Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nőgyógyászati vizsgálat gyermekkorban

A serdülőkorú lányokban és szüleikben is sok kérdés kavarog azzal kapcsolatban, hogy egy lánynak mikortól fontos látogatnia rendszeresen egy nőgyógyász szakorvost. Hogy a kételyeket eloszlassuk, megkérdeztük erről Dr. Saoud Gheith-t, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház szülész-nőgyógyász főorvosát, gyermeknőgyógyász szakorvosát.

Hány éves kortól javasolt a nőgyógyász látogatása, illetve milyen gondokkal és problémákkal fordulhat egy fiatal páciens a szakorvoshoz?

Mivel én gyermeknőgyógyász is vagyok, így azt kell mondanom, hogy a női test sajátosságai miatt sajnos születéstől kezdve javasolt a nőgyógyász látogatása. A fiataloknál elsősorban vérzési rendellenességek, gyulladásos betegségek, fejlődési rendellenességek jelentkeznek, de ezek természetesen mind előfordulhatnak későbbi életkorban is.

Ha a páciens a fiatal kora vagy egyéb okok miatt még nem él nemi életet, akkor a szűzhártya sérülhet-e a vizsgálat során?

Ilyen esetben hüvelyi vizsgálatot még nem szoktunk végrehajtani, helyette rektális vizsgálatot végzünk. Ha van lehetőség ultrahangos vizsgálatra, akkor azt is meg szoktuk csinálni.

Ennyire fiatal életkorban szükséges-e a szülői kíséret a nőgyógyászhoz? Van erre valamilyen előírás, vagy egyedül is meglátogathatják a szakorvost?

Magyarországon törvényi előírás van arra vonatkozóan, hogy 18 éven aluli páciens kizárólag egy felnőtt hozzátartozó, tehát szülő vagy kirendelt gyám jelenlétében vehet részt nőgyógyászati vizsgálaton.

Hány éves kortól írathat fel egy páciens fogamzásgátló szereket?

Ez az indikációtól függ. Minden esetben mérlegelni kell több körülményt is, de a szakmában általában elfogadott, hogy 14 éves kortól már lehet ilyen szereket felírni.

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek ebben az életkorban gyakoribbak, vagy szükségesebbek, mint a későbbiekben?

A serdülők esetében fontosak a hormonvizsgálatok, hiszen ekkor a szervezet hormonháztartása nagy változásokon esik át. Természetesen a védekezéssel, fogamzásgátlással, a nem kívánatos terhességgel és a terhességmegszakítással kapcsolatos kérdések is gyakran felmerülnek ennél a rétegnél.

Mondhatjuk-e azt, hogy a 18 éven aluli páciensek leggyakrabban a nemi élettel, illetve annak megkezdésével, és a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdések miatt fordulnak nőgyógyászhoz?

Igen, teljes mértékben.

Serbán Richárd

impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Munkatársak:

Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Felkai Marianna, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kovács –Hain Zsuzsanna, Molnár Miklós, Örkényi Gabriella, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

böngésződ nem támogatja a PDF fájlok olvasását, kérlek töltsd le a gépedre.LETÖLTÉS.

böngésződ nem támogatja a PDF fájlok olvasását, kérlek töltsd le a gépedre.LETÖLTÉS.

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked. Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.
elfogadom