intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

C-vitamin és zöld tea mint fogamzásgátló? - Letűnt korok védekezési módszerei

C-vitamin és zöld tea mint fogamzásgátló? - Letűnt korok védekezési módszerei

Gondoltad volna, hogy már az ősember is odafigyelt arra, hogy valamilyen módon megakadályozza a nem kívánt terhességet? A fogamzásgátlásról pedig ez az egyik legegyszerűbb kérdés, amit feltehetünk. A történelem során nem volt olyan korszak, amikor az emberek ne kísérleteztek volna a születés szabályozásával. Olvass csak tovább…

Az őskori ember próbálkozásairól barlangfestmények tanúskodnak. Ezek szerint az ősember már ismerte az óvszert, amelyet állati bélből készíthetett. Ennek segítségével igyekezett megakadályozni a nem kívánt terhességet. Ugyanígy az ókori Egyiptom híresen szeximádó lakói is állatbélből készült kondommal védekeztek. Egyiptom azonban más eszközöket is bevetett. Egy egyedülálló keveréket készítettek mézből és akáclevélből, amelyet a hüvelybe helyeztek. Ettől várták a fogamzásgátló hatást.

Az ókori Görögországban is nagy volt a kereslet a szilfium nevű növény iránt. Ez azonban viszonylag hamar teljesen kipusztult. Rómában bronzból készült méhszájsapkát használtak, amely nem volt teljesen eredménytelen fogamzásgátló, ám az együttlétet fájdalmassá tette. Ezek talán még a legegyszerűbb eszközök a fogamzásgátlás történetében.

Az ókori nők számtalan módon rombolták a testüket és az egészségüket annak érdekében, hogy ne legyen gyermekük, ha nem akarják. Egyiptomban citromlével irrigáltak, de jellemző volt a hüvelybe juttatott és krokodilürülék is, fogamzásgátlóként.

Az ókori afrikai nők aprított fűvel vagy egy kis darabka textillel védekeztek, a japán gésáknál pedig a bambuszból készült papír volt a bevált módszer.

A középkori Kína sem ment a szomszédba fájdalmas, fertőző fogamzásgátló eszközökért. Állati szarvakat és teknőspáncélt használtak a pesszárium megalkotásához.

Bármilyen próbálkozások is voltak a fogamzásgátlás területén, azt mégsem tudták kideríteni, hogy hogyan működik a női test, hogyan működik a ciklus. Nem a ciklushoz igazították a fogamzásgátlást, hanem épp csak aznap tettek valamit, amikor megtörtént az aktus és nem akartak gyereket.

Különböző gyógynövényekből készített főzeteket ittak, irrigáltak velük, és abban bíztak, hogy ezek tökéletesen megóvják őket a teherbeeséstől. Jellemző volt a szexuális önmegtartóztatás is mint fogamzásgátló eszköz. Ezt még házasság után is alkalmazták. A férfiak azonban nem bírtak magukkal, így örömlányokhoz jártak, ezzel egyidőben pedig megjelentek a különböző nemi betegségek is. Szerepet játszottak a babonák és a hiedelmek is a nem kívánt terhesség kivédésében. Az egyház a kezdetektől tiltotta a fogamzásgátlást, így sokan éltek a megszakításos közösüléssel mint eszközzel. Ez annak ellenére gyakori volt, hogy az egyház igencsak beszabályozta a párok szexuális életét. Megszabták, hogy mikor szabad és mikor nem szabad szeretkezni.

A 19. század már más irányt vehetett volna, ennek ellenére mégis elterjedt védekezési módszer volt az irrigálás különböző folyadékokkal, például málnalevél forrázatával vagy zöld teával. A nők még ebben az időben is sokféle olajat, kenőcsöt juttattak a hüvelyükbe, amelyektől fogamzásgátlást reméltek. Ilyen volt például a brandybe áztatott szivacs, de a C-vitamin is.

A fogamzásgátló tabletta és a mexikói nők

Mexikóban hosszú évszázadokon át fogyasztottak a nők jamszgyökeret a nem kívánt terhesség megakadályozásáért. Ez a növény volt az alapja a fogamzásgátló tablettának, amit az ötvenes években fejlesztettek ki. A növényben ugyanis progeszteron van, amihez ösztrogént adtak. Ez a tabletta még magas hormontartalmú volt, ma már sokkal kisebb hormontartalommal érhetők el a tabletták.

A mai nőknek sokkal könnyebb a fogamzásgátlás, mint a letűnt korok nőinek. Ennek ellenére sokan még mindig nagyon keveset tudnak a biztonságos szexualitásról és a nem kívánt terhesség biztonságos kivédéséről. Ha szeretnél hiteles információkhoz jutni a témában, kövess bennünket a közösségi oldalakon és olvasd cikkeinket.

 
Kovács-Hain Zsuzsa


Mit jelentenek a szexuális álmaid?
Mit jelentenek a szexuális álmaid?
5+1 dolog, amit feltétlenül tarts szem előtt a szexszel kapcsolatban
5+1 dolog, amit feltétlenül tarts szem előtt a szexszel kapcsolatban
Szex a tilosban
Szex a tilosban
A hosszú kapcsolat titka – Nem csak a bizalom számít
A hosszú kapcsolat titka – Nem csak a bizalom számít
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.