intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Tévhitek a tamponról – Te vajon mindent tudsz róla?

Tévhitek a tamponról – Te vajon mindent tudsz róla?

Apró kis tárgy, de nagy segítség lehet a nehéz napokon a tampon. Ha nem kedveled a betétet, sportolsz vagy épp utazol valahova, jó választás. De sajnos még mindig sok-sok tévhit kering a tamponnal kapcsolatban. Lássuk a leggyakoribbakat.

1.   Aki még szűz, nem használhat tampont

A ma kapható tamponok könnyen felhelyezhetők, így nem kell aggódnod. Minden gyártónak van mini tamponja, ami egészen kicsi. A szűzhártyád pedig olyan rugalmas redővé válik még az első menstruációd előtt, hogy a tampon nem zavarja, nem tesz kárt benne. A lényeg, hogy a legkisebb méretű tampont válaszd.

2.   Tinilányoknak nem való a tampon

Ez nem igaz. Attól kezdve, hogy megjön a menzeszed, használhatsz tampont, csak a megfelelő méretet kell kiválasztani. A legkisebbel kezdd, és a vérzés erősségének megfelelően válts.

3.   Csak 4 órán át lehet a hüvelyben a tampon

Az, hogy milyen gyakran kell kicserélned a tampont, függ attól, hogy milyen erős a vérzésed. Ettől függően akár 6 órán át is bent lehet, erősebb vérzés esetén gyakrabban lesz szükséged cserére. Mivel a gyártók igazodnak az igényekhez, találsz extra nagy méretű tampont is. Éjszakára is használhatsz tampont, de mindig lefekvés előtt helyezz fel egy újat, és gondoskodj arról, hogy maximum 8 órát hagyd bent.

4.   A tampon meggátolja, hogy távozzon a menstruációs vér

A tamponnak pont ez a lényege, vagyis az, hogy a vért felszívja, és ne távozhasson. Ha azonban a tampon telítődik, akkor szivároghat a vér, és ez kellemetlenséget okozhat.

5.   Nem szabad tamponnal úszni

Sokan félnek, hogy ha tamponnal úsznak, a vér beleszivároghat a vízbe. Ettől nem kell tartanod, főleg akkor, ha a fürdőzés előtt új tampont helyezel be. Az úszás után feltétlenül cseréld ki.

6.   Előfordulhat, hogy nem lehet kihúzni

Minden tamponban van egy kihúzószál, amit olyan hosszúra terveztek, hogy a tampon nem tűnhet el a hüvelyedben. Attól sem kell aggódnod, hogy a tampon feljebb csúszik a kelleténél, mert a méhnyak megállítja. Túl szűk ugyanis ahhoz, hogy a tampon átférjen rajta. Teljes biztonságban van hát a tampon a hüvelyedben, nem veszhet el. Ha esetleg attól tartanál, hogy a kihúzószál a tampon nélkül távozik, ne aggódj, a tamponokat úgy tervezték, hogy a szál semmiképp ne jöhessen ki.

7.   Használat közben mindig zavarni fog

Abban az esetben, ha a felhelyezés után érzed a tampont, bizonyosan rosszul tetted fel. Ha jól a helyén van, egyáltalán nem érezheted.

8.   Tamponnal nem lehet sportolni

Ha a tampon mellett döntesz a menstruációd idején, bármilyen sportot űzhetsz, a tampon igazodni fog hozzád. A helyes tamponcserére azonban ügyelned kell.

9.   Annyira kicsi, hogy nem nyújthat védelmet

Tényleg kicsi, ez igaz, de annál hatékonyabb. Minden tampon extra anyagból készül, hogy fel tudja szívni a lehető legnagyobb mennyiségű folyadékot. Az azonban fontos, hogy a vérzésed mennyiségének megfelelő méretű tampont válassz.

 Mire figyelj mindenképp?

  • Figyeld a tested, és válassz a vérzésed mennyiségének megfelelő tampont
  • Amikor tampont cserélsz, légy nyugodt, mert ellenkező esetben az izmaid összehúzódnak és sokkal nehezebb lesz felhelyezni
  • Ha sportolnál, mindig közvetlenül testmozgás előtt helyezd fel a tampont, és mozgás után cseréld ki. Ez úszáskor a legfontosabb.
  • 8 óránál több ideig ne hagyd bent a tampont.
  • Mindig lassan húzd ki, hogy elkerüld az esetleges mikrosérüléseket.

A tamponhasználat abban az esetben veszélytelen, ha betartod a szabályait. A gyártók minden esetben elhelyeznek a dobozban egy használati utasítást, amit érdemes követni.

 

Ligeti Anna


Mit szeret a nő egy férfiban?
Mit szeret a nő egy férfiban?
„Szexi volt, és szenvedélyes” – nős férfi volt a szerelmem
„Szexi volt, és szenvedélyes” – nős férfi volt a szerelmem
Önbizalomszerzés, örömszerzés, testtudat – Ezt nyújtja a maszturbáció a szakértők szerint   
Önbizalomszerzés, örömszerzés, testtudat – Ezt nyújtja a maszturbáció a szakértők szerint  
A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész
A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.