intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Légy képben a hormonokkal!

Légy képben a hormonokkal!

A hormonális fogamzásgátlásról több cikket jelentettünk meg már weboldalunkon. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy ez az a téma, amit még mindig félelem övez. A nők nagy százaléka tart a hormonális fogamzásgátló módszerek esetleges mellékhatásaitól, következményeitől. Pedig ez az egyik legfejlettebb, leginkább kutatott területe a fogamzásgátlásnak.

 Légy képben a hormonokkal!

Ne félj a hormonoktól – A hormonális fogamzásgátló tabletták előnyei

A nem kívánt terhesség megelőzése egyidős az emberiséggel. Minden korban megpróbáltak védekezni ellene több-kevesebb sikerrel. A múlt században bekövetkezett nagy áttöréssel megjelentek a hormonális fogamzásgátló tabletták, amelyek akkoriban persze még a közelében sem voltak a mai, alacsony hormontartalmú, korszerű készítményeknek.

Ma már közel 80 féle tabletta kapható Magyarországon, a választék hatalmas. A nőgyógyász szakorvos segítségével minden nő megtalálhatja a számára ideális készítményt.

Légy képben a hormonokkal!

Bizonyított tény, hogy több tabletta, a fogamzásgátló hatás mellett segíthet a pattanások, aknék ellen, de a hajhullással küzdőknek is beválhat.

Ezek mellett a fogamzásgátló tablettáknak számos előnyük van:

 • a nem kívánt, illetve méhen kívüli terhességek száma csökken4,
 • a menstruáció kiszámítható lesz, a vérzés mennyisége csökken1,
 • a vashiányos vérszegénységek száma mérséklődik1,
  csökken a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye2
 • javulást mutat a korábban fájdalmas menzesz1,4
 • csökken a jóindulatú emlőelváltozások száma4
 • mérséklődik a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége3,4,
 • alkalmazói körében kevesebb a kismedencei gyulladás4.

A mai modern készítmények már olyan korszerűek, hogy a mellékhatások előfordulása is csekély. Lehetnek egyéni érzékenységek természetesen, előfordulhat fejfájás, esetleg fejfájás. 

Mi történhet, ha a félelmeid miatt nem védekezel?

Ez az, amit egyszerűen nem engedhetsz meg magadnak. Annak ugyanis, ha nem védekezel a szexuális együttlét alatt, sok olyan következménye lehet, amit nem biztos, hogy szeretnél, vagy amit az egészséged miatt érdemes lenne megkockáztatnod.

Légy képben a hormonokkal!

 1. Nem kívánt terhesség

Egy kisbabánál nincs csodálatosabb dolog a világon, de mindennek megvan a maga ideje az életben. A fogamzásgátlás elsődleges célja az, hogy szabályozni tudd, mikor szeretnél gyermeket. Ez olyan döntés, ami nagy felelősséggel jár.

Ha még nem érzed magad elég érettnek egy baba felneveléséhez, feltétlenül védekezz minden szexuális együttlétkor. Ha nem teszed, bármikor teherbe eshetsz, ami a te életkorodban sok kellemetlenséggel jár.

Ha az együttlétből megfogant a baba, akkor szembe kell nézned életed talán legfontosabb döntésével: megtartod vagy nem. Persze ezután sem dőlhetsz hátra, hiszen, ha amellett döntesz, hogy meg szeretnéd szülni a babát, akkor el kell mondanod a szüleidnek, ami nagy erőpróba, és fel kell készülnöd az ellenállásukra is. Ha viszont amellett döntesz, hogy nem tudod vállalni a babát (ennek sok oka lehet), akkor pedig egy komolyabb tortúrával találod szemben magad.

 1. Abortusz

Tudnod kell, hogy a terhesség megszakítása nem annyiból áll, hogy elmész a nőgyógyászhoz, ő elvégzi a műtétet, és minden rendben is van. Törvényi előírásoknak kell megfelelned (ezekről itt olvashatsz bővebben egy korábbi cikkünkben: https://intimzona.hu/fogamzasgatlas/fogamzasgatlas-pro-es-kontra/az-abortusz-nem-megoldas-gondolkodj-elore ), a dologról nemcsak a családod értesül majd, hanem a családsegítő és a védőnő is. A terhesség megszakításához pedig állami engedélyre van szükség, ellenkező esetben az abortusz illegális. A műtét pénzbe kerül, csak abban az esetben vállalja át az állam a költségeket, ha a terhesség megtartása életveszéllyel járna számodra vagy a magzat számára.

Mivel az abortusz egy műtét, számos szövődménye lehet.

 • gyakoribb a méhszáj-elégtelenség
 • a koraszülés
 • a vetélés
 • a műtét alatt adódhatnak komplikációk
 • sérülhet a méh fala
 • adódhatnak fertőzések
 • a műtét után kialakulhat depresszió, szorongás

Láthatod, hogy amennyiben még nem jött el számodra az idő ahhoz, hogy kisbabád legyen, mivel találhatod magad szemben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden döntésed kellően tudatos legyen. A szexuális élet megkezdése előtt feltétlenül fordulj nőgyógyász szakorvoshoz, aki segít neked abban, hogy a lehető legjobb megoldást találd meg a fogamzásgátlásra. Mivel statisztikai tény, hogy a fogamzásgátló tabletták manapság a legkedveltebb módszerek közé tartoznak, valamint az egyik leghatékonyabb védekezésnek is számít a tablettaszedés, semmi okod arra, hogy tarts tőle. Ehelyett inkább tájékozódj, tudj meg minél többet a hormonális fogamzásgátló tablettákról, és válassz okosan.

Kovács-Hain Zsuzsa

Irodalom:

 1. Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011
 2. Colaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015
 3. S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017
  4. A. E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013 

4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod
4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod
3 + 1 kommunikációs szabály a jó kapcsolathoz
3 + 1 kommunikációs szabály a jó kapcsolathoz
Mi a boldogság? – 4 szempont a férfi szemszögéből
Mi a boldogság? – 4 szempont a férfi szemszögéből
Érett vagy egy valódi kapcsolatra?
Érett vagy egy valódi kapcsolatra?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.