intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Későn, vagy inkább korán?

A kamaszok, akik az önmegtartóztatást választják, vagy túl sokáig halogatják a szexet, a későbbiekben könnyebben belemehetnek kockázatos együttlétekbe - állítja egy új tanulmány. A szüzesség késői őrzése a kutatók szerint sok tényezőnek köszönhető - beleértve a genetikát és a környezetet.

Utóbbiak nagyobb szerepet játszanak a szex halogatásában, amely végül oda vezethet, hogy a fiatal felnőtt végül fűvel-fával lefekszik. Ez a két tényező befolyásoló lehet tehát, de nem okozója a későbbi, kockázatos szexnek!

A kutatók felhívják a figyelmet: nem az a lényeges a rizikós szex szempontjából, hogy késleltette-e vagy sem valaki az első szexuális élményét, hanem az, hogy a kockázatvállaló kamasz a későbbiekben nagyobb eséllyel létesít szexuális kapcsolatot több emberrel, gyakran váltogatja partnereit, alkoholt és kábítószert használ a szexuális aktus idején, és védekezés nélkül is képes szeretkezni. A tanulmányhoz - amely a Psychological Science lapban jelent meg -, a dél-floridai egyetem ezer ikerpár szokásait vette figyelembe, voltak közöttük egypetéjűek- és kétpetéjűek is. A Marina A. Bornovalova vezetésével készült tanulmányban 11 éves koruk óta követték a testvérek szokásait nyomon.

Az ikreknek adott kérdésekben biológiai, pszichikai, szociális tényezők is szerepeltek, még a baráti kapcsolataik is. 24 éves korukban szexuális életükről kérdezték őket, arról is, mennyire kockázatvállalók a szexben. Egy testvérpár volt, aki 16 évesen vagy ennél fiatalabb korban próbálta ki a szexet, a többiek nem - az ő kockázatvállalásuk a szex terén megegyezett egymással. Ez azt sugallja, hogy a genetikai tényezők kombinációja - akárcsak az impulzív viselkedés, a környezeti hatások, mint például jómódban vagy szegénységben élni -, kapcsolódhatnak a felnőttkori, kockázatvállaló szexhez.
A genetika, az élettapasztalat is befolyásolja azonban, hogy valaki fiatalon belemegy-e a szexbe, és hogy később mennyire lesz rizikós a szexuális élete. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a korai szex depresszióhoz, negatív iskolai teljesítményhez vezethet - egyebek mellett. Ha célunk az, hogy a szexuális kockázatvállalást csökkentsük, másra is koncentrálnunk kell. Bármi is okozza konkrétan a rizikóvállalást, nem a korán kezdett szexuális élet az - véli Marina A. Bornovalova.
 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.