intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

C-vitamin és zöld tea mint fogamzásgátló? - Letűnt korok védekezési módszerei

C-vitamin és zöld tea mint fogamzásgátló? - Letűnt korok védekezési módszerei

Gondoltad volna, hogy már az ősember is odafigyelt arra, hogy valamilyen módon megakadályozza a nem kívánt terhességet? A fogamzásgátlásról pedig ez az egyik legegyszerűbb kérdés, amit feltehetünk. A történelem során nem volt olyan korszak, amikor az emberek ne kísérleteztek volna a születés szabályozásával. Olvass csak tovább…

Az őskori ember próbálkozásairól barlangfestmények tanúskodnak. Ezek szerint az ősember már ismerte az óvszert, amelyet állati bélből készíthetett. Ennek segítségével igyekezett megakadályozni a nem kívánt terhességet. Ugyanígy az ókori Egyiptom híresen szeximádó lakói is állatbélből készült kondommal védekeztek. Egyiptom azonban más eszközöket is bevetett. Egy egyedülálló keveréket készítettek mézből és akáclevélből, amelyet a hüvelybe helyeztek. Ettől várták a fogamzásgátló hatást.

Az ókori Görögországban is nagy volt a kereslet a szilfium nevű növény iránt. Ez azonban viszonylag hamar teljesen kipusztult. Rómában bronzból készült méhszájsapkát használtak, amely nem volt teljesen eredménytelen fogamzásgátló, ám az együttlétet fájdalmassá tette. Ezek talán még a legegyszerűbb eszközök a fogamzásgátlás történetében.

Az ókori nők számtalan módon rombolták a testüket és az egészségüket annak érdekében, hogy ne legyen gyermekük, ha nem akarják. Egyiptomban citromlével irrigáltak, de jellemző volt a hüvelybe juttatott és krokodilürülék is, fogamzásgátlóként.

Az ókori afrikai nők aprított fűvel vagy egy kis darabka textillel védekeztek, a japán gésáknál pedig a bambuszból készült papír volt a bevált módszer.

A középkori Kína sem ment a szomszédba fájdalmas, fertőző fogamzásgátló eszközökért. Állati szarvakat és teknőspáncélt használtak a pesszárium megalkotásához.

Bármilyen próbálkozások is voltak a fogamzásgátlás területén, azt mégsem tudták kideríteni, hogy hogyan működik a női test, hogyan működik a ciklus. Nem a ciklushoz igazították a fogamzásgátlást, hanem épp csak aznap tettek valamit, amikor megtörtént az aktus és nem akartak gyereket.

Különböző gyógynövényekből készített főzeteket ittak, irrigáltak velük, és abban bíztak, hogy ezek tökéletesen megóvják őket a teherbeeséstől. Jellemző volt a szexuális önmegtartóztatás is mint fogamzásgátló eszköz. Ezt még házasság után is alkalmazták. A férfiak azonban nem bírtak magukkal, így örömlányokhoz jártak, ezzel egyidőben pedig megjelentek a különböző nemi betegségek is. Szerepet játszottak a babonák és a hiedelmek is a nem kívánt terhesség kivédésében. Az egyház a kezdetektől tiltotta a fogamzásgátlást, így sokan éltek a megszakításos közösüléssel mint eszközzel. Ez annak ellenére gyakori volt, hogy az egyház igencsak beszabályozta a párok szexuális életét. Megszabták, hogy mikor szabad és mikor nem szabad szeretkezni.

A 19. század már más irányt vehetett volna, ennek ellenére mégis elterjedt védekezési módszer volt az irrigálás különböző folyadékokkal, például málnalevél forrázatával vagy zöld teával. A nők még ebben az időben is sokféle olajat, kenőcsöt juttattak a hüvelyükbe, amelyektől fogamzásgátlást reméltek. Ilyen volt például a brandybe áztatott szivacs, de a C-vitamin is.

A fogamzásgátló tabletta és a mexikói nők

Mexikóban hosszú évszázadokon át fogyasztottak a nők jamszgyökeret a nem kívánt terhesség megakadályozásáért. Ez a növény volt az alapja a fogamzásgátló tablettának, amit az ötvenes években fejlesztettek ki. A növényben ugyanis progeszteron van, amihez ösztrogént adtak. Ez a tabletta még magas hormontartalmú volt, ma már sokkal kisebb hormontartalommal érhetők el a tabletták.

A mai nőknek sokkal könnyebb a fogamzásgátlás, mint a letűnt korok nőinek. Ennek ellenére sokan még mindig nagyon keveset tudnak a biztonságos szexualitásról és a nem kívánt terhesség biztonságos kivédéséről. Ha szeretnél hiteles információkhoz jutni a témában, kövess bennünket a közösségi oldalakon és olvasd cikkeinket.

 
Kovács-Hain Zsuzsa


Izmos pasi kontra pocakos mackó – Te kit választanál?
Izmos pasi kontra pocakos mackó – Te kit választanál?
5 hiba, amit a nő elkövethet az ágyban
5 hiba, amit a nő elkövethet az ágyban
„A szerelem sötét verem…” – A hirtelen érzésekért nem biztos, hogy magad mögött kell hagynod a régi szerelmet
„A szerelem sötét verem…” – A hirtelen érzésekért nem biztos, hogy magad mögött kell hagynod a régi szerelmet
Így ess szerelembe  egy idegennel – kizárólag tudományos alapokon
Így ess szerelembe egy idegennel – kizárólag tudományos alapokon
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.