intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Kicsik, mégis ártalmasak!

Mikrobák, paraziták, gombák: sokféle betegséget okozhatnak, de szerencsére már sokat tudunk rólunk. Hogy tisztában lehessünk a különféle megbetegedések okával és tüneteivel, egy igazi szakértőt kérdeztünk! Dr. Csanádi Gábor a Debreceni Egyetem - Orvos- és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinikájának szakorvosa az orvosi egyetem kezdetén még csak abban volt biztos, hogy sebészeti területen szeretne dolgozni.

Menet közben ismerte meg az urológiát, és e mellett döntött, mivel itt a diagnózistól a kezelés végéig tudja követni páciensei sorsát és a sebészi technika is rendkívül gazdag. A fertőzések többféleképpen csoportosíthatók, de a legjobban talán a szervrendszerekre lebontva áttekinthetők: felső-, alsó húgyutakban, és a nemi szervekben okozott fertőzések, gyulladások. 

Felső traktus

A felső-húgyrendszer (vese és vesemedence) gyulladásai túlnyomórészt a húgyhólyagból, a vesevezetéken át felszálló, baktériumok által okozott fertőzések, de ritkán vér- és nyirokkeringés által is juthat ide kórokozó. A heveny gyulladás magas lázzal, levertséggel, vesetáji fájdalommal jár, és olykor életveszélyes is lehet. A kórokozó nyolcvan-kilencven százalékban az ún. Esherichia coli illetve Enterococcusok, de sok más is baktérium is állhat a háttérben. Az utóbbi időben lassan emelkedő tendenciát mutat a felső húgyutak gümőkórja (TBC). Míg régen ez a szociálisan rosszabb helyzetben lévő, rosszul táplált emberek betegsége volt, ma már a felsőbb társadalmi rétegeket is egyre nagyobb arányban érinti. A bélrendszerben, a gáti bőrflórában illetve nőknél a hüvelyben egészséges állapotban is rengeteg baktérium él, amelyek a húgycsövön keresztül vagy egyéb úton a húgyhólyagba, illetve férfiaknál a prosztatába kerülve okozhatják azok gyulladásait.Főleg nőknél a húgyhólyag gomba (Candida albicans) okozta fertőzésének gyakorisága a kor előrehaladtával nő. A húgycső gyulladásait a baktériumok mellett növekvő arányban okozhatják paraziták illetve gombák is.

Milyen jelei vannak a vesemedence gyulladásnak?


Általában láz, rossz közérzet, levertség, fáradtság. Gyakran napokkal korábban hólyaghurut jelei előzik meg: sűrű vizelési ingerek, csípő, esetleg véres vagy akár bűzös vizelet, húgycsőégés, esetleg gáti illetve végbéltáji fájdalom. Szóval ha ezek, vagy ezek közül néhány jelentkezik, akkor azonnali orvosi vizsgálat szükséges! Ilyenkor az általános vizsgálat mellett vizeletvizsgálat illetve vizelettenyésztés is történik, majd antibiotikumos kezelést indítunk. Súlyosabb esetben kórházi kezelés is indokolt lehet.

Az alsó húgyutak fertőzéseiA következő területről, vagyis az alsó húgyutak fertőzéseiről, betegségeiről mit kell tudnunk?
Először is itt a két nem különböző formában, mértékben érintett. Ennek nagyon egyszerű oka van: a nők húgycsöve mindössze két centiméter, míg a férfiaké kilenc-tíz centiméter hosszú, ráadásul a nők húgyhólyag nyálkahártyája fogékonyabb a gyulladásra. A hólyaghurut tüneteit már említettük. Mivel – mint már említettem – a kórokozók többnyire a húgycsövön keresztül jutnak a hólyagba, érthető, hogy a hölgyek többször is szenvednek ettől a betegségtől. Cserébe a betegség spontán, azaz orvosi kezelés nélküli gyógyhajlama igen jó, fiatal nőknél akár 90%! A férfiak sajnos nem ilyen szerencsések, bár náluk jóval ritkábban alakul ki ez a gyulladás. A kezelés alapja a bőséges C-vitamin és folyadékbevitel. Enyhébb esetekben hölgyeknek emellett tőzegáfonya tartalmú szerek, komolyabb gyulladás esetén, illetve férfiaknak minden esetben antibiotikum javasolt. A kórokozók sokfélék, nemegyszer nemi úton terjedő (STD) betegség, pl. a kankó, vagy a parazita Trichomonas vaginalis okozza.Szexuális úton terjedő betegségekMilyen nemi betegségeket okoznak a kórokozók?


Talán a legismertebbek a szifilisz, a kankó és a Trichomonas vaginalis, de ne feledkezzünk meg a herpeszről és AIDS-et okozó HIV-ről sem. Az utóbbi időben egyre nagyobb médiaszerepet kap a humán papilloma vírus (HPV), ami nőknél a méhnyak-, férfiaknál a hímvessző rák egyik leglényegesebb rizikótényezőe. Kezelésük kisebb részben urológus illetve nőgyógyász, túlnyomó részben bőr- és nemibeteg gondozó bőrgyógyászok feladata.Hogyan előzhetjük meg ezeket a betegségeket?


Bő és egyenletes folyadékfogyasztás (úgy, hogy a napi vizelet mennyisége legalább 2 liter legyen), megfelelő vitamin bevitel és az immunrendszer „fitten tartása” itt is, mint általában javasolt. Mivel a húgyúti gyulladások zömét a coli baktérium okozza, a tőzegáfonya rendszeres fogyasztása hasznos lehet, mivel a benne lévő anyagok (tannin és antocianidin) gátolják a baktérium megtapadását a nyálkahártyához, valamint savanyítják a vizeletet és a hatásukra a szervezetben termelődő hippursav gátolja a kórokozók szaporodását. Igazolt, coli által okozott, gyakran ismétlődő gyulladások esetén az Uro-Vaxom kúrát ajánljuk, ami a védőoltásokhoz hasonló mechanizmussal a 17 leggyakrabban húgyúti fertőzést okozó coli baktérium törzs ellen alakít ki védelmet.

Nemi betegségek elkerülése érdekében kerülendő a szexuális partnerek váltogatása, a legjobb a megbízható párkapcsolat. A gumióvszer ugyanis csak a nemiszervi kontaktus által közvetített fertőzések ellen nyújt részleges védelmet, jó néhány kórokozó (pl.: HIV, herpesz, szifilisz) viszont más úton is fertőz!

Jármi Hilda
 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.