intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Milyen fogamzásgátló módszert válassz? – Az életkorodtól is függhet

Milyen fogamzásgátló módszert válassz? – Az életkorodtól is függhet

Mindegy, hány éves vagy, és az is mindegy, milyen élethelyzetben vagy épp, a biztonságos szex záloga a megfelelő fogamzásgátlás. A nőgyógyász szakorvos egyik fontos feladata az, hogy segítsen kiválasztani azt a módszert ami számodra a leginkább megfelelő. Minden életkorban és minden életszituációban más és más igényeknek kell megfelelnie a fogamzásgátlásnak.

Ahhoz, hogy mindenkinek elegendő hiteles információja legyen arról, milyen fogamzásgátló módszerek vannak, és ezek közül melyik az igazán neki való, érdemes már gyermekkorban beszélni erről. Leginkább a szülők feladata lenne az, hogy felvilágosítsák gyermekeiket, milyen módszerek közül választhatnak, és miért olyan kiemelten fontos ez az egész téma. Lássuk, melyek azok a módszerek, amelyeket a nők egyes életszakaszaikban előnyben részesítenek.

Tinédzserkorban

A biztonságos szex a felelősségteljes gondolkodással kezdődik. Ehhez leginkább a szülők segíthetik hozzá gyermekeiket azzal, hogy tabuk nélkül beszélnek nekik a szexualitásról, hagyják, hogy a gyermekeik kérdéseket tegyenek fel azokról a dolgokról, amelyek leginkább érdeklik őket. Ezzel a szülő nemcsak abban segít, hogy a tinik jobban megértsék, hogyan működik a saját testük, hanem lelkileg is könnyebben átvészelhetik a nagybetűs életbe való belépést. Természetes, hogy az egész folyamatnak része az is, hogy az édesanya elviszi a lányát nőgyógyászhoz. A mai fogamzásgátló tablettáknál alapkövetelmény, hogy csak épp annyi hormont tartalmazzanak, amennyire feltétlen szükség van ahhoz, hogy kifejthessék a fogamzásgátló hatásukat. Régen komoly terhelés volt a szervezet számára a folyamatos fogamzásgátló-szedés. Ma már olyan korszerű fogamzásgátló tablettákat gyártanak, amelyek alacsonyabb hormontartalom mellett is kifejtik hatásukat, emellett pedig nem okoznak elhízást sem, amitől nagyon sokan tartanak. Kutatások bizonyítják, hogy egyes tablettafajták a pattanások, aknék és zsíros bőr esetén hatékonyak lehetnek. A fogamzásgátló tabletták beállítják a menstruációs ciklust, pozitív hatással lehetnek a menstruációs fájdalomra. Emiatt a tinédzserek számára a legjobb választás a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta.

Fiatal felnőttkorban

Jelenünkben a gyermekvállalás kitolódott. A nők a fiatal felnőtt éveikben inkább a karrierjükre igyekeznek koncentrálni, megpróbálnak egzisztenciát építeni. Ebben az életszituációban sokan vannak társ nélkül, ugyanakkor sokan már tartós párkapcsolatban élnek, amelynek része az aktív szexualitás is. Ebben az életkorban is az legkedveltebb módszer a fogamzásgátló tabletta, amelynek hatásfoka igen jó. Emellett azonban sokan kiegészítő védekezésként gumi óvszert is alkalmaznak, hiszen egy-egy egyéjszakás kaland, vagy rövid viszony is becsúszhat. Ilyen esetben a nők még nem ismerik olyan jól az aktuális partnert. Fontos hát, hogy ne csak a nem kívánt terhességre gondoljanak, hanem az esetleges nemi úton terjedő betegségekre is. A fogamzásgátló azért is jó választás ebben az életkorban, mert bármikor abbahagyható, és ha kisbabát szeretne a pár, nem kell szünetet sem tartani. A korszerű, alacsony hormontartalmú készítmények közül a nőgyógyász segít a választásban.

fogamzasgatlok-eletkorok-mod2

Gyermekszülés után, édesanyaként

Amikor egy nő megszüli a gyermekét, nincs nála fontosabb az életben. Hirtelen minden más másodrangúvá válik. Még a szex is háttérbe szorul. Sajnos azonban az tévhit, hogy a szoptatás időszaka alatt nem lehet teherbe esni, és a szoptatás egy természetes fogamzásgátló. Jobb, ha ilyenkor sem feledkezel meg a megfelelő fogamzásgátlásról. Arról, hogy mi ilyenkor a legjobb, megoszlanak a vélemények. Legjobb megkérdezni a nőgyógyászt, aki javasolhat olyan tablettát, amely csak sárgatesthormont tartalmaz, de a gumi óvszer is jó döntés a szoptatás alatt.

Érettebb korban

Negyvenöt éves kor felett a petefészkek aktivitása egyre jobban csökken. A menstruációs ciklus megváltozik, előfordulhatnak köztivérzések, illetve pecsételés. A menstruáció úgy 50 éves kor körül végleg elmarad. A termékenység ezzel egyenes arányban csökken, ám nem múlik el teljesen. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a fogamzásgátlásról ebben az életkorban sem. 45 év felett nő a vetélés, a koraszülés kockázata és gyakoribb a magzati fejlődési rendellenességek előfordulása. Emellett egyes betegségek kockázata is nő már ilyenkor, amiért a nőgyógyásznak igen lényeges feladata a mindenre kiterjedő kivizsgálás, mielőtt fogamzásgátló módszert javasol. A gumi óvszer ebben az életkorban is jó választás, de javasolni szokták a hormontartalmú spirált, amely a méhen belül adja le a hormonadagot, amely megakadályozza a nem kívánt terhességet. Biztonságos választás ebben a korban.

Bármely életkorban vagy is, bármit is javasol a nőgyógyászod, a te kényelmed is nagyon fontos szempont, ezért merj kérdezni, tájékozódj a lehetőségekről. A biztonságos szexualitás minden élethelyzetben lényeges.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Idegesítő tulajdonságok az ágyban – Neked is van? - 2 rész
Idegesítő tulajdonságok az ágyban – Neked is van? - 2 rész
Szórakoztató és szenvedélyes szex
Szórakoztató és szenvedélyes szex
Szexuális együttlétek spontán, vagy tervezetten? – Nálatok hogy megy ez?
Szexuális együttlétek spontán, vagy tervezetten? – Nálatok hogy megy ez?
5 jó tanács, amit megosztok a lányommal a szexről
5 jó tanács, amit megosztok a lányommal a szexről
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.