intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A nőgyógyászati műtét és a menopauza nem zárja ki a szexuális életet

A nőgyógyászati műtét és a menopauza

Dr. Demeter Attila Ph.D., osztályvezető főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának vezetője volt segítségünkre abban, hogy megtaláljuk a válaszokat a nőket talán leginkább érdeklő kérdésekre  a nőgyógyászati nagyműtétek, illetve a változókor utáni szexuális élettel kapcsolatban.

Mely nőgyógyászati beavatkozások nevezhetők nagyműtétnek?

A nőgyógyászati műtéttanban nagyműtétnek a has megnyitásával járó hasműtétek, hastükrözések és a hüvelyi úton történő méheltávolítások számítanak.

Milyen következményei vannak a nagyobb nőgyógyászati műtéteknek a női szervezetre nézve?

A következmények attól függnek, hogy milyen szervek kerülnek eltávolításra. A méh eltávolítása után terhesség kihordása nem lehetséges, a menstruáció is megszűnik, a petefészkek eltávolítása után nemcsak a terhesség válik lehetetlenné, hanem  -fiatal és középkorú, korábban még menstruáló nőknél- a női hormonok szintjének csökkenése miatt a változókori tünetek (pl. hőhullámok, hangulati ingadozás, hüvelyszárazság) jelentkezhetnek.

Bizonyára a testi változásokon kívül sok lelki tényező is befolyásolja a műtéten átesett nők szexuális életét. Mi a tapasztalat, a lelki oldal vagy a testi oldal az, ami inkább meghatározza ezt?

A műtétet követően a szexuális élet akkor változhat meg jelentősen, ha a páciens nem tudja, esetleg nem érti meg, hogy pontosan milyen beavatkozás történt és hogyan változott meg testének működése, esetleg szövődmény lépett fel.  Szövődménymentes műtétet követően a gyógyulási időszak után a fokozatosan elkezdett szexuális élet jelentősen nem romlik. Ha a párkapcsolat stabil és a férj a felesége mellett áll és támogatja, ebben az esetben a szexuális élet a műtét után is zavartalan lehet.

Mi a tapasztalata, hogyan állnak a férfiak ahhoz, ha partnerük átesik egy ilyen meghatározó nőgyógyászati beavatkozáson? Segítő szándékúak, féltik partnerüket? Mennyire vannak tisztában azzal, hogy mit is jelent egy ilyen műtét?

A férfiak kisebb része részletes információt kér a kezelőorvostól a műtéttel kapcsolatban, nagyobb részük más úton próbál információhoz jutni. Abban az esetben, ha a párkapcsolatban a műtét előtt is komoly problémák voltak, sokkal gyakoribb a műtét utáni válás.

Egy nő életében a menopauza egy igen fontos életszakasz. A nők ilyenkor olyan változásokon mennek keresztül, amelyek megnehezíthetik a szexuális életet. Milyen problémákkal kell szembenézni menopauza alatt?

A nők jelentős része nehezen éli meg a változókort, sokan az öregséggel azonosítják a menstruáció megszűnését és a változókori tünetek megjelenését. Sokan „kapuzárási pánikban” érzik magukat, félnek a szexuális élet folytatásától. A változókorral együtt járó tünetek egy része minden nőt érint, pl. megszűnik a menstruáció, gyakoriak a hőhullámok, más részük csak ritkán jelentkezik (pl. hüvelyszárazság, kognitív funkciók romlása). Fontos megértetni a változókorú nőkkel, hogy a szexuális életük a menopauzát követően is jó minőségű maradhat.

Milyen megoldások léteznek a menopauza alatti szexuális problémák enyhítésére?

A szexuális élet zavarainak az enyhítése céljából fontos lehet a kórképpel járó változások pontos ismerete, a részletes felvilágosítás, és tünetek esetén a gyógyszeres kezelés, az ún. hormonpótló kezelés is jelentős segítséget nyújthat.

Hogyan éli meg egy férfi ezt, a nő számára nehéz időszakot?

A férfiak jelentős része nehezen éli meg a feleségük változó korral együtt járó problémáit, számukra is fontos lehet a minél részletesebb és alaposabb információ gyűjtése.


Kovács-Hian Zsuzsi

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.