intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nyár, flört, fogamzásgátlás

Nyár, flört,  fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás kérdése nyáron talán fokozottan előtérbe kerül. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk hanyagabbul kezelni ezt a témát. Ugye te is jártál már úgy, hogy a nyaralás alatt elfelejtetted bevenni a soron következő fogamzásgátló tablettát? Esetleg előfordult, hogy más időzónában nyaraltál, és érkezéskor már fogalmad sem volt, mikor vedd be? Nem vagy egyedül, ez minden nővel előfordul, sokakkal nem csak nyáron.

Van néhány praktika, amivel megkönnyítheted a nyaralást.

1. Időzítsd a tabletta szedését olyan időpontra, amikor általában otthon (nyaraláskor a szálláson) tartózkodsz. Készítsd a fürdőszobába a tablettádat, mondjuk a fogkefe vagy az arctisztítód mellé.

2. Ha még így is elfelejted, időzítsd a telefonod, hiszen az mindig kéznél van.

3. Ha így is zátonyra fut a próbálkozás, akkor olvasd el alaposan a tabletta szedési útmutatóját, abban minden esetben benne van, hogy mennyi időn belül lehet pótolni az elmaradt tabletta szedését. Ha nincs meg a papír, keress rá az interneten.

Nemcsak a tabletta szedése okozhat problémákat nyáron. Ilyenkor több az egyéjszakás kaland is. Ezek a kapcsolatok többnyire nem maradnak tartósak, pillanatnyi szenvedély eredményei. Azonban olyanról ezerszer hallhattál már, hogy valaki egy egyéjszakás kaland eredményeként lett édesanya, vagy kapott el valamilyen nemi betegséget.

FONTOS: A fogamzásgátló tabletta – hiába nagyon biztonságos módszer a nem kívánt terhesség ellen – nem véd meg a nemi úton terjedő betegségek ellen.

nyar-flort-fogamzasgatlas2

Bulizáskor mindenképpen legyen nálad gumi óvszer, hiszen előfordulhat, hogy az éjszaka úgy alakul, hogy nem ébredsz egyedül. Mivel nem lehetsz abban biztos, hogy a fiúnál lesz óvszer, készülj fel te. A kondom megvéd a nemi úton terjedő betegségektől, illetve kiegészíti a tabletta védelmét.

Egy-egy nyáresti buli alkalmával az alkohol is előkerül kisebb-nagyobb mennyiségben. Légy óvatos az alkoholfogyasztással, ugyanis nagyobb mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás befolyásolhatja a tabletta hatásmechanizmusát, így az nem látja el feladatát, kiegészítő fogamzásgátlásra lesz szükség. Miért van ez így? Az alkoholt – ugyanúgy, mint a fogamzásgátló tabletta hatóanyagait – a máj enzimjei bontják le. Ha sok alkoholt fogyasztasz, rendszeresen, akkor a májban lévő enzimek száma megnő. Ennek az a következménye, hogy a tablettát gyorsabban bontja majd le a májad, így a tabletta már nem lesz olyan hatékony. A mellett, hogy a biztonság csökken, egyéb kellemetlenségekkel is számolnod kell: pl. köztivérzésekkel. Az alkalomszerű alkoholfogyasztás nem befolyásolja a tabletta hatékonyságát, azonban a hirtelen nagy mennyiségű szeszes ital hányást okozhat, ami ha a bevételt követő 5-6 órában fordul elő, szintén a tabletta hatékonyságát csökkenti.

Ha minden kötél szakad…

Ha semmilyen más módszer nem áll(t) rendelkezésedre, és védekezés nélkül voltál együtt valakivel, akkor szükség és lehetőség van a sürgősségi fogamzásgátlásra. Ezek az esemény utáni tabletták maximum 72 órán belül használhatóak. Tehát nem kell azonnal rohanni a nőgyógyászati ügyeletre. Ennek a lehetőségnek az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Azonban ezek a tabletták magas hormontartalmúak, nem védenek a szexuális úton terjedő betegségek ellen sem. A sürgősségi fogamzásgátlás nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem.  Ez a módszer nem megoldás, csak lehetőség, ha végképp minden kötél szakad. Vigyázz! A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása! A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen az átgondolt védekezés segít.

 

Ligeti Anna


Mit szeretnek a férfiak a szexben? (18+)
Mit szeretnek a férfiak a szexben? (18+)
Készülj fel a Valentin-napra 5 lépésben
Készülj fel a Valentin-napra 5 lépésben
A férfiak is igényelnek egy kis odafigyelést – Te bókolsz a párodnak?
A férfiak is igényelnek egy kis odafigyelést – Te bókolsz a párodnak?
Gyermekkorunkban tanult kötődési mintánk hatással van a szexuális életünkre
Gyermekkorunkban tanult kötődési mintánk hatással van a szexuális életünkre
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.