intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mióma – tudnivalók dióhéjban

Mióma – tudnivalók dióhéjban

Mióma – tudnivalók dióhéjban

Beszélgetés Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel.


Mióma – tudnivalók dióhéjbanMi a mióma?

A mióma a méh izom- és kötőszövetes rétegének jóindulatú szövetszaporulata, daganata. Rosszindulatúvá válása nem jellemző, sok szakértő szerint a mióma nem válik rosszindulatúvá, mert a mioszarkómák már eleve rosszindulatúnak indulnak. Ezeknek a gyakorisága nagyon alacsony.

Gyakori betegségről van szó?

Nagyon érdekes, hogy ha a mióma gyakoriságáról keresünk információt az interneten, több hazai weboldalon 3-5%-ot lehet találni. Aki ultrahangozik, számtalanszor talál olyan borsónyi-cseresznyényi miómát, ami semmi gondot nem okoz. Szakkönyvekben inkább azt látjuk, hogy a 45 év feletti nők 60 százalékánál jelen van, sőt ha panaszmentes nők méhét valami miatt szövettani vizsgálatnak vetik alá, akkor még ennél is gyakoribb az elváltozás. Gyakoribb ez a betegség magas vérnyomás, cukorbetegség és policisztás petefészek szindróma esetén. Családi halmozódás is gyakori és vannak olyan családok, ahol egyetlen asszonynál sem fordul elő.

Hogy lehet észrevenni, mik a tünetei?

A nők bő vérzés, nyomási tünetek vagy meddőség miatt fordulnak orvoshoz, amikor kiderül náluk ez a diagnózis. Gyakori az alhasi panasz, a növekvő has is, ami olyan érzés, mint amilyen a havi vérzés. A vérzés rendszeres, de bővebb és hosszabban tart, gyakori a vérszegénység. Részben a méh összehúzódásának zavara áll ilyenkor a háttérben, de a méh nyálkahártyáját is megváltoztatja a mióma: máshogy reagál a keringő hormonokra és a helyben képződő szöveti hírvivőkre.

Hogyan lehet kezelni?

A kezelés lehet gyógyszeres és műtéti.  A gyógyszeres kezelés  során a progeszteron-aktivitás gátlásakor a fibrómák sejtjei nem osztódnak és végül elpusztulnak, ami csökkentheti a mióma méretét és az általa előidézett tünetek súlyosságát. A megkisebbedett mióma  műtéti eltávolítása könnyebben megoldható, sőt gyakrabban lehet a laparoszkópos megoldást választani. Jó megoldás lehetne a bő vérzésre a hormon tartalmú, méhen belüli hurok is, de sok esetben a mióma  miatt a méh belső űre annyira torzult, hogy a felhelyezés akadályokba ütközhet.
Megfigyelték azt is, hogy a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő hölgyeknél általában nem növekszik a mióma  mérete.

A kicsi, panaszt nem okozó miómát is érdemes ultrahanggal rendszeresen ellenőrizni, mert növekedhet, változhat az elhelyezkedése vagy ritka esetben kiderülhet róla, hogy amit miómának sejtettünk, az esetleg mioszarkóma. A teherbe esést akadályozhatja és a megfogant terhesség esetén is gyakoribb a vetélés és koraszülés.

Haris Éva


Figyelem, bizonyított tény! A szextől okosabb leszel
Figyelem, bizonyított tény! A szextől okosabb leszel
Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!
Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!
Higiénia együttlét után – kérdések és válaszok
Higiénia együttlét után – kérdések és válaszok
Íme 4 tévhit az orgazmusról
Íme 4 tévhit az orgazmusról
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.