intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Menstruáció

Magyarországon a lányok első menstruációja átlagosan 12,5 éves koruk körül kezdődik, és átlagosan 50 éves korban marad el.

altA menstruációs ciklust a petefészkek és a nemi szervek működése határozza meg. Átlagosan 28 nap hosszúságú egy ciklus, mely alatt a szervezet felkészül egy esetleges terhességre. Maga a menstruáció (menses) a ciklus elején a 4-6 napig tartó vérzést jelenti. Egy nő a pubertástól a változókorig menstruál. Magyarországon a lányok mensese átlagosan 12,5 éves koruk körül kezdődik, és átlagosan 50 éves korban marad el.

Érdekes, hogy dédanyáink 17-18 éves korukban kezdtek menstruálni, és 47 évesen már elmaradt a menstruációjuk. A menstruációs ciklus női sajátosság: csak a nők és a majmok esetében van spontán tüszőrepedés, azaz minden hónapban lehetőség van teherbeesésre. Ez annak tükrében válik érdekessé, hogy a macskák vagy nyulak esetében a párzás, a birkáknál az évszakok váltakozása vált ki tüszőrepedést. 

A szervezetben lezajló változások

Egy átlagos, 28 napig tartó ciklus során a tüszőhormon (ösztrogén) hatására az 5. napon (a havi vérzés vége felé) a méh nyálkahártyája növekedni, vastagodni kezd. A menstruációs ciklus során a petefészekben több tüsző indul érésnek, és általában csak egy jut el a végleges érési fázisba. A 14. ciklusnap körül bekövetkezik a tüszőrepedés (ovuláció), mely során az érett petesejt kiszabadul a tüszőből, és a petevezetékbe kerül, ahol megkezdi vándorútját. Ezekben a napokban létrejöhet a petesejt megtermékenyítése.

A tüszőérés időtartama határozza meg a menstruációs ciklus első felének időtartamát, mely gyakorlatilag a menses elő napjától az ovulációig tart és hossza 7-21 nap lehet. A ciklus második szakasza az ovulációtól a következő menstruációig eltelt időszak, melynek hossza szinte pontosan 14 nap.

Ha az egyes vérzések közt eltelt idő kicsit rövidebb vagy hosszabb, nincs ok aggodalomra. Ez egyéni; a 23-35 napig tartó ciklusokat is normálisnak tekinthetjük. A havi vérzés előtti és utáni egy-két napban pecsételő vérzés jelentkezhet, ami teljesen természetes jelenség. A tüszőrepedés után a másik női nemi hormon, a sárgatest hormon felkészíti a már felépült nyálkahártyát a megtermékenyített petesejt befogadására: a nyálkahártya erei megvastagodnak, a vérkeringés több tápanyagot juttat a nyálkahártyába, amit az elraktároz.

Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méhűrbe jutva felszívódik. A női nemi hormonok szintje leesik, s mivel ezek a hormonok tartják fenn a méh nyálkahártyájának működését, a nyálkahártya leválik, s a ciklus 28. napján vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozik. Ezzel el is érkeztünk az új havi ciklus kezdetéhez. A vérzés általában 3-6 napig tart, az első napokban bővebb vérzés fokozatosan enyhül.

Fájdalmas menstruáció

A fájdalmas menstruáció egyes nőknél a napi életvitelt is gátolja, olyan erős panaszt okoz. A fájdalmas havivérzés neve dysmenorrhoea. Tünetei: alhasi, gerinctájéki görcsös fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás, fejfájás, ingerlékenység. A menstruációs fájdalmak oka a méh összehúzódása, mely a menstruáció ideje alatt erősebbek. Az összehúzódást egy hormon okozza, mely a méhnyálkahártyában termelődik. Ha a méh összehúzódik, görcsös fájdalom jelentkezhet. A gyógyszeres kezelésen kívül (melyet orvos javasol), az alábbi módszerek segítenek a panaszok ellen:

torna: a rendszeres testmozgás fontos! Ez lehet aerobic, gyaloglás, kerékpározás, kocogás, úszás
hőhatás: meleg fürdő, az alhasra helyezett meleg vizes palack, vagy melegítő párna enyhít a fájdalmakon
alvás: az alvás szinte mindenre gyógyír, így a menstruációs fájdalmakat is enyhíti a menstruáció előtti és alatti elegendő alvás
relaxáció: a jóga, meditáció egyrészt lazít, másrészt fokozza a fájdalomtűrő képességet. Itt is érvényes a PMS–nél említett pszichológiai háttér: ha ezen a téren javulás következik be, meg is szűnhetnek a panaszok.
Életmód menstruáció során

A menstruáció nem betegség, így nem kell életmódot változtatni alatta. Fokozottan kell ügyelni az intim higiéniára, mert menses idején a kórokozók átvitelének nagyobb az esélye. Kerüljük a hideg vízben való fürdést, mert összehúzhatja a méh ereit. A menstruáció alatt kicsit kinyílik a méhszáj, hogy a váladék akadálytalanul távozhasson. Ezzel megnő a fertőzések veszélye is. A menstruáció első napjaiban így nem ajánlott a versenysport, az úszás még tamponnal sem. A szexuális érintkezés is kerülendő.

Egyéb tudnivalók a menstruációról

A menstruáció időtartama 4-6 nap, de a 8 vagy a 2 nap sem rendellenes. A méhen belüli fogamzásgátló eszközt (spirált) használóknál hosszabb, a fogamzásgátló tablettát szedőknél rövidebb a vérzés időtartama. A vérveszteség 50-100 ml körüli, ezt a szervezet gyorsan pótolja. A menstruációs vér a méhből a méhnyakon át halad, és a hüvelyen keresztül jut ki a külvilágba. Tartalma ennek megfelelően ¾ rész vérből, ¼ rész elhalt nyálkahártya töredékből és levált hüvelysejtekből tevődik össze.

Tamponhasználat

A menstruációs vér felfogása vattával, intimbetéttel vagy hüvelytamponnal történhet. Mindegyik eszköz használata előtt és után alaposan mossunk kezet! A tampont csak vérzéskor szabad alkalmazni, folyásnál soha! A tampont 4 vagy 6 óránként jó cserélni (de 8 óránál több ideig semmiképp se hagyjuk bent), így éjszakai használata nem ajánlott.

Fertőzés esetén soha ne tamponnal oldjuk meg a vérzés felfogását, mert a kórokozók a tampon környékén gyorsan szaporodnak, így veszélyt jelentenek a méhre és a petevezetékre.

A tampon használatával kapcsolatban meg kell említenünk a toxikus sokk szindrómát. Ez a veszélyes állapot egy speciális baktérium által termelt anyag hatására alakul ki. A baktériumok előszeretettel szaporodnak a tampon anyagában és a menstruációs vérben. Mára a tamponok anyagát megváltoztatták, így ritka a súlyos szövődmények kialakulása, ám a tamponcsere időpontjainak betartása fontos! Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a tamponviselés közben, vagy azt követően láz, kiütés vagy vérnyomásesés jelentkezik.

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.