intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mosdó-higiénia

Természetes szükségleteink nem érnek véget annyival, hogy kilépünk a mosdó ajtaján! Nagyon fontos a megfelelő tisztálkodás, és bizony meglepődnénk, ha tudnánk, hogy hányan vannak, akik még az alapvető szabályokat sem ismerik!

Kézmosás - előtte
44366e96fef125e6b2a30b427a4eb633 W773Belegondoltál már, hogy mi mindent össze lehet szedni a mások mellépisilése után pisis, vízbe csobbanó és felpattanó nagydologtól szennyes vécédeszka felhajtásától? Vagy a megfogdosott kilincsektől (közvécé esetében)?
Hogy miért? Mert jártunkban-keltünkben mindenféléhez hozzányúlunk. A billentyűzetet, egeret például mikor takarítottad le utoljára? Vizsgálatok szerint a telefonkagyló, a billentyűzet és a számítógépes egér sokszor több baktériumnak ad otthont, mint a WC-kilincs. Ha tehát nem mosol kezet pisilés előtt, akkor azt kockáztatod, hogy kórokozókat viszel a nemi szervedre vagy annak környékére. Ezek a nedves, meleg helyen szaporodni kezdenek, és betegségeket okozhatnak férfiaknak és nőknek egyaránt.
Persze ott az immunrendszer, aminek feladata elbánni a kórokozókkal, de az immunrendszerünk sincs mindig jó formában, ezért inkább egy kézmosás előtte, mint urológus vagy nőgyógyász utána!

Kézmosás - utána
Az egészséges ember vizelete steril - de csak a húgyhólyagban! A távozás során a húgycsőből és a nemi szervek környékéről felvesz kórokozókat, ezért is fontos a kézmosás. Ráadásul a vizeletben számos olyan kiválasztott méreganyag van, amit nem feltétlenül szeretnénk – még kis mennyiségben sem – visszajuttatni a szervezetbe. És nem utolsó sorban tiszteljük meg annyival embertársainkat, hogy WC-használat után tiszta kézzel nyúlunk a kezükhöz vagy a közös használatú tárgyakhoz.
Ezek a kórokozók az otthoni vécé kilincsén, deszkáján is ott vannak, hát még egy nyilvános vagy éttermi illemhely bármely felületén. Kell a kézmosás, a fiúk sem spórolhatják el, hiszen alapvetően nem a saját vizeletük-péniszük a fertőző, hanem a kezük, illetve minden más, ami a kezükkel kapcsolatba kerül.

Mit tanítsunk meg egy gyermeknek?
Lányos anyukaként tudom, hogy a gyerekek nyitottak az újdonságra, nem prűdek, míg beléjük nem neveli valaki. Kisbabakorban a szülők feladata, hogy a szeméremajkak közül kitörölje az odakerült székletet vagy természetes váladékot - mindig elölről a végbélnyílás felé haladva, hogy még véletlenül se kerülhessen szennyezés a hüvelybemenethez. Ehhez nedves törlőkendőt használjunk. A kendőt, amellyel a székletet letöröltük, dobjuk el, majd egy új, tiszta törlőkendővel tisztítsuk meg a szeméremajkakat.
A nagyobbacska, már beszélni kezdő lánykák vagy kisfiúk fürdetésénél kommentáljuk hangosan, hogy mit csinálunk. Ha sokat hallja a gyermek, akkor később teljesen természetes lesz, hogy maga is így csinálja!
Amikor a kislány már önállóan használja a bilit vagy vécét, akkor is beszéljük meg vele, hogy a vécépapírt ugyanígy használja: a nemi szervet törölje először, és úgy haladjon a végbélnyílás felé. A nőknek ugyanis eredendően komoly fertőzésforrás, hogy a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel van egymáshoz. A végbélben természetes módon élő, ott nem káros baktériumok ugyanis a hüvelybe jutva komoly megbetegedést idézhetnek elő!

Mire való a bidé?
Egyre több helyen terjed el a bidé használata, az új építésű házakban sokan igénylik a külön bidét is, a meglévő lakásokba pedig a hagyományos WC-re rakható változatokat szereltetik fel az intim higiéniára kényesek.
Használatát nemcsak aranyeres problémákban szenvedőknek ajánlják a végbélnyílás kíméletes tisztításához, hanem mindenkinek. Vízzel ugyanis valóban tisztára moshatjuk az intim tájékokat székelés vagy vizelés után, nőknél pedig nagy komfortérzetet adhat a menstruáció idején, mivel a szeméremajkakhoz csordult vért így (is) kimoshatják. A WC-ülőkébe szerelt bidék nagy része több programmal is rendelkezik, így a család minden tagja megtalálhatja a legmegfelelőbbet a tisztálkodásra.

Fürdőruha nélkül?
Akármilyen kicsi a gyerek, ne játsszon fürdőnadrág vagy bugyi nélkül a strandon, játszótéren, ne üljön így a homokba, mert a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára, és a homok - irritáló hatása miatt - gyulladást okozhat. Ugyanígy ne üljön meztelenül székre, hintára, strandolás után pedig a vizes alsóneműjét cseréljük szárazra.
Strandolás után mossuk meg egész testüket szappannal, és töröljük szárazra! Amennyiben mégis észrevennénk gyermekeinknél váladékozást, ne szégyelljük elvinni őket gyermekorvoshoz, gyermeknőgyógyászhoz, ugyanis kezeletlen esetben náluk is krónikussá válhat a fertőzés. Ez vizelési panaszokat, lányoknál a hüvelyfal összetapadását válthatja ki, sőt a felnőttkori meddőség oka is lehet!

 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.