intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ismered a férfi test működését?

Dr. Soós Zita-Beátát, a Dunaújvárosi Szent Panteleon Kórház KHT. Urológiai Osztályának urológusát kérdeztük a férfi nemi szervek anatómiájáról és élettanáról.

Egy kis anatómia

Kiindulópontként meg kell határoznunk a férfi nemi szerv felépítését, amely anatómiailag hét részre osztható: hímvessző, herék, mellékherék, ondóhólyag, ondóvezeték, prosztata, és a húgycső is ide tartozik, hiszen szerepe van a folyadék továbbításában.

Melyik szerv hol található?

A prosztata belső nemi szervnek számít, gesztenye nagyságú mirigy. A húgyhólyag alatt található meg, a húgycsővel folytatódik és a makkon végződik. Az ondó mennyiségét befolyásolja, aktiválja a mozgásukat, és hígítja az ondót. A hímvessző hengeres képződmény, erectilis állomány. Alapját a húgycső képezi, vékony a bőre, nincs rajta zsírszövet, tulajdonképpen szivacsos testből áll, amely körülöleli a húgycsövet, és a makknál végződik. Fontos része egy páros barlangos test, amely az erectilis működéséért felelős. A húgycső S alakot vesz fel, két görbülete van. Áthalad a prosztatán, belép a szivacsos testbe, és végigmegy a makkig. A feladata a sperma továbbítása és a vizelet ürítése a külvilág felé. A herék, mint ahogy a névből is fakad, páros szervek. A herezacskóban helyezkednek el, nem a hasüreg ad nekik helyet, hiszen a megfelelő működéshez alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint amilyen a hasüregben van.
A mellékherék szintén páros szervek, a herék mellett találhatók meg. Szorosan hozzátapadnak a herékhez, az ondóvezetők kezdeti szakaszában, ott érlelődnek és tárolódnak a spermiumok. Az ondóvezetékben folytatódik, fel a hasba az ondóhólyagokig. Az ondóvezeték egy körülbelül negyvenöt centiméter hosszú vezeték, amely az ondóhólyag, majd a prosztata érintésével nyílik a húgycsőbe. Az ondóhólyag páros, dudoros mirigy. A húgyhólyag aljánál helyezkedik el, és egybefut az ondóvezetékkel.

Mi miért felelős?

A here határozza meg az elsődleges nemi jelleget, termeli a spermiumokat és a tesztoszteront. A termelést felső szinten az LH szabályozza. Probléma merülhet fel spermium, illetve a tesztoszteron termeléséért felelős két szerv működésével, azaz a herékkel, vagy az agyalapi miriggyel (hypophysis). Ha a herékkel van gond, és az nem termel tesztoszteront, akkor attól függően, hogy ez milyen korban következik be, más-más tünetei lehetnek. Ha nagyon fiatalon áll be zavar a tesztoszterontermelésnél, akkor általában az ebben szenvedő páciensek nem tudnak férfiassá válni, azaz nem mutálnak, nem szőrösödnek, esetleg nem növekszik a péniszük. Később előfordul, hogy merevedési problémákkal küzdenek a férfiak, vagy zsírosodásra lesznek hajlamosak. Ha az agyalapi mirigy nem működik rendesen – akkor nagy valószínűséggel az alacsony tesztoszteronszint miatt –, ondó, vagyis folyadék termelődik, de nem lesz benne spermium.
Ekkor a mellékherék szintjén meg kell nézni, hogy milyen problémával állunk szemben. Azt kell ebben az esetben vizsgálni, hogy egyáltalán termelődik-e spermium, avagy sem. Ha nem termelődik, akkor meddőségről beszélünk, ha termelődik, ám nem jut el a mellékherékbe, akkor akadály van a spermium útjában. Ez utóbbit lehet orvosolni.
Az ondóhólyag váladékot termel, amelynek az ondó kiürülése utáni megalvadásában van szerepe.
Az ondóvezetéknek, a húgycsőnek és a hímvesszőnek továbbító szerepük van. A két utóbbit körülölelő, felépítő barlangos test és szivacsos test megfelelő működése esetén lesz a páciensnek merevedése. Ha a tesztoszteron szint csökkent, akkor merevedési zavarral is találkozhatunk.
  
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KORHATÁROS TARTALOM

intimzona.hu

Az a tartalom, amelyet most meg akarsz nyitni, a jelenleg hatályos, 2010. évi CLXXXV. törvény szerint a IV. kategóriába tartozik. Oldalunkon edukációs célú, szexuális tartalmú anyagokkal is találkozhatsz.