intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Két csík a terhességi teszten – Most még nem szeretnék kisbabát!

Két csík a terhességi teszten – Most még nem szeretnék kisbabát!

A fogamzásgátló módszereknek igen széles a tárháza, csak tudni kell kiválasztani a számodra leginkább megfelelőt. Ennek ellenére még mindig igen magas a fiatalok körében a nem kívánt terhességek száma.

A biztonságos szexuális élet ma már nem kuriózum, bárki számára elérhető. A felelős döntés csakis a tiéd. Valószínűleg nem egy olyan esetről hallottál te magad is, amikor egy tini élete saját felelőtlensége miatt változott meg gyökeresen annak köszönhetően, hogy egy új élet fogant meg benne. Ha annak ellenére, hogy körültekintően, felelősségteljesen viszonyultál a fogamzásgátláshoz, teherbe esel, nagyon nagy szükség van arra, hogy ne hallgass róla. Fontos, hogy a problémákkal ne egyedül kelljen megküzdened. Mondd el a partnerednek, és ülj le a szüleiddel is egy komoly beszélgetésre, mert segíthetnek a helyes döntést meghozni.

A terhesség megszakításáról

A műtétet általában a terhesség első 12 hetében végzik el. Így tehát arra, hogy meghozd a döntést, mindössze 3 hónap áll rendelkezésedre.

Nagyon fontos, hogy ezt az időt valóban arra fordítsd, hogy minden oldalról megvizsgáld a lehetőségeidet, hiszen nem egy pár zokniról kell eldöntened, hogy mi legyen vele. Az abortusz elsőre nagyon egyszerűnek tűnik – túlesel rajta és kész is, a gond megszűnt. Ám ez korántsem ennyire egyszerű kérdés. Ha az életedet úgy képzeled el, hogy lesz majd gyermeked, nem biztos, hogy az abortuszt érdemes megkockáztatnod. Hogy miért? A műtét 32%-ban okozhat meddőséget, és minél fiatalabb vagy, annál nagyobb arányban fordulhat ez elő. E mellett pedig azzal is számolnod kell, hogy ha orvosi szempontból a műtét nem lenne indokolt, igen sokba kerül, közel 30 ezer forintba.

A KSH 2015-ös adatai szerint az abortuszok száma már hosszabb idő óta csökkenő tendenciát mutat. 2015-benezer szülőképes korú nőre 13,6 művi vetélés jutott, szemben az előző évi 14,1 műtéttel. „A csökkenő irányzat eltérő mértékben ugyan, de a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető volt. Az életkor emelkedésével egyre nagyobb volt a javulás mértéke. A tizenéves fiatalok körében csak kismértékben csökkent a terhesség-megszakítások gyakorisága és azonos nagyságrendű volt a két évvel korábbi értékkel. A tizenévesek képviselik a jövő potenciális anyáit, így körükben különös kockázattal járhat a művi vetélés, mivel gyakran első terhességüket szakíttatják meg, vagy gyermeknélküliként vállalkoznak a műtétre.” (Statisztikai Tükör, 2016. április)

Ha nem az abortusz mellett döntesz

Előfordulhat, hogy későn szembesülsz a terhességgel, így kénytelen vagy megszülni a kisbabát. A műtét indokolt esetben kitolható a 16-20. hétig, de ez csak akkor lehetséges, ha bebizonyosodik, hogy a kisbaba nem egészséges, komoly rendellenességgel születne.

Ha mégis megszületik a nem kívánt terhességből származó baba, többféle lehetőség közül választhatsz, választhattok. Dönthetsz úgy, hogy a szülés után örökbeadod a babát egy olyan párnak, akiknek nem lehet saját gyermekük. Annak ellenére, hogy az abortuszok száma évről-évre csökken, még mindig nagyon sokan döntenek a művi terhesség-megszakítás mellett. Emiatt különböző fórumokon igyekeznek felhívni arra a figyelmet, hogy a nem kívánt terhesség másnak még öröm, így inkább szüljék meg a gyermeket és adják örökbe. Ahogy az abortuszról, a szülés utáni örökbeadásról is nagyon nehéz dönteni, hiszen az anya végigcsinálja a terhességet, a szülést, hallja felsírni a babát, és annak ellenére, hogy feltámadnak benne az anyai ösztönök, el kell szakadnia tőle. Ez akkor is nagyon nehéz, ha nem akarod megtartani a kisbabádat. Tudnod kell, hogy lelkileg ez talán még megterhelőbb, mint az abortusz. Egész életedre kihathat az a bizonytalanság, amit az örökbeadott gyermekeddel kapcsolatban érzel (hol lehet, mit csinálhat, jó dolga van-e, stb.).

Meg is tarthatod a gyermeket. Ezt a döntést azonban nagyon meg kell gondolni, ugyanis egy kisbaba ellátása óriási felelősség. Le kell mondanod nagyon sok mindenről, elkezdődik az élet, a gyermekkorod véget ér. Az iskolának egy időre bizonyosan búcsút mondhatsz, mivel a baba kicsi még, munkáról sem nagyon lehet szó, ám a szülők támogatására sem lehet a végtelenségig számítani. Nagyon kemény dió, ami – jobb esetben – nemcsak téged érint, hanem a gyermek apját is. Sajnos sokszor a fiúk megfutamodnak, és magára hagyják a fiatal anyát, akinek aztán igen kilátástalanná válhat a helyzete.

Bárhogy is döntesz, vagy döntötök közösen, az a döntés végleges, megmásítani nem nagyon lehet. Egy emberi élet függ tőled. Hogy mit tehetsz hát? Élj felelősségteljes szexuális életet! Védekezz minden alkalommal, hogy te magad lehess a tested parancsnoka. Tedd ezt azért, hogy ne kerülj olyan nehéz helyzetbe, hogy neked kelljen meghoznod egy ilyen végletes döntést.

Ha kérdésed van a témáról, szívesen segítünk. Online rendelésünkön anonim módon kérdezhetsz szakértőinktől.


Kovács-Hain Zsuzsa

 

 

 


Erotikus felfedezések
Erotikus felfedezések
Az első közös nyaralás a szerelmeddel
Az első közös nyaralás a szerelmeddel
Te hogyan védekezel? – A kérdésre 6 fiatal válaszolt
Te hogyan védekezel? – A kérdésre 6 fiatal válaszolt
Az önkielégítés hatásai az agyadra
Az önkielégítés hatásai az agyadra
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.