intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Intim tisztálkodási 1x1

Te tisztában vagy vele, mivel teszel jót szervezetednek? Az intim tisztálkodás minden csínját-bínját ismered, avagy hajlamos vagy túlzásokba esni? Vigyázz – akár komoly problémákat is okozhatsz magadnak!

A szeméremtest a női szervezet egyik legérzékenyebb része. A húgycsőnyílás, a hüvely és a végbélnyílás anatómiai közelsége a vékony, érzékeny hámréteg és az érzékeny baktériumflóra miatt a terület tisztántartása különösen fontos és egyben kényes feladat.
A szeméremtesten számos mirigy található, melyek váladéka a bőrfelszínre ürül. A hüvelyben egészséges nőben is termelődik váladék, melynek mennyisége és állaga egyes életkorokban és a menstruációs ciklus során változik. A hüvelyváladék a hüvelybemeneten át szintén a szeméremtestre ürül. Ezeknek a váladékoknak számos feladata van: védik a szeméremtest hámját a bőr puhítása, fertőtlenítése révén, feromonokat tartalmaznak, és biztosítják a hüvelybemenet síkosságát a szexuális aktus alkalmával.

Baktériumok – az egészség zálogai
Bőrünket baktériumok milliárdjai népesítik be, ezek alkotják bőrünk normál baktériumflóráját. Szerepük, hogy meggátolják a kórokozó baktériumok és gombák elszaporodását, ezáltal védjék egészségünket. A normál bőrflóra összetétele testrészenként változó, a szeméremtesten átmeneti jellegű, a hüvely a bőr és a végbél baktériumflórája között. Ennek az összetett és sérülékeny egyensúlynak a fenntartása rendkívül fontos, előfeltétele az egészséges kültakarónak, és a jó közérzetnek.

Mivel mosakodjunk?
A szeméremtest tisztántartásához a legoptimálisabb a langyos, tiszta víz! Fontos, hogy ne használjunk illatosított szappant, tusfürdőt, fertőtlenítő hatású (különösen ne jódtartalmú) készítményeket, mert ezek a vékony, érzékeny bőrt irritálhatják, a normál baktériumflórát károsíthatják. Manapság könnyen beszerezhetünk intim mosakodószappant. Az intim szappanok kémhatása savasabb az átlagos szappanokénál, amit általában a tejsavnak köszönhetnek. Tejsavat termelnek a hüvelyben található Lactobacillusok is, ami fertőtlenítő hatású, így a kórokozókra kifejezetten káros, viszont a normál baktériumflórát nem károsítja. Az intim mosakodók használata az általános szappanokéhoz képest mindenképpen előnyösebb, azonban fontos tudni azt, hogy gyakran ezek is tartalmaznak különféle illat- és adalékanyagokat, melyek irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek. Érzékeny bőrűeknek a gyógyszertári mosakodókrém, vagy a tiszta víz használata javasolt.
Milyen gyakran?
Normál esetben elég naponta egyszer, menstruáció esetén, szexuális aktus, szülés után a gyermekágyban naponta többször is javasolt a szeméremtest mosása.

Helyes mozdulatok
A nagyajkakat ujjainkkal széthúzva alaposan, de óvatosan mossuk meg a szeméremtestet. Mosdókesztyű, szivacs használata nem javasolt. Fürdés után pamuttörülközővel itassuk le a nedvességet, kerülve a túlzott dörzsölést.

Túlzásba vitt tisztaság!
Minden hiedelemmel ellentétben a hüvelyt nem kell, sőt nem is javasolt mosni, átöblíteni, irrigálni, csak ha az orvos tanácsolja. Különböző illatszerek, dezodorok használata kerülendő.
Manapság a tisztálkodás gyakoriságát és a különböző szappanok, illatszerek használatát sokan túlzásba viszik. A médiában megjelenő reklámok is azt sugallják, hogy a szeméremtest és a hüvely is folyamatos tisztítást kíván, melyre különféle intim öblítő-mosó szerek a legalkalmasabbak.

Fontos!
A túlzásba vitt tisztálkodás károsítja a normál baktériumflórát, kiszárítja a bőrt és a nyálkahártyákat, melynek következtében sérülékennyé, gyulladttá és a fertőzésekkel szemben védtelenebbé válnak. Kialakulhat egy állandó, kellemetlen irritációérzés, bővebb váladéktermelés. A szeméremtesten és a hüvelyben kórokozó baktériumok, gombák telepedhetnek meg. A hüvelyfertőzés miatt a tisztálkodás még intenzívebbé válik, majd ha már ez sem segít, különféle krémeket, kúpokat kezdenek használni a nők.
Sok nő krónikus gyulladásérzés miatt keresi fel nőgyógyászát, aki a kiváltó okot nem ismerve, nem is kutatva, az aktuálisan fennálló fertőzést kezeli. Mivel a kiváltó ok, az állandó irritáció, továbbra is fennáll, a panaszok a kezelés végével visszatérnek. A helyes módszer az aktuális fertőzés kezelését követően a normál baktériumflóra kialakulását elősegítő kezelés, és a folyamatos hüvelytisztítás elhagyása.
 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.