intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Kimaradt a menstruációm – ez állt a háttérben

A babavárás csodás dolog, ennek egyik első jele, hogy elmarad a menstruációd. Ezen kívül azonban más dolgok is állhatnak a ciklusod felborulása hátterében. Olvasóink mesélték el történeteiket.

 Kimaradt a menstruációm – ez állt a háttérben

Anita (28) – PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma

Először nem a menstruációmmal volt problémám, hanem a bőrömmel. Az addig szép arcbőrömön csúnya aknék, pattanások jelentek meg, és fura helyeken kezdett szőr nőni a testemen. Nagyon megijedtem, mert nem nagyon segített semmilyen csodakence. A hab a tortán az volt, hogy elkezdtem hízni, ami előtte nem volt rám jellemző, hiszen viszonylag egészségesen élek, sportolok. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy kimaradt a menstruációm. Először nem gyanakodtam komoly dologra, mert arra gondoltam, hogy lehet, hogy babát várok. A párommal már egy ideje nem védekeztünk. Ám a terhességi teszt negatív lett. A második menzeszkimaradás után orvoshoz fordultam. A tüneteim a PCO-ra utaltak. Eddig nem sokat tudtam róla, de az orvosom elmondta, hogy sajnos egyre gyakoribb betegségről van szó, változatos tüneteket észlelhetnek a nők. Esetemben nincs peteérés, és rendszertelen a menzeszem. Most kezelés alatt állok, és határozottan javul a helyzet. Remélem javulnak így az esélyeink a gyermekvállalásra is.

Kimaradt a menstruációm – ez állt a háttérben

Dorottya (30) – új munkahely, sok stressz

Három évig dolgoztam egy munkahelyen, de sajnos a munkaköröm megszűnt, és nem tudtak mást ajánlani. Munkát kellett keresnem. Ez eléggé idegőrlő volt, nehezen találtam meg a megfelelő céget. Több hónapon át tartott a munkahelyért folytatott küzdelmem, és észre sem vettem, hogy alig alszom, alig eszem, más sem jár a fejemben, csak az, hogy hogyan fogom fizetni a számlákat, ha nem találok semmit. A menstruációm kimaradt, és mivel épp szingli voltam, eléggé furcsa lett volna, ha terhes vagyok, ezért azonnal orvoshoz mentem. Olyan sok mindent lehet hallani különféle betegségekről, hogy bepánikoltam. Szerencsére a nőgyógyászom igen tapasztalt orvos, bízom benne. Megnyugtatott, hogy nem lát semmilyen szervi, fizikai problémát, a dolog hátterében lelki okok állhatnak. Elmondta, hogy a sok stressz megviseli a szervezetet, és a hormonok úgy reagálnak, hogy megakadályozzák a peteérést. Egy traumatikus időszak ugyanis nem lenne megfelelő egy baba érkezésére. A szervezetem pedig nem tudja, hogy épp nincs pasim. Azóta lenyugodtak a kedélyek, az új munkahely is sok stresszel jár, de ez építő jellegű. A menstruációm is „visszatért”, így minden rendben.

Hedvig (25) – sok sport

Maximalista vagyok. Mindenről úgy gondolkozom, hogy meg kell csinálnom, meg tudom csinálni. Az egészséges életmód kiskoromtól a részem, ezzel nem is akarok felhagyni soha. Ám a mániákus edzés, amit egy éven át műveltem, sok bajjal járt. Volt, hogy heti hatszor, naponta kétszer mentem edzőterembe, saját súlyos és egyéb edzésekre jártam, teljesen kizsigereltem a szervezetem. Iszonyú fájdalmaim voltak, de úgy voltam vele, le tudom győzni ezt, és így kell csinálni. A mozgás mellett kevés figyelmet fordítottam a tápanyagok megfelelő pótlására, elkezdtem fogyni, és hipp-hopp olyan sovány lettem, amilyen még sohasem. A szüleim kiakadtak, és orvoshoz akartak vinni. Tiltakoztam, nem akartam, hogy kiderüljön, hogy már három hónapja nem menstruálok. Már-már kórosan sovány lettem, mert az étkezésre sem figyeltem, nem is nagyon ettem. A végén anyukám mégis elcipelt a háziorvoshoz, aki megdöbbent a fogyáson, hiszen előtte sem voltam soha duci. Sok kérdést tett fel, persze kiderült az is, hogy a menstruációm nincs rendben. Az orvos elmondta, hogy még időben vagyok, de lehetett volna ebből nagyobb baj is. A tápanyaghiány ugyanis, ami a szervezetemben fellépett, leállított olyan folyamatokat, amelyek felelősek a tüszőrepedésért, így a menstruációért is. Sürgős életmódváltást javasolt az orvosom. Megfogadtam minden tanácsát, most heti kétszer-háromszor járok sportolni, főleg futni. Nagyon jól érzem magam, és örülök, hogy túljutottam ezen a borzalmas időszakon.

 Gyöngyi (32) – pajzsmirigy problémák

Hízni kezdtem, és kimaradt a menzeszem. Egy barátnőm tanácsára elmentem pajzsmirigy-vizsgálatra, ahol kiderült, hogy alulműködésem van. Ez azzal járhat, hogy leáll a peteérés. Nálam is pont ez következett be. Igaz, hogy erről ritkábban hallani, ha pajzsmirigyproblémákról beszélnek, de az orvosom a tünetek összességéből erre következtetett. Elmentem nőgyógyászhoz is, és az endokrinológussal együtt, jó kezelési módszerrel sikerült visszaállítani a ciklusom. Most elkezdődött a fogyás is, aminek nagyon örülök.

Ha kimarad a menstruációd, esetleg hosszabb ideig rendszertelen a ciklusod, feltétlenül fordulj orvoshoz, mert komolyabb probléma is állhat a dolog hátterében.

Tarjáni Rita

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.