intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szex és szorongás

Szex és szorongás

Többször beszéltünk már az agy szerepéről a szexuális aktivitással kapcsolatban. Bár úgy tűnhet, hogy a nemi szervek vállalják a nagyobb részt az "akcióból", az agy egy nagy koordinátor. A szexuális ingereket (például egy provokatív mosolyt vagy egy érintést) dolgozza fel az agy, és üzeneteket küld a nemi szerveknek, hogy el lehet kezdeni az együttlétet.

Az agy kiszűri az érzelmi és pszichológiai válaszokat szex közben. Elemzi az olyan kérdéseket mint:

 • Szeretné a partnerem vagy én, hogy teherbe essem?
 • Vajon a társamnak van valamilyen nemi úton terjedő fertőzése?
 • Ez biztonságos hely a szexre?
 • Ha nem tudok úgy teljesíteni szexuálisan, ahogy saját magamtól elvárom, mit fog gondolni a partnerem?
 • Fáj a szex?
 • A házastársam vajon megtudja, hogy viszonyom van valaki mással?
 • Tényleg akarok most szexelni ezzel az emberrel?

És ez a sor folytatható. Az ilyen félelmek – és a formálisan diagnosztizált szorongásos zavarok – is hatással lehetnek a szexuális funkciókra.

Mi a szorongás?

Mindannyian úgy érezzük, idegesek vagyunk időnként. Egyes életesemények mint egy új kapcsolat, a házasság, vagy egy gyermek érkezése mind-mind kiválthatnak szorongást. De akár kisebb léptékű események is mint a fizetésemelés kiharcolása, munkahelyi viták, vagy egy ellentét a szomszéddal is okozhatják.

Néha ezek az érzések zavarnak a mindennapi életben, kihatnak a mindennapi tevékenységekre. Ha így van, a szorongásos zavar diagnózissá is válhat, például túlzott szorongássá, pánikbetegséggé, szociális szorongássá, vagy poszttraumás stresszé.

A szorongás ronthatja a szexuális funkciót. Például, ha aggódsz a partnered hűsége miatt, akkor azon veheted magad észre, hogy egyfolytában összpontosítasz szex közben magára a szexre, megnehezítve a kikapcsolódást és a pillanat élvezetét.

Ha esetleg olyan betegséged van, ami miatt lehet, hogy a szex kellemetlen (pl. endometriózis), a tudatos várakozás a fájdalomra, tompíthatja a nemi vágyat, vagy akár oda is vezethet, hogy kerülöd a szexuális együttléteket.

Hogyan lehet a szorongás hatással a szexre?

Az agy működésének számos rejtélye van, és a szorongás hatására a szexuális működés sokféle formát ölthet. Íme, néhány a leggyakoribbak közül:

 • Alacsony nemi vágy. A szorongás teheti számunkra kevésbé érdekessé a szexet. Például, ha egy nő azt gyanítja, hogy a partnere megcsalja, saját magát kezdi hibáztatni, közben dühös, mérges, és kevésbé akarja a szexet.
 • Teljesítménycsökkenés. A férfiaknak gondja lehet a merevedéssel, esetleg az ejakuláció is túl hamar történik meg. A nőknek a behatolás lehet fájdalmas vagy akár lehetetlen is.
 • Fájdalom. Fájdalom gyakori szexuális probléma, különösen a nők számára. Sajnos, a várható fájdalom annyira intenzív, hogy kiszűri minden öröm.
 • Nehezített orgazmus. A szorongás hatására a rossz dolgok összeadódnak, megnehezítve az orgazmust.

Mit lehet tenni?

Ha úgy érzed, hogy a szorongás zavarja a szexuális életed, több dolgot is tehetsz:

 • Keresd fel az orvosod. Néha az emberek úgy érzik, kényelmetlen, ha a szorongásukról egy orvosnak beszélnek, ezért megpróbálják kezelni saját maguk a problémákatNe félj segítséget kérni. Az orvos átirányíthat egy mentális egészséggel foglalkozó szakemberhez, aki kifejezetten neked alkotja meg a kezelési tervet.
 • Vegyél részt a partnereddel párterápián. Ha úgy érzed, néhány szempontból nem jó a kapcsolatotok, akkor lehet, hogy egy szakember segítségére lesz szükség, aki elsősorban párok számára tart terápiát. Lehet, hogy te és a partnered sok munkával meg tudjátok tanulni a problémák konstruktív kezelését, és ezzel javíthatjátok a közös életeteket.
 • Próbáld ki a szexterápiát. Ez nagyon hasznos lehetőség a teljesítmény-szorongás vagy a szexuális félelmek kezelésére.
 • Légy nyitott a partneredre. Sok párnak problémát jelent a szexuális problémák megvitatása. Néha nincs másra szükség, csak venni kell egy mély levegőt, és belekezdeni a beszélgetésbe. Légy őszinte, mindig mondd azt, amit érzel. Lehet, hogy a partnered is ugyanazokon a kérdéseken gondolkodik, amiken te, és lehet, hogy megkönnyebbülést fog érezni, ha te hozod fel azokat.
 • Fókuszban az intimitás. A félelmek és szorongások leküzdéséhez sok mentális energia szükséges. Próbálj összpontosítani arra, hogy mi történik. Használd az érzékeidet - milyen típusú összekapcsolódást, hangokat és szagokat tapasztalsz? Kellemesek ezek?
 • Mondd ki nyugodtan a "nem" szót, ha azt szeretnéd. Ha nem szeretnél szexelni, akkor nem kell. Minden okod meglehet arra, hogy azt mondd: "Nem." Ez persze akkor is így van, ha a partnereddel nem értetek egyet a szexuális gyakorlatokat, mint például az óvszer használatát illetően.

 

Tarjáni Rita


Még mindig szingli vagy? Miért?
Még mindig szingli vagy? Miért?
Az első szexuális együttlét fontos lépés
Az első szexuális együttlét fontos lépés
10 dolog, amit szeretsz a párodban
10 dolog, amit szeretsz a párodban
Idősebb pasi az ideálod? Ezekre a dolgokra figyelj
Idősebb pasi az ideálod? Ezekre a dolgokra figyelj
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.