intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nem csak a Fognyűvő Manócska miatt kell fogat mosni!

Nem csak a Fognyűvő Manócska miatt kell fogat mosni!

Nem csak a Fognyűvő Manócska miatt kell fogat mosni!

Az ember egyik legszebb ékszere a mosolya. Persze ez csúnya fogakkal inkább csak vicsorgásnak hat. A rossz szájhigiéné azonban nemcsak a fogak romlásához vezet, hanem nagyobb a valószínűsége annak, hogy a humán papillomavírus, azaz a HPV szaporodásnak indul a szájüregben. Ijesztő, igaz?

Mi a HPV?

Egy olyan víruscsoport, amely a bőrt és a nyálkahártyákat érinti. Nagyon sokféle típusa van (több mint 150). Némelyik típus szemölcsöket okoz, némelyik komolyabb fertőzéseket, daganatot. Főleg bőrdaganatokat, méhnyak-rákot és egyéb genitális rákot okozhat.

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus. A világon 5-ből 4 ember valamely fajtával biztos megfertőződik életében legalább egyszer. Ha a fertőzés megtörténik, az esetek legnagyobb részében az immunrendszer megszabadul a vírustól mindenféle külső beavatkozás nélkül. Sokan tudomást sem szereznek arról, hogy fertőzöttek voltak. 

A szájhigiéné és a HPV

Kiderült, hogy a szájüregi rákos megbetegedések közel 50%-áért is ez a vírus felelős. A Texas Egyetem houstoni Egészségtudományi Központjában felfedezték az összefüggést a vírus jelenléte és a fogak, valamint az íny állapota között. Újabb ok, hogy odafigyeljünk a szájhigiéniánkra! Ezzel az egy dologgal védekezhetünk a szájüregben megjelenő, ott szaporodásnak induló, később akár daganatot is okozó HPV vírus ellen.

Nem csak a Fognyűvő Manócska miatt kell fogat mosni!

A szájüregi HPV – a nemi úton terjedőhöz hasonlóan – kétféle lehet: az egyik szemölcsöket, míg a másik típus akár daganatos megbetegedést okozhat.

A vírusnak valamilyen sérülésre, sebre van szüksége, hogy megtelepedhessen. Ezek a sebek pedig rossz szájhigiénével nagyobb eséllyel alakulnak ki, vagy lassabban múlnak el.

Egy amerikai kutatás szerint, amelyben 5000 embert vizsgáltak, a rossz fogápolási szokások miatt legalább 50%-kal gyakoribb a HPV vírus előfordulása a szájüregben, mint jó szájhigiénével.

Az életmód és a HPV

Ha már a fog- és szájápolás helyes menetét elsajátítottad, szükséges lehet néhány életmódbeli változtatás is, hogy kivédd a szájüregi HPV-t.

  • Ha dohányzol, hagyd abba (ez nem csak a HPV miatt fontos)
  • Orális szex előtt légy körültekintő
  • A marihuána használata is elősegíti a vírus megtelepedését

Ugye, milyen egyszerű dolgon múlik az egész? Csak moss fogat naponta kétszer 2 percig, használj fogköz-tisztító eszközöket, szájvizet és félévente keresd fel a fogorvost.


Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
Menstruáció és szex – íme, a tudnivalók
Menstruáció és szex – íme, a tudnivalók
Vibrátor a közös ágyban – kell-e félni a vibrátor használatától?
Vibrátor a közös ágyban – kell-e félni a vibrátor használatától?
Szex vs. józan ész
Szex vs. józan ész
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.