intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Pattanások, menstruáció, szőr és mellek – a serdülőkor lányoknál

Pattanások, menstruáció, szőr és mellek – a serdülőkor lányoknál

Bizonyára te is örömmel veszed észre magadon azokat a testi változásokat, amelyek a nőiességhez visznek közelebb. A kamaszkornak, serdülőkornak, tinédzserkornak azonban vannak kevésbé szerethető velejárói is.

Fiúknál és lányoknál is vannak egyértelmű jelek, amelyek láttatják, hogy a gyermektest épp átalakul felnőtté. Az arcodon előfordulhatnak pattanások, a testeden itt-ott szőr kezd nőni. Lányoknál a mellek megnagyobbodása, fejlődése a leglátványosabb, legszembetűnőbb. Mindenkinél máskor kezdődik, nincs két egyforma serdülőkor. Épp ezért sok lány szorong amiatt, hogy normális ütemben fejlődik-e. Szinte egyik lány sem elégedett a mellével, vagy túl kicsinek, vagy túlzottan nagynak, formátlannak látja, ha összehasonlítja magát a barátnőkkel, osztálytársakkal. Neked nem kell ezt tenned, hiszen mindenki más és más, és ez az egész így csodálatos. Az önelfogadás már ebben az életkorban is nagyon fontos. Kezdd azzal, hogy alaposan megnézed magad a tükörben, és megpróbálod magad úgy szépnek látni, amilyen vagy.

Az emlők fejlődésének vannak szakaszai

  1. kidomborodik a mellbimbó
  2. nagyobb lesz a bimbóudvar
  3. megnövekszik a zsírszövet és az emlőmirigyek mennyisége

Nem kell aggódnod, ha a két melledet nem látod egyformának. Még valószínűleg a legkeresettebb topmodelleknek sem egyforma a két melle. Az, hogy mekkorára nő majd és milyen alakú lesz, sok mindentől függ, de leginkább a genetika és egyes külső hatások határozzák meg.

Ahogy a melleid növekedésnek indulnak, megjelenik a szeméremszőrzet is. Először a nagyajkakon, később a szeméremdombon is növekedésnek indul a szőr. A hónaljad általában csak az első menstruációd után lesz szőrös, így addig megúszod a szőrtelenítést.

Mi az a szeméremtest?

A külső nemi szerved összefoglaló neve, ezt borítja szeméremszőrzet. A szeméremdombot, a nagy- és kisajkakat, a csiklót és a hüvelybemenetet értjük alatta. Ahogy növekszik, egyre több zsír rakódik le rajta. A nagyajkak (általában, de nem mindenkinél) eltakarják a kisajkakat. 

A hüvely is változik – elkezd működni

A hüvely belül nem olyan, mint a nyálkahártya például a szájban vagy máshol, inkább bőrszerű. Ennek ellenére nedves, ahogy más testüregek is. Savas pH-jú terület, mivel tejsavat termelő baktériumok vannak benne. Serdülőkorban a hüvely kissé megnyúlik és ki is tágul, és ekkor indul be a valódi működése.

A menstruáció és a női ciklus

Ahogy a hormonjaid hatására beindul a nemi működésed, elindul a menstruáció is. Ez egy olyan jel, ami a felnőtté válást már egészen egyértelművé teszi. Általában 12-14 évesen jelentkezik, de manapság nem ritka, hogy 10-11 éves lányok már menstruálnak. Ha 15-16 éves korig nem jelentkezik az első vérzés, akkor fontos, hogy felkeress egy nőgyógyászt.

Ne ijedj meg, ha az elején még teljesen rendszertelen a menzeszed, ez teljesen természetes. A ciklus 1-1,5 év alatt lesz rendszeres, és innentől kezdve 23-35 naponta menstruálsz. A vérzés központja a méhed. A női ciklusod ugyanakkor a tested egészére kiterjed, mindenhol érzed, még a hangulatod is megváltozhat.

Így működik a ciklusod

Gondoltad volna, hogy életedben majdnem 500 ciklusod van? 

Ez történik közben:

  1. A méh nyálkahártyája leválik.
  2. Csökken a tüszőhormon és a sárgatest-hormon szintje.
  3. Elindul a menstruáció, vérzést tapasztalsz, ami 4-5-6 napig tart.

A ciklus normál lefolyását sok minden befolyásolhatja. Még az is hatással lehet rá, ha egy nehéz dolgozatra készülsz, és ettől több a stressz az életedben. Megzavarhatja egy szimpla nátha is, de az is hatással lehet rá, ha sokat sportolsz. Ha túl sovány vagy, többször maradhat el a menstruációd, és az első is később jelentkezhet. Ez az alacsony testzsír-arány számlájára írható. A szabályos ciklushoz az szükséges, hogy a testtömeged mintegy 30%-át alkossa zsírszövet. Ugye előtted vannak a régi festmények, amelyeken egyértelműen a telt nők számítanak a termékenység szimbólumának. 

Persze manapság nem ez a nőideál, de meg kell találnod az egészséges egyensúlyt a mai, inkább sovány trend és a teltség között. 


Kovács-Hain Zsuzsa


Biztonsági játék a szerelemben? Nem működik!
Biztonsági játék a szerelemben? Nem működik!
5 dolog, amit jobb előbb tudni a szerelemről és a szerelmi kapcsolatokról
5 dolog, amit jobb előbb tudni a szerelemről és a szerelmi kapcsolatokról
A pasik is félnek az ágyban! Mitől is?
A pasik is félnek az ágyban! Mitől is?
Tedd, és ne tedd – Szex után
Tedd, és ne tedd – Szex után
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.