intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nem tréfa! A fertőző nemi betegségek – 2. rész

Nem tréfa! A fertőző nemi betegségek – 2. rész

Ha olvastad cikkünk első részét, akkor már nagyjából tisztában vagy azzal, hogy milyen tünetei vannak általában egy fertőző hüvelyi megbetegedésnek. Most azt vesszük sorra, melyek a leggyakoribb, szexuális érintkezéssel terjedő betegségek.

Nem tréfa! A fertőző nemi betegségek – 2. rész

Lássuk, melyek a leggyakoribb nemi betegségek, és mit kell tudni róluk

Chlamydia

Manapság az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Tünetmentes nőknél 5-12%-ban jelen van a kórokozó a méhnyakban. Sokszor társul egy másik szexuálisan terjedő betegséggel, a gonorrhoeával (közismert nevén tripper).

Tünetek

·         gennyes hüvelyváladék

·         enyhe viszketés

·         fájdalmas, néha véres vizelet

·         pecsételő, a két menstruáció között megjelenő rendellenes vérezgetés

Trichomonázis

A betegség kórokozója, a Trichomonas vaginalis nem baktérium vagy vírus, hanem ostoros egysejtű élőlény. A női és a férfi nemi szervekben szeret éldegélni, férfiakban általában nem okoz tünetet. Általában nemi érintkezéssel, de esetenként uszodában, közös WC használattal stb. is terjed.

Tünetek
Nőkben gyakran kellemetlen szagú, zöldes-sárgás színű hüvelyfolyást okoz, amit a külső nemi szervek égő érzése kísér. A közösülés fájdalmas lehet. Férfiban gyakran tünetmentes a fertőzés.

Nem tréfa! A fertőző nemi betegségek – 2. rész

Gombás fertőzés (candidiázis)

Négyből három nő életében legalább egyszer előfordul a hüvely gombás betegsége, és közülük minden másodiknál újra visszatér. A hüvelyi gombás fertőzés ma már könnyen és gyorsan gyógyítható.

A hüvelyi gombás fertőzés esetén a kórokozó a Candida nevű mikroszkopikus fonalgomba valamelyik fajtája. Ez az élőlény normál körülmények között, egészséges szervezetben is megtalálható a hüvelyben, a végbélben, valamint része a szájflórának is. A számára kedvező feltételek mellett a gomba elszaporodik, és gyulladást okoz.

A betegség tünetei sokfélék lehetnek. Például égő, viszkető érzés a hüvelyben és környékén; a nemi szervek területének vörössé, gyulladttá válása; de a hüvelyből távozó fehér, túrós vagy kenőcsszerű, szagtalan váladék is a hüvelyi gombás fertőzésre utal. Ilyenkor – a kellemetlen tünetek mellett – a vizeletürítés és a szeretkezés is fájdalmas lehet.

A legfontosabb szem előtt tartani, hogy a kórokozók elszaporodásának ideális feltételt jelent a nedves és párás környezet. A verejtékezés és a fürdőzés utáni nedves alsóruházat a gombák elszaporodásának kedvez. Szakemberek szerint éppen ezért kell nagy gondot fordítani a megelőzésre. Fürdés, zuhanyozás, úszás után tanácsos szárazra törülközni, elsősorban az intim területeken.

A műszálas alsóneműt érdemes lecserélni pamutra, amely az izzadságot jobban magába szívja. Ha az orvos nem javasolja, ne alkalmazzon hüvelyöblítést, mert az megzavarhatja az egészséges hüvelyflóra egyensúlyát.

Bár egyértelműnek tűnik, mégsem árt tudatosítani, hogy a toalett használata után a hüvelytől távolodó irányban tisztítsa meg az intim területeket! Így a végbél felől (ahol olyan mikroorganizmusok élnek, amelyek hüvelygyulladást, például gombás fertőzést okozhatnak), nem jutnak kórokozók a hüvelybe. Az illatosított, színezett toalettpapír, az egészségügyi betét és az intim spray is elősegítheti gombás fertőzés kialakulását azzal, hogy megzavarja a hüvelyben élő mikroflóra kémiai egyensúlyát. A fenti tanácsok segíthetnek abban, hogy a betegség kialakulásának eshetősége minél kisebb legyen.

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis a hüvelygyulladások leggyakoribb (a hüvelyfertőzések 40-50%-a) oka. A fertőzéshez társuló mikróbák a hüvely belső flórájának a részét képezik (nem külső fertőzés okozza). A hüvely egészséges biológiai egyensúlya megbomlik: egyes baktériumfajok elszaporodnak és túlsúlyba kerülnek a hüvely természetes védekezőrendszerét képező tejsavbaktériumokkal (lactobacillusok) szemben. A bakteriális vaginózis gyakran együtt jár húgyúti fertőzésekkel, kismedencei gyulladással, sokszor társul méhnyak gyulladással és nemi úton terjedő fertőzésekkel, illetve fennállásakor fokozott a HIV megszerzésének kockázata is. A várandóság során jelentkező megbetegedés növeli a koraszülés kockázatát és fokozza az újszülöttkori komplikációk lehetőségét. Annak ellenére, hogy a bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő fertőzés, általában fertilis korú, szexuális életet élő nőket érint. A fertőzés az érintett nők kb. 50%-ánál kifejezett panaszokat okoz, míg másoknál tünetmentesen van jelen.

Tünetei

·         nagy mennyiségű hüvelyváladék

·         tejszerű, sárgás hüvelyváladék

·         kellemetlen halszagú hüvelyváladék (menstruáció és közösülés során erősödik)

·         ritkán enyhe viszketés

Herpes genitalis

A herpesvírus két típusa (gyakrabban a HSV-2 és ritkábban a HSV-1) okozza ezt a fájdalmas, égő, kifekélyesedő elváltozást, melyet a beteg hüvelygyulladásként él meg. Szexuális úton terjedő, egyre gyakoribb betegség, mely sokszor tünetmentes és kiújulásra hajlamos.

Gonorrhoea (tripper, kankó)

Szexuális úton terjedő, bakteriális megbetegedés. A baktérium tünetmentesen megbújhat a méhnyak mirigyeiben és a húgycsőben. A méhre és a petevezetőkre ráterjedve súlyos kismedencei gyulladást okozhat.

Tünetei

·         bőséges sárgás hüvelyváladék

·         vizelési zavarok

·         Egyéb, hüvelyi tünetet okozó elváltozás

A hüvely nyálkahártyájának sorvadása (atrófiás hüvelygyulladás)

Leginkább középkorú nőknél fordul elő, amikor a klimax bekövetkezik. A női hormon hiánya következtében a hüvelyhám elsorvad, elvékonyodik, így védekező képessége lecsökken.

Tünetei

·         hüvelyszárazság

·         égő, viszkető érzés

·         kismennyiségű kenőcsös váladék

A tinédzser lányoknál nagyon fontosak a mai kampányoltások, amelyek a HPV (humán papilloma vírus) okozta betegségek (ilyen a méhnyakrák is) kialakulását előzik meg.

Ha ezt az oltást a nemi élet elkezdése előtt, és az immunizáló oltások szempontjából optimális időszakban kapják meg a lányok, akkor még a nemi szemölcsök kialakulását is meg lehet vele előzni.

Ám nem csak az oltás lényeges. Talán még ennél is fontosabb a tudatos védekezés.  Addig, amíg nem biztonságos, nem monogám, nem stabil a kapcsolat, a fogamzásgátló tabletták szedése mellett mindenképpen ajánlott az óvszer használata is. Az óvszerrel kapcsolatban is sajnos elég tévesek a keringő információk, nem elég az utolsó pillanatban használni, a nemi érintkezés első pillanatától elengedhetetlen.

Mivel a legtöbb nemi betegség esetében az első időszakban nincs tünet, vagy nagyon kevés és nem egyértelmű jelzés észlelhető, a tudatosság sok kellemetlenségtől óvhat.

Ha kérdésed van ezzel vagy más témával kapcsolatban, keress bennünket online rendelésünkön, ahol felkészült szakemberek várnak minden nap 16-22 óráig.


Valami elromlott a kapcsolatban? – Helyre lehet hozni
Valami elromlott a kapcsolatban? – Helyre lehet hozni
Amikor a lányok a szexről beszélnek
Amikor a lányok a szexről beszélnek
Működik a kémia
Működik a kémia
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.