intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nőgyógyászati vizsgálat gyermekkorban

Nőgyógyászati vizsgálat gyermekkorban

A serdülőkorú lányokban és szüleikben is sok kérdés kavarog azzal kapcsolatban, hogy egy lánynak mikortól fontos látogatnia rendszeresen egy nőgyógyász szakorvost. Hogy a kételyeket eloszlassuk, megkérdeztük erről Dr. Saoud Gheith-t, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház szülész-nőgyógyász főorvosát, gyermeknőgyógyász szakorvosát.

Nőgyógyászati vizsgálat gyermekkorban

Hány éves kortól javasolt a nőgyógyász látogatása, illetve milyen gondokkal és problémákkal fordulhat egy fiatal páciens a szakorvoshoz?

Mivel én gyermeknőgyógyász is vagyok, így azt kell mondanom, hogy a női test sajátosságai miatt sajnos születéstől kezdve javasolt a nőgyógyász látogatása. A fiataloknál elsősorban vérzési rendellenességek, gyulladásos betegségek, fejlődési rendellenességek jelentkeznek, de ezek természetesen mind előfordulhatnak későbbi életkorban is.

Nőgyógyászati vizsgálat gyermekkorban

Ha a páciens a fiatal kora vagy egyéb okok miatt még nem él nemi életet, akkor a szűzhártya sérülhet-e a vizsgálat során?

Ilyen esetben hüvelyi vizsgálatot még nem szoktunk végrehajtani, helyette rektális vizsgálatot végzünk. Ha van lehetőség ultrahangos vizsgálatra, akkor azt is meg szoktuk csinálni.

Ennyire fiatal életkorban szükséges-e a szülői kíséret a nőgyógyászhoz? Van erre valamilyen előírás, vagy egyedül is meglátogathatják a szakorvost?

Magyarországon törvényi előírás van arra vonatkozóan, hogy 18 éven aluli páciens kizárólag egy felnőtt hozzátartozó, tehát szülő vagy kirendelt gyám jelenlétében vehet részt nőgyógyászati vizsgálaton.

Hány éves kortól írathat fel egy páciens fogamzásgátló szereket?

Ez az indikációtól függ. Minden esetben mérlegelni kell több körülményt is, de a szakmában általában elfogadott, hogy 14 éves kortól már lehet ilyen szereket felírni.

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek ebben az életkorban gyakoribbak, vagy szükségesebbek, mint a későbbiekben?

A serdülők esetében fontosak a hormonvizsgálatok, hiszen ekkor a szervezet hormonháztartása nagy változásokon esik át. Természetesen a védekezéssel, fogamzásgátlással, a nem kívánatos terhességgel és a terhességmegszakítással kapcsolatos kérdések is gyakran felmerülnek ennél a rétegnél.

Mondhatjuk-e azt, hogy a 18 éven aluli páciensek leggyakrabban a nemi élettel, illetve annak megkezdésével, és a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdések miatt fordulnak nőgyógyászhoz?

Igen, teljes mértékben.

Serbán Richárd


Az egészséges szexualitásról
Az egészséges szexualitásról
A szerelem tudománya
A szerelem tudománya
Az önkielégítés hatásai az agyadra
Az önkielégítés hatásai az agyadra
A hűtlenségről
A hűtlenségről
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.