzetet tartós szőrtelenítéssel tüntethetjük el, a hajhullás kezelésére pedig többféle ecsetelő, vagy mezoterápia is rendelkezésünkre áll.
Ha a PCO-hoz elhízás is társul, néha életmódváltással, a testsúly csökkentésével már magában is jelentős javulást érhetünk el.

Dr. Vass Ilona


bőrgyógyász


Birtoklási vágy és kontroll a szerelemben
Birtoklási vágy és kontroll a szerelemben
A szerelem rabszolgái vagyunk
A szerelem rabszolgái vagyunk
Ha meghódítottad, szeresd is!
Ha meghódítottad, szeresd is!
Így növeld kapcsolatodban a bizsergést – 5 tipp
Így növeld kapcsolatodban a bizsergést – 5 tipp
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.