intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

5b8ea1fb44919d6e22c7e177e0beb9e1 W773

A biztonságos fogamzásgátló módszerekről minimális, magáról a szexualitásról pedig egyre inkább igencsak szélsőséges információkkal rendelkeznek a mai tizenévesek, ám erről a legkevésbé ők tehetnek – mondja több éves tapasztalatai alapján dr. Papp Zsolt szülész-nőgyógyász, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház főorvosa.
 
A legtöbb felmérés szerint a fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet, de vajon tudják-e, milyen következményekkel járhat, amit csinálnak?

A legjobb az lenne, ha a gyerekek a szülőktől kapnák az első információkat a nemiségről, a szexualitásról, de a probléma az, hogy sokszor maguk a szülők sem kellően tájékozottak ez ügyben, vagy még prűd nevelést kaptak. Így azután „vak vezet világtalant” alapon vagy egymástól, vagy ami sokszor még rosszabb, a médiából és az internetről szerzik be az enyhén szólva is megkérdőjelezhetően hiteles ismereteiket a gyerekek. Ezek viszont igencsak messze vannak az általában normálisnak tartott szexualitástól, a hangsúly túlságosan is magán az aktuson van,  szinte alig esik szó intimitásról, még kevésbé szerelemről.

Hány éves korban érdemes először nőgyógyászhoz fordulni?

Ha semmi gond nincs, rendszerint 18 éves kor után érdemes megjelenni. Természetesen, ha gond van, vagy ha előbb kezd valaki szexuális életet, akkor már korábban. Nem feltétlenül a vizsgálat miatt, hanem azért, mert fontos, hogy legalább konzultáljon a fogamzásgátlásról egy orvossal.

Mi történik az első találkozás során a nőgyógyásznál?

Az adatok felvétele után van egy nőgyógyászati kérdéssor az utolsó menstruációról, arról, hogy mennyi ideje, milyen rendszerességgel zajlik a havi menzesz, valamint megkérdezzük, élt-e már szexuális életet. Ez azért fontos kérdés, mert meghatározza a további vizsgálatokat. Aki még nem vesztette el a szüzességét hüvelyi úton, annál csak hasi ultrahangos vizsgálatot végzünk. Aki már nem szűz, annál a hüvelyi vizsgálat mellett 17 éves kortól érdemes már rákszűrést is végezni.

Miért fontos, hogy orvos írja fel a tablettát?

Napjainkban rendkívül gazdag a fogamzásgátló tabletták kínálata. Azonban több kritériumot is figyelembe kell venni, hogy mindig egyénre szabottan, a legideálisabbat válasszuk. Ezek között az egyik a kor, a másik a menstruáció ciklusossága, aztán fontos az alkat, az esetleges trombózisveszély feltérképezése, valamint – ugyancsak a trombózisveszély miatt – az, hogy dohányzik-e a páciens.

Sokan tartanak a gyógyszerektől, a hormonális fogamzásgátlástól. Mit tud mondani a megnyugtatásukra?

A nem kívánt terhességnek - főként serdülőkorban - sokkal súlyosabbak a következményei, mint a fogamzásgátló tabletták esetleges mellékhatásai. Annál nagyobb testi-lelki traumát, mint egy nem kívánt terhesség, semmilyen fogamzásgátló nem tud okozni. De nagyon fontos azt is látni, hogy a fogamzásgátló tablettáknak – a nem kívánt terhesség megakadályozásán, és így az önfeledt szexuális életen kívül - egy sor kedvező hatásuk is van: szabályozzák a ciklust, kevesebb a vérzés mennyisége, megelőzhető a petefészekciszta. A fogamzásgátló a közhiedelemmel ellentétben nem hogy nem okoz meddőséget, a legújabb kutatások szerint a petefészek „nyugalomba helyezésével” későbbi életkorban sem az „elöregedett” petesejtektől kell várni a megtermékenyülést. Aki pedig a hormonális kezelés miatt aggódik, attól meg szoktam kérdezni, autóval jött-e a vizsgálatra? Ha igennel válaszol, megkérdezem, lehet-e az autóba vizet, teát, vagy bármi mást tankolni? A válasz persze egyértelműen az, hogy nem, mert az autó csak benzinnel vagy gázolajjal működik. Nos – szoktam ilyenkor továbbfűzni a gondolatot – a női test pedig egy hormonális vezérlésű rendszer, aminek a működése csak hormonokkal befolyásolható (legalábbis 90 százalékban). Az esetek 99 százalékában ez a logikus gondolatmenet meglehetősen meggyőző szokott lenni.

Haimann Éva

 
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.