intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szűz vagy még?

Szűz vagy még?

Komoly kérdés, amelyre persze őszinte választ vár a kérdező. De vajon szégyen-e manapság bevallani, ha még nem estél át a nagy alkalmon? A szüzesség elvesztése igen nagy lépés. Mindenki maga érzi, hogy mikor jön el a megfelelő idő az első szexuális együttlétre. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, sok mindennek együtt kell lennie, főként testileg és lelkileg érettnek kell lenni.

Na jó, de mikor érett valaki? – kérdezhetnéd most. Mikor jön el a megfelelő idő a szüzesség elvesztésére? Erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen mindannyian mások vagyunk, mind másképp érzünk és gondolkodunk. Természetesen sokat számít az, hogy milyen családból, milyen háttérből jöttél. Fontosak a személyes, vallási, kulturális elvárások, amelyeknek esetleg meg kell felelned. Az az egy dolog biztos, hogy ezt a döntést csak és kizárólag te hozhatod meg, a saját felelősségedre.

Nem létezik az a bizonyos „megfelelő idő”

Fontos, hogy valakivel nyíltan tudj beszélni erről a kényes kérdésről. Valaki olyannal, akiben megbízol, van tapasztalata. Lehet ez a beszélgetőpartner az idősebb testvéred, anyukád, apukád vagy a nagynénéd akár. Nagy jelentősége van a nyílt párbeszédnek, így nem fognak gyermekként kezelni. A döntést neked kell meghozni, nincs olyan, hogy megfelelő idő. Várhatsz egészen addig, amíg megházasodsz (igen, ez egyáltalán nem ciki), de dönthetsz úgy is, hogy az első szerelmeddel essen meg a dolog.  Nem az a cél, hogy mindenképpen megtörténjen a dolog. A lényeg az, hogy partnereddel mindketten igazán akarjátok, és tiszta elmével, felelősen döntsetek.

Mikor vagy érett?

Ha testileg érett is vagy (megjött már a menzeszed), lehet, hogy lelkileg nem vagy még felkészülve egy ekkora lépésre. Nagyon fontos, hogy ez a két dolog együtt teljesüljön az első szexuális együttlét előtt. A média árasztja magából a sok szexuális tartalmú üzenetet, amelyek azt sugallják, hogy a szex nem is olyan nagy dolog, és mindenki csinálja. Ha úgy érzed, ennek meg kell felelned, akkor biztosan nem állsz még készen arra, hogy szexuális életed legyen. Sajnos egy tizenévesnek ezzel minden nap szembe kell néznie.

Fontos, hogy ne ugorj fejest a dolgokba, a szex ugyanis következményekkel járhat. Teherbe eshetsz, de elkaphatsz valamilyen nemi úton terjedő betegséget is. Ezeken kívül vannak kevésbé ismert aggályok is. Azok a fiatalok, akik az első együttléten úgy esnek át, hogy még nem állnak rá készen, később nagyobb valószínűséggel küzdenek szexuális problémákkal? Ha a szexszel kapcsolatos első emlékek kellemetlenek, ez negatív élményekkel kapcsolja össze a későbbi szexuális élményt/élményeket is. Egy ideális világban, minden nő első szexuális emlékeit a szeretet, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös öröm ölelné körül. Ha vársz a szexszel addig, amíg egy elkötelezett, monogám kapcsolatba kerülsz valakivel, aki szeret téged, akkor növeled az esélyét annak, hogy ilyen pozitív tapasztalataid lehessenek a szüzesség elvesztéséről.

Honnan tudhatod még, hogy megértél a szexre?

Fontos, hogy tudd, hogy nem baj, ha szexuális vágyaid és fantáziáid vannak. Azaz amikor a tested és a hormonjaid ingadoznak, akkor nem kétséges, hogy szexuális töltetű gondolataid, érzéseid támadnak. Ilyenkor persze minden gondolatod a testi kapcsolat körül forog. Ennek ellenére nem kell az első pasival lefeküdnöd, aki szembe jön. A maszturbáció segít csökkenteni a szexuális feszültséget, e mellett pedig nagyon jó módszer arra, hogy megismerd önmagad egy kicsit jobban. Kiderítheted, mi esik jól, mi nem. Az önkielégítés teljesen normális, nem kell tőle zavarban lenned.

A legfontosabb részlet

Természetesen a mellett, hogy felelős döntést hoztál, olyan emberrel történik meg az első együttlét, akit valóban szeretsz, van még egy tényező, amire nagyon, de nagyon oda kell figyelni. Ez pedig a biztonságos szex. Védekezz! Ne bízd ezt a fiúra, mert nem lehetsz abban biztos, hogy ő gondol erre. Keress fel egy nőgyógyászt még a tervezett együttlét előtt. Ő segít majd abban, hogy megtaláld a leginkább neked való fogamzásgátló módszert.

Plusz egy fontos tanács

Élvezd az életet, de ne úgy, hogy folyton nyomasszon az, hogy mikor fogsz átesni a szüzességed elvesztésén. Ahogy az első szerelmed emléke, úgy az első szexuális élményed emléke is megmarad egy életen át. Csak rajtad múlik, hogyan emlékszel majd erre nagymamaként.


Ligeti Anna


„Így jöttünk össze” – 5 történet a megismerkedésről a férfi szemszögéből
„Így jöttünk össze” – 5 történet a megismerkedésről a férfi szemszögéből
Neked milyen volt az első? – 4 fiatal lány mesélte el az első szexuális élményét
Neked milyen volt az első? – 4 fiatal lány mesélte el az első szexuális élményét
Rügyező természet, virágzó szerelem
Rügyező természet, virágzó szerelem
Mozgással a jobb szexért
Mozgással a jobb szexért
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.