intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Beszélgetés Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel

A premenstruációs szindróma, röviden PMS egy testi és lelki tünetekből álló kórkép – mondja Dr. Gyovai Gabriella. A testi tünetek, alhasi puffadásban, mellfeszülésben nyilvánulnak meg, melyeket feltehetően hormonális változások okoznak. A nők több mint fele tapasztalja ezeket. Nagyon fontos, hogy elkülönítsük a PMS-től a fájdalmas menstruációt (dysmenorhea), ahol a testi tünetek a menstruáció első napján jelennek meg.

Milyen lelki tünetei vannak a PMS-nek?

Fáradékonyság, levertség, idegesség, rossz hangulat. Ezek oka a szerotonin hormon szintjének csökkenése.  Legsúlyosabb formája az úgy nevezett  premenstruációs diszfória, ami súlyos depresszióval, ingerlékenységgel jár és mindig a menstruáció előtt 7-10 nappal kezdődik. A nők 5 százalékát érinti.  Ezzel a formával sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Mi a megoldás a PMS csökkentésére?

A peteéréssel nem járó ciklusok esetén – például fogamzásgátló szedése esetén –sokkal ritkábban jelennek meg a testi tünetek. A leghatékonyabbak azok a fogamzásgátlók, amelyek egyfázisúak, vagyis minden tabletta ugyanannyi hatóanyagot tartalmaz. A drospirenon tartalmú tabletták további jótékony hatását muatták ki, feltehetően az enyhe vízhajtó hatás miatt.

De mit tehetünk az erős alhasi fájdalmak ellen?

A prosztglandin-szintet a reumás megbetegedések kezelésére ajánlott fájdalomcsillapítók csökkentik. Fontos tudni, hogy ezeket a gyógyszereket 4-5 nappal a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni szedni, hogy megfelelő legyen a hatás, és a lelki tüneteket nem befolyásolják. Érdemes figyelni a táplálkozásra is. A szénhidrátéhség ellenére nem szabad nagy mennyiségű finomított szénhidrátot enni, mert az a puffadást és a rossz közérzetet egyaránt fokozza.

A lelki tünetek leküzdésére is van megoldás?

A rossz lelkiállapotot a szerotonin nevű hormon alacsonyabb szintje okozza. Ezt a szintet az antidepresszánsok emelik és ezek jó hatásúak a PMS-nél is.Legtöbbször olyan nőknél javasolják, akiknél a lelki tünetek elérik a PMDD (premenstruációs diszfóriás rendellenesség) súlyosságát.  A lelki tünetcsoportra hatással vannak a drospirenon tartalmú fogamzásgátlók, mivel ezek az agy úgynevezett neuroszteroid rendszerét hangolják át. Tapasztalataim szerint a megfelelő fogamzásgátló tabletták szedése  a testi és a lelki tünetekre egyaránt jó hatással lehet.

Említette a fájdalmas menstruációt. Beszélne erről kicsit bővebben?

Az erős menstruációs görcsök összefoglaló latin neve  dysmenorrhoea.Hogy pontosabban megértsük, mi is történik a női szervezetben 28 nap alatt érdemes áttekinteni a női nemi ciklus történéseit: Első nap, azaz a menstruáció kezdete: a méhnyákhártya ekkor leválik, és kezdetét veszi a regenerálódás, melyért az ún. tüszőhormon felelős.

A 14.napon jön létre a peteérés (ovuláció), és ekkor kezd emelkedni a sárgatest hormon szintje a vérben. Ezt a hormont a kiszabadult petesejt helyén képződött sárgatest termeli Minőségében alakítja át a méh nyálkahártyáját, megfelelővé teszi a megtermékenyített petesejt befogadására. Abban az esetben, ha nincs megtermékenyülés, a sárgatest hormon szintje leesik, és a méh nyálkahártyája leválik. A prosztglandinok is segítik a méh összehúzódását, kitisztulását. A ciklus alatt a méh simaizomzatának összehúzódásai szinkronban vannak a hormonális változásokkal. Az ovuláció idején olyan összehúzódási hullámok dominálnak, amelyek a méhszájtól felfelé irányulnak így segíthetik a hímivarsejteket abban, hogy a petevezetőbe jussanak és ott megtermékenyítsék a petesejtet.  A peteérés után a mozgások megszűnnek, a nyugalmi állapot elősegíti a beágyazódást a méhnyálkahártyába. Ha nincs megtermékenyülés, a sárgatest hormon szintjének csökkenésével a méh kifelé préselő mozgásokat végez, hogy a nyálkahártya leválása fokozatos és a méh kiürülése tökéletes legyen.

Diszmenorreás nőnél ezek az összehúzódások nem képeznek rendezett hullámokat, hanem rendezetlenül hoznak létre görcsös területeket. A nyomás sokkal nagyobb, mint a normális összehúzódási hullámok esetében. A méhnyálkahártya nem kap elég oxigént, így további prosztaglandinok szabadulnak fel, melyek további görcsös összehúzódást és fájdalomértést indítanak.

A prosztaglandinok felelősek a jellegzetes ájulásért, vérnyomás-esésért, hasmenésért, hányingerért is.

Hogyan kezeljük?

Az ízületi megbetegedésekben használt gyulladáscsökkentők itt is hatékonyak, de legalább 5 nappal a várható menstruáció előtt el kell kezdeni a szedésüket.

A másik lehetőség a fogamzásgátló, ugyanis a peteérés gátlásával a mentruációs görcsök is csökkennek vagy elmúlnak. Meg kell említeni azt is, hogy a súlyos, nem javuló panaszok fiatal lányok esetében is felvetik az úgynevezett endometriózis lehetőségét, ami a méhűrön kívül, a hasüregben elhelyezkedő méhnyálkahártya szigeteket jelent. Ilyenkor havonta vér és elhaló anyag kerül a hasüregbe, ami műtétes orvosi beavatkozást igényelhet.

Egyszerű esetekben a szülés után gyakran rendeződnek ezek a panaszok, mintha a méh rátanulna a helyes viselkedésre. Legtöbbször a görcsös menstruáció a szülés után másodlagos betegségre utal. Általában a méhen kívüli méhnyálkahártya-szövet azaz endometriózis vagy myoma, a méh jóindulatú daganatos elváltozása okozza.

Haris Éva

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.