intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!

Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!

Sajnos – annak ellenére, hogy az internet és a gyors információáramlás korát éljük – a szexuális úton terjedő betegségekről még mindig nagyon keveset tudnak a fiatalok. Az információik tévesek, hiányosak. Dr. Sipos Attilával, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház (Kistarcsa) osztályvezető főorvosával arról beszélgettünk, hogy miért olyan fontos a nemi érintkezés útján terjedő betegségek megelőzésében a fogamzásgátló tabletták mellett az óvszer használata is.

Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!
Dr. Sipos Attila (Fotó forrása: Videoklinika)

 

A szexuális betegségeket két nagy csoportra oszthatjuk – mondta Dr. Sipos Attila –. Az egyik csoport a nemi betegségek csoportja, ide tartozik többek között a szifilisz, a gonorrhoea vagy kankó, ismertebb nevén tripper. A másik csoportba tartoznak a nemi érintkezés útján terjedő betegségek, ilyen többek között a clamydia, a humán papilloma, a nemi szemölcs, a nemi herpesz, a gombás-, bakteriális fertőzések, a hepatatitisz, és a HIV is. Nagyon sokféle szexuális betegséggel találkozunk a rendeléseink alkalmával, de a leggyakoribb a tripper.

Mit érdemes tenni a szexuális betegségek megelőzése érdekében?

A tinédzser lányoknál például a mai kampányoltások is azt célozzák meg, hogy megelőzzék a humán papilloma vírus okozta betegségek, későbbi méhnyakrák kialakulását. A nemi élet elkezdése előtt, az immunizáló oltások hatásának kifejtődésének szempontjából optimális időszakban kell megkapni az oltást, akkor még a nemi szemölcsök kialakulását is meg lehet vele előzni. A szexuális életben nagyon fontos a tudatos védekezés. Addig, amíg nem biztonságos, nem monogám, nem stabil a kapcsolat a fogamzásgátló tabletták szedése mellett mindenképpen ajánlott az óvszer használata is. De arra is figyelni kellene, hogy nem elegendő az utolsó pillanatban használni az óvszert, hanem az már a nemi érintkezés első pillanatától elengedhetetlen. Ez a tudatosság sok problémától megóvhatja az embert. Főleg, mert a legtöbb esetben, legalábbis a betegség elején, tünet- és panaszmentes a páciens és úgy fertőzi meg a partnereit, hogy nem is tud róla.

Vannak-e olyan betegségek, illetve olyan szokások, amelyek hajlamosíthatnak a szexuális betegségekre?

Természetesen vannak hajlamosító betegségek. Ilyenek például a cukorbetegség vagy a különböző immunbetegségek. A hölgyeknek pedig mindenképpen körültekintőnek kell lenniük az intim terület szőrtelesítésekor. Ha az intim területet szőrtelenítik, akkor az egyik védelmet nyújtó faktor eltűnik onnan, és olykor szőrtelenítéskor a hámfelszín is megsérül, ilyenkor gyulladás alakulhat ki. A kontaktus során a kórokozók átkerülhetnek és könnyebb az útjuk akár a véráramba. A férfiaknak is oda kell figyelni a tisztálkodásra, hiszen mosakodáskor nem tudják maradéktalanul eltávolítani az esetleges fertőzéseket, amelyeket az aktus során átadhatnak. Továbbá, oda kellene még figyelni a fürdők, a WC-k, közös helyiségek tisztán tartására, hiszen kisebb bakteriális fertőzések ott is összeszedhetők.

_vez0118-masolat

Milyen tünetei vannak a szexuális betegségeknek? És mit kell tenniük azoknak, akik ezeket tapasztalják?

Hüvelyi égő, viszkető érzés, fájdalom. Hüvelyi folyások, melyek lehetnek túrós állagúak, sárgás, zöldes színűek, édeskés szagúak. Több esetben a húgycső váladékozása hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendjén. Súlyosabb esetben, a fertőzés előrehaladottabb állapotában kifejezett hasi fájdalom, láz is lehet tünet. Ha aktus után pár nappal észlelt folyás, vagy más tünet esetén, az érintett felkeresi a nőgyógyászt, akkor az orvos vizsgálattal megállapítja, hogy mi a gond. Az egyszerűbb, banális bakteriális fertőzéseket a nőgyógyász is ki tudja kezelni. Ha nemi betegség gyanúja áll fent, akkor elküldi az érintetteket vérvételre. Ma már immunológiai tesztekkel kimutatható, hogy ténylegesen van-e nemi betegség, avagy nincs. Ha igen, akkor bőr- és nemibeteg-gondozóhoz kerül a páciens, és ott folytatódik a kezelése.

 

Dr. Jármi Hilda


Milyen a vércsoportod? Megtudhatod, milyen vagy az ágyban!
Milyen a vércsoportod? Megtudhatod, milyen vagy az ágyban!
Hirtelen jött szerelem
Hirtelen jött szerelem
Így éld meg a szexben rejlő intimitást!
Így éld meg a szexben rejlő intimitást!
Mi és a szex
Mi és a szex
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.