intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

PCOS is állhat a bőrproblémák hátterében?

PCOS is állhat a bőrproblémák hátterében?

Gondoltad volna, hogy akár a rettegett betegség, a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma is állhat a pattanások kialakulása mögött? Sajnos így van! A hormonjaink sok olyan problémáért lehetnek felelősek, amelyeket első körben nem írnánk az ő számlájukra.

Hormonális problémák

A pattanások kialakulását elsősorban hormonális hatásokra vezethetjük vissza, tehát a fenti esetben is át kell gondolnunk, mi állhat a probléma hátterében. Mi az, ami eddig nem állt fenn, most pedig olyan változást okoz a szervezetben, amelynek talán első jele a „tisztátlan” bőr.
Gyakran már a páciens alapos kikérdezése is közelebb visz a diagnózishoz. Kiderülhet, hogy az utóbbi időben menstruációs zavarokkal is küzd, hízni kezdett, és a szőrzete is megerősödött, esetleg a haja is megritkult. Ebben az esetben gondolnunk kell komolyabb hormonális eltérésre, amit a fogamzóképes korban lévő nőknél kb. 8-10 %-ban a PCO, vagyis policisztás ovárium (petefészek) szindróma okozhat. Ennek következtében a vérben az androgén hormonok (férfihormonok) mennyisége megnő, aminek következtében a fenti panaszok jelentkeznek.

Az eredményes kezelés nem egylépéses

Ha betegünket eredményesen szeretnénk kezelni, nem elég, ha csak a pattanásokra, vagy a szőrzet megerősödésére és a férfias kopaszodás kezelésére koncentrálunk.
A gyógyítást kivizsgálással kell kezdenünk, szoros együttműködésben a nőgyógyásszal és az endokrinológussal. Ha gyanúnk beigazolódik, tehát az ultrahang vizsgálat cisztákat mutat a petefészken, és valóban magasabb hormonszinteket, esetleg inzulinszintet is mérünk, így inzulinrezisztencia is van a tünetek hátterében, nem elegendő a lokális kezelés. Ha betegünk egyelőre nem szeretne babát, olyan fogamzásgátló tablettát választhatunk, amely a hormonok megfelelő arányával a bőrre is jótékony hatást fejt ki.
Természetesen nem feledkezünk meg a helyi kezelésről sem. Erre alkalmas lemosószerrel, maszkkal csökkentjük a faggyúmirigyek működését. A gyulladt pattanásokat antibiotikum, cinktartalmú készítményekkel,stb. kezeljük. Súlyosabb esetekben belsőleg is alkalmazhatunk cinktablettát, antibiotikumot, esetleg retinoid készítményt. A zavaró szőrzetet tartós szőrtelenítéssel tüntethetjük el, a hajhullás kezelésére pedig többféle ecsetelő, vagy mezoterápia is rendelkezésünkre áll.
Ha a PCO-hoz elhízás is társul, néha életmódváltással, a testsúly csökkentésével már magában is jelentős javulást érhetünk el.

Dr. Vass Ilona


bőrgyógyász


5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
Csajok egymás közt - a szexről
Csajok egymás közt - a szexről
Ha szereted, nem láncolhatod magadhoz!
Ha szereted, nem láncolhatod magadhoz!
Az elmúlt szerelmek margójára
Az elmúlt szerelmek margójára
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.