intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mi vár rád, ha nem tudod elfogadni önmagad?

Nemrégiben írtunk arról, milyen fontos a pozitív önkép, és milyen sokat foglalkoznak manapság az önelfogadással, a testpozitivitással. Sajnos, ennek ellenére, még mindig azt látni, hogy ez sokszor nagyon nehezen megy, és a fiatalokban inkább a negatív, pesszimista gondolkodás uralkodik önmagukról. Olvass tovább, és tudd meg, miért lehet negatív hatással az életed minden területére az, ha magadra negatívan tekintesz, és nem fogadod el a saját tested.

Ha belenézel a tükörbe, mit látsz?

Mosolyogsz, vagy sírni volna kedved? Ha az utóbbi, akkor tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A fiatalok igen nagy százaléka gondolja úgy, hogy egy vagy több dologgal elégedetlen a testén. Az alacsony önbecsülés, a szégyenérzet azonban sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint gondolnád.

A negatív testképnek súlyos következményei lehetnek

A negatív testkép depresszióba taszíthat, ami igen komoly betegség, és mélyen kihat a mindennapjaidra. Szorongással, a teljesítőképességed csökkenésével jár együtt. Azok, akik nem vélekednek magukról pozitívan, szégyellik magukat mások előtt, előbb-utóbb pedig odáig fajulhat a dolog, hogy minden olyantól elzárkóznak, ahol a test valamilyen szerephez jut. Nem járnak sportolni, nehogy valaki meglássa, kinevesse, netán negatív megjegyzésekkel illesse őket a testük miatt. Előfordulhat ennek az ellenkezője is, azaz, hogy a sportot túlzásba viszik, olyannyira, hogy már kóros, illetve káros az egészségükre nézve. A negatív testkép evészavarokhoz is vezethet. Súlyos mentális betegségeket, akár anorexiát vagy bulimiát is kiválthat. Az anorexiás betegek nagyon kevés élelmet vesznek magukhoz, általában azok is meghatározott ételcsoportból származnak. Mindent megtesznek azért, hogy a testsúlyuk ne emelkedjen egy grammot sem. A tükörben még így is túlsúlyosnak látják magukat. A bulimiások minden áron szeretnének megszabadulni attól az ételtől, amit elfogyasztottak. Hánytatják magukat, hashajtót alkalmaznak, vagy más módszereket vetnek be annak érdekében, hogy mielőbb kijöjjön a bevitt étel (ami gyakran nem kis mennyiség). Mindkét betegség súlyos következményekkel járhat, az anorexia akár halálos is lehet.

Az énkép és a párkapcsolat

Nemcsak az egészségedre lehet rossz hatással a magadról alkotott negatív énkép, hanem a párkapcsolatodat is alááshatja. Ha még nincs partnered, akkor pedig a társkeresést nehezíti meg, vagy lehetetleníti el. A csekély önbizalom, illetve az, ha lekicsinyled saját magad, sajnos előbb-utóbb láthatóvá is válik rajtad. A negatív kisugárzású emberek pedig nagyon nehezen boldogulnak az amúgy is elvárásokkal teli világban. Akinek jó az önbecsülése, jobban érzi magát párkapcsolatában, hiszen nyíltabban kommunikál, biztosabb önmagában és a párjában is. Azok, akiknek az önbecsülésük csekély, nem igazán tudnak nyitni a partnerük felé, inkább tőle várnak mindig megerősítést.

A negatív testképnek súlyos következményei lehetnek

Az alacsony önbecsülés, a szégyenérzet azonban sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint gondolnád.

Mi lehet rád rossz hatással?

A negatív énképpel, negatív testképpel élő emberek nagyon érzékenyek minden olyan megnyilvánulásra, amely a külsejüket veszi célba. Elég egyetlen rossz beszólás, és már vége is, azon a napon már semmi sem tudja őket felvidítani.

  • A legrosszabb, ha valamelyik közeli szerettedtől, családtagtól, rokontól, baráttól kapsz olyan megjegyzést, amit lehet, hogy ő csak egy poénnak szánt, ám neked a lelkedbe gázol.

  • Nem mindegy az sem, hogy milyen az épp aktuális társadalmi elvárás a külső megjelenést illetően. Ha a testalkatod, a külsőd nem felel meg az aktuális trendnek, előfordulhat, hogy még jobban bezárkózol, esetleg drasztikus diétába kezdesz, vagy még súlyosabb betegség, akár depresszió, alvás- vagy evészavar alakul ki.

  • A média által közvetített tartalmak is okozhatnak irreális elvárásokat önmagaddal szemben. Sajnos kevesen tudnak elvonatkoztatni attól, amiket a magazinokban, plakátokon, TV műsorokban látnak.

  • Egy fiatal életében nagyon fontos, hogy mit gondolnak róla a kortársai, más fiatalok. Ha ez a kép nem stimmel, akkor az énkép és a testkép is sérülhet.

Van megoldás?

Tinikorban igen nehéz hatni a fiatalokra, de a szülők felelőssége nagyon nagy abban, hogy milyen irányba terelgetik a gyermeküket az önelfogadás terén. Ha a szülő azt sugározza magából, hogy ő elégedett a gyermekével, elégedett önmagával is, az olyan pozitív üzenetet hordoz, amely elősegítheti, hogy benned is egy pozitív kép alakuljon ki saját magadról. Természetesen a párkapcsolat is nagyon sokat tud segíteni a negatív testképen való felülemelkedésen. Egy odaadó partner, aki elfogad, szeret, és ezt ki is mondja, ki is mutatja, igazán motiváló és előremozdító. Ha az eseted súlyosabb, és esetleg evészavaraid vannak, vagy depresszióval küzdesz, feltétlenül kérj orvosi segítséget!


Kovács-Hain Zsuzsa

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.