intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Kellenek a tündérmesék!

Kellenek a tündérmesék!

A minap belefutottam egy videóba, amelyben két írónő, Elena Favilli és Francesca Cavallo beszél legújabb mesekönyvéről, az Esti mesék lázadó lányoknak (Good night stories for rebel girls). Úgy vélik, a gyerekkorunkban hallott mesék azt sugallják a kislányoknak, hogy soha nem lesznek képesek maguktól elérni, létrehozni valamit. Az írónők szerint az iskolába kerülő kislányok önbizalma kisebb, mint hasonló korú fiú társaiké. És ez – szerintük – mind a meséknek köszönhető.

Kellenek a tündérmesék!

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv 100 igaz történetet tartalmaz olyan nőkről, akik megváltoztatták a nőkről vallott eszméket, valami olyat tettek, hogy húha. Például Frida Kahlo, Julia Child, stb.

Ha belegondolunk, talán egyetlen olyan mese sincs a világirodalomban (nem a népmesékről van szó), ahol a hősnő segítség nélkül tudna érvényesülni. Hamupipőkét segítik az egerek (!), Hófehérkét az állatok és a törpék, Aranyhajat egy bátor (?) férfi, Nyálas Eugén, Mulant, a nagy harcost is segíteni kell, mégpedig egy tücsöknek és egy gyíkra emlékeztető sárkánynak. És még sorolhatnánk, hogy a sok-sok női meseszereplőnek milyen furcsa, varázslatos, földöntúli segítségei akadnak útjuk során.

De vajon jól van ez így? Jó a mesékre fogni egy társadalmi és szociális problémát? Valóban a kislányok attól lennének lélekben és mentálisan erősebbek, ha a mesék arról szólnának, hogy teljesen egyedül boldogulnak a világban?

Mi határozza meg a nőiségüket? A mese? Gyermekkorban a fantázia még szárnyal, a gyerekek maguk is képesek a meséket „írni”, átírni, saját magukra értelmezni. A szülő dolga az, hogy rendet rakjon a fejecskékben, a kérdésekre válaszolva segítsen kialakítani a gyermekben a valóság és a mese közti mezsgyét.

De lássuk, milyen is a mesebeli királylány és királyfi

Általában nőies, finom, légies, csodás anya és feleség. A romantikus nőkép megtestesítője. És igen, segítségre szorul ahhoz, hogy elinduljon a rá kiszabott úton. Erősíti a nőiességet a kislányokban.

A királyfi erős, legyőzi a sárkányt, ő az, akitől elalél a hősnő, és aki mindent megtesz választottjáért: még a halállal is dacol. Erősíti a férfiasságot a kisfiúkban.

De a királyfi vagy a férfi hős nem szorul ugyanúgy segítségre, mint a női hős? Dehogynem! Fülöp herceg soha nem tudta volna felébreszteni Csipkerózsikát a három jótündér segítsége nélkül. Mulan szerelme, Sang sem ért volna el semmit segítség nélkül. De még sorolhatnánk.

De a mese pont attól szép, hogy az álmokat táplálja. Tanít. Arra, hogy az életünk a saját kezünkben van. A célokért harcolni kell, és néha segítséget kell elfogadni, hogy sikerüljön, amit szeretnénk. De soha nem szabad feladni az álmainkat, mert mindenben benne van a lehetőség, hogy egyszer valóra válik. A mesék kiegyenlítettek, nem a nemek közti csatákról szólnak. Sokkal mélyebb értelmeket kell keresni még egy egyszerű konfliktus leírásában is. A szülők dolga, hogy erre rávilágítsanak.

Ezzel szemben a most megjelent könyv szereplői valós személyek, nem mesehősök. Történelmi személyek. Az általam hasraütés-szerűen kiemelt két szereplő, Frida Kahlo és Julia Child is segítséggel lett az, aki. Gondoljunk csak a férjeikre: Diego Riverára és Paul Cushing Childra. Hát nem ők segítették a két nőt, nem ők álltak mögöttük végig? Persze egy idő után a nők túlnőttek rajtuk. De akkor is, az indulásukat nekik köszönhetik. És rajtuk kívül még sok más ember segítette őket, hogy azzá váljanak, akik lettek. Nem hiszem, hogy ettől több vagy kevesebb lett volna az önbizalmuk. Egyszerűen hittek valamiben, amit megvalósítottak. De nem egyedül.

Mi ebből a tanulság?

Mi emberek, függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak vagyunk-e, nem érhetünk el egyedül semmit! Ilyen nem létezik. Mindenkinek vannak segítői az útján. Ettől csodás az egész. Társakkal járjuk az életet, mert ha egyedül lennénk, nem is lenne fontos, hogy mit értünk el. Nem számítana.

A fontos az, hogy milyen a hozzáállásunk az élethez. Hogyan vesszük az elénk kerülő akadályokat. Képesek vagyunk-e velük leszámolni, vagy megtorpanunk, és nem váltjuk valóra az álmainkat. A tündérmesék kellenek! Megtanítanak nagyot álmodni és küzdeni érte. A személyiségünkre pedig hatással vannak. A mesélő (a szülő, az óvó néni, bárki, aki mesél) szerepe ezért óriási. A mesék sokszor magyarázatot igényelnek. Mindent meg kell beszélni, minden kérdésre válaszolni kell, nem elhessegetni a gyermeket, hogy ne kérdezzen már annyit. Azért kérdez, mert tudni akar! De az önbizalmát nem az fogja befolyásolni, hogy a mesében a királylány hogyan érte el a célját. Attól lesz önbizalma, ha látja, hogy az álmait képes megvalósítani, és vannak, akik támogatják ebben.


A nőknek is vannak szexuális félelmeik – Ezt kell tenned ellenük férfiként
A nőknek is vannak szexuális félelmeik – Ezt kell tenned ellenük férfiként
Cukorbeteg vagy? Íme, 7 tipp az egészséges szexuális életért
Cukorbeteg vagy? Íme, 7 tipp az egészséges szexuális életért
Szextitkok-  ezekről hallgatnak a nők!
Szextitkok-  ezekről hallgatnak a nők!
Az egészséges szexualitásról
Az egészséges szexualitásról
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.