intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Más világ van...

Tudom, hogy fiatal vagy... Azt is tudom, hogy a fogamzásgátló tablettát a születésem körüli időszakban (1955) fedezték fel... azonban ötvenhét év telt el. Sokat változott a világ: az utakról eltűntek a Trabantok és a Zsigulik. Az emberek nem viselnek nyloningeket, műbőrkabátokat. A határok már csak jelképesen léteznek. A pornófüzeteket nem kell Olaszországból vagy Ausztriából jövet a bőrönd mélyére süllyeszteni. Megváltozott az életszínvonal, s vele együtt az emberek is.

Más világ jött, szexualizálódott minden. 

Az internet tele van pornóval, mindez már bizonyos TV-csatornákon is megtalálható. Életviteleteket befolyásolhatja az alkohol, a drog, amelyekkel – sajnos - találkozhattok a hétvégi diszkóban vagy a mindennapokban. Azt is tapasztalom, hogy az iskolában vagy a szüleitektől vajmi kevés felvilágosítást kaptok a nemi életről! Szexuális életet nagyon ritkán éltek tudatos cselekvés következtében. Felkészületlenségeiteket tetézi a félelem visszatartó ereje: féltek eljönni a nőgyógyászati rendeléseinkre, féltek a vizsgálattól.
Tudnotok kell : a nőgyógyász vagy gyermeknőgyógyász szakorvos feladata az, hogy a tablettaszedés elkezdhetőségéről döntsön.

De mi is zajlik egyáltalán egy szakorvosnál?

A nőgyógyász és a páciense között mindig őszinte viszonynak kell lennie!!!
Az első vizsgálat alkalmával, ha még nem éltetek nemi életet, hüvelyi vizsgálat nem történik, mert ezt elhalasztjuk 1-2 hónappal későbbre. A tabletta felírásakor igyekszünk a legfontosabb információkat átadni. Nektek - ezen találkozások alkalmával – kérdezni, kérdezni és kérdezni kell!!!
Higgyétek el, hogy sok szempontot veszünk figyelembe, amikor a legkisebb hormontartalmú, egyéniségeteknek leginkább megfelelő tablettát is felírjuk. Léteznek olyan hormonösszetételű tabletták, amelyek a bőr szépségének kialakításában, a pattanások eltüntetésében játszanak szerepet. A menszesz körüli görcsök is elkerülhetők ezen készítmények alkalmazásával.
Igyekszünk a fogamzásgátló tabletták jótékony, nem contraceptív hatásait kihasználni, hogy ne érezzétek magatokat olyan rosszul azokon a bizonyos napokon, és tudjatok iskolába is járni, tudjátok a megszokott hétköznapjaitokat élni...
Sok fiatal éveken át szenved a bő, menstruációs vérzésektől. Sokszor a gyengeség, a fáradékonyság hátterében a sok vérvesztés áll. A tanulmányi eredményeiteket is befolyásolja a vérszegénység, hiszen ilyenkor a fizikai és szellemei képességetek is gyengül. A megoldás a fogamzásgátló tabletták rendszeres szedésében rejlik. Ezek alkalmazásával a menstruációs vérzések normalizálódnak, a vasraktárak feltöltődnek, a vérszegény állapot így megszűnik.
A fogamzásgátló tabletták non - contraceptív jótékony hatásainak köszönhető, hogy a szervezet életminősége javulást mutathat.
A következőkben azokat az állapotokat ismertetjük, amikor javasoljuk a hormonális fogamzásgátlók non - contraceptív jótékony hatásait.

A fájdalmas havi vérzés (dysmenorrhoea)

A fiataloknál az előfordulási gyakorisága 50 - 90 % között mozog.
A panaszok több napon keresztül csökkent vagy teljes munkavégzési képtelenségben nyilvánulhatnak meg. A tünetek megszüntetésében a leghatásosabb gyógymód a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése. Amennyiben az első vérzés megjelenésétől szenvedtek a fájdalomtól, úgy gestagen túlsúlyú tablettát kell használnotok. Ilyenkor a kevésbé kialakuló méhbelnyálkahártyán csökken a prostaglandin szintézis. Ezen anyagok felelősek a méhgörcsökért, a kellemetlen tünetek kialakulásáért.
Így a fájdalom szinte a minimálisra csökken. 

Praemenstrualis syndroma (PMS)

A havi vérzés előtti sokrétű és változatos formában megjelenő tünetek - emlőérzékenység, hányinger, a has puffadása – mind kivédhető. Nem jelentkezik a fejfájás, a hangulati élet labilitása, a depresszió is kevésbé jut kifejezésre az életetekben.

Észrevételeim-tanácsaim

Titokban megfigyeltem a fiaimat, hogy zselézik a hajukat.
El tudom képzelni, hogy ti, lányok mennyit nézegetitek magatokat a tükörben!
Szinte látom, milyen érzékenyek vagytok a pattanásaitokra, a zsírosabb hajra, az arcotokon lévő mitesszerekre! Sőt mi több, mennyire megrémültök a hajhullástól!
Mindezen kellemetlen tünetek az androgén túltermelés okozta betegségekben az antiandrogén hatású fogamzásgátló tabletta szedésével enyhíthetőek, megszűntethetők.
Meggyőző vizsgálatok adatai szerint az orális fogamzásgátló szedése kedvező hatású az emlő jóindulatú elváltozásaiban, a petefészek jóindulatú cystáinak megelőzésében, a kismedencei gyulladások csökkentésében, a méhen kívüli terhesség elkerülésében. És ami a legfontosabb, a petefészek és az endometrium (méhbelnyálkahártya) rosszindulatú daganatai kialakulásának csökkentésében is óriási hatásuk van. Az előnyös hatások megnyilvánulhatnak a hatás időtartamában.
Így megkülönböztetünk : csak a tabletta szedése alatti – előnyös hatásokat, míg a hosszú távú hatások - évekre kiterjedően, a tabletta szedésének abbahagyása után is érvényesülnek (az endometrium és petefészekrák megelőzésében megnyilvánuló hatásokra gondolok itt ).
Azon nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek, a petefészek - cysták eleve ritkábban alakulnak ki. Gyakoriságuk több mint 90 %-kal csökken, sőt felismert cysta mellett kezdett fogamzásgátló szedése elősegítheti a tömlő spontán felszívódását.
2011-ben hazánkban 38 400 abortuszt hajtottak végre. Minden korosztályban csökkent a terhességmegszakítások száma, kivéve a 20 év alattiakat, ahol nemhogy nem csökkent, hanem még emelkedett is.
Nem lehettek büszkék arra, hogy a terhességmegszakítás műtétekben az arányszámotok 10 % körüli! Ez, higgyétek el, abszolút és relatív értelemben is kedvezőtlen. Ezen helyzeten lényegesen tudnátok javítani, ha ismernétek és alkalmaznátok is a sürgősségi fogamzásgátlást. A sürgősségi fogamzásgátló tablettának nincs káros hatása a magzatra, nem szakítja meg a terhességet. A tabletta hatása nem más, mint a peteérés gátlása, így egy esetlegesen kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg. A készítmény hatékonysága az idő elteltével fokozatosan csökken. A védekezés nélküli együttlétet követő minél hamarabbi időpontban (legkésőbb 5 nap elteltével) kell a sürgősségi fogamzásgátló tablettát alkalmazni. Jelenleg még sok más Európai Unióhoz tartozó országgal szemben hazánkban vényköteles e gyógyszer kiváltása. Nőgyógyászati szakrendeléseken a magyarországi kórházak ügyeletein azonban mindenkinek felírható, aki ezt igényli: azaz a védekezés nélküli együttlétek után, az alkalmazott módszer hibája esetén (ha az óvszer elszakadt, ha a tablettát elfelejtetted bevenni), erőszakos nemi közösülést követően, vagy - ha bizonytalanságérzés lépett fel az alkalmazott módszer biztonsága iránt (megszakított közösülés). Ilyenkor igénybe vehetők a sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák.
Osztályunkon, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztályán, Gyulán a nap 24 órájában lehetőség nyílik a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vényének elérésére – így éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is.
14 éves kor felett - a serdülőnek joga van a fogamzás elleni védekezésre. Tekintettel az életviteleitekre, a szexuális szokásaitokra nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szexuális úton terjedő megbetegedések megelőzése céljából feltétlenül ajánljuk a kettős védekezést: a kondom használatát a hormonális fogamzásgátló tabletták szedésével párhuzamosan.

Ne feledjétek, felelősséggel tartoztok a jelenért és a jövőért egyaránt!


Dr. Párducz László
osztályvezető főorvos

 


 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.