intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Peteéréskor fogékonyabb lehetsz a fertőzésekre

Peteéréskor fogékonyabb lehetsz a fertőzésekre

Nekünk, nőknek nem könnyű. Valljuk be, sokan szenvedünk a menstruációs görcsöktől, vannak, akik vissza-visszatérő húgyúti panaszokkal küzdenek, másoknak szex közben vannak fájdalmaik. Egy új kutatás szerint pedig a peteérés előtt megnő az ösztradiol hormon szintje a női szervezetben, ennél fogva pedig – az immunrendszer gyengülése miatt – fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre.

Mi az az ösztradiol

Az ösztrogének csoportjába tartozó, legfontosabb hormon, és mint ilyen, főleg a női nemiszervek és a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért felel. Elsősorban a petefészekben termelődik. Érdekes, de a férfiakban is előfordul, náluk a here és a mellékvese termeli főként.

A peteérés és a fertőzések

Nagyon furcsa, hogy ennek a két fogalomnak köze van egymáshoz, ám mégis így van. Egy spanyol és osztrák kutatók által végzett, nemrég megjelent tanulmány (https://www.medicalnewstoday.com/releases/239880) eredményei szerint, amit a Journal of Leukocyte Biology című orvosi lapban közöltek, igen szignifikáns az összefüggés a nők peteérése és aközött, hogy a női szervezet mennyire fogékony a fertőzésekre. Azt találták, hogy abban az időszakban, amikor zajlik a peteérés, bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelentenek. Ilyenek például a Candida, vagy a szexuális úton terjedő betegségek is.

Az immunrendszer ebben az időszakban kicsit háttérbe húzódik, hiszen a szervezetnek arra van szüksége, hogy a spermiumok zavartalanul eljuthassanak az érett petesejthez. Persze, nem minden esetben megy végbe megtermékenyítés, de a testünk nem tudja, hogy mikor védekezünk, és mikor van szükség arra, hogy a spermiumok ellen semmilyen immunválasz ne lépjen életbe.

Ennek okán bizonyított tény, hogy peteéréskor nagyobb az esély mindenféle nemibetegség kialakulására. Könnyebben fertőződhetünk meg HPV- vagy HIV-vírussal is.

Állatkísérletekben bizonyították, hogy az ösztradiol jelenléte növeli a gombafertőződések kockázatát, a szervezet fogékonyabbá válik az ilyenekre (pl. a Candidára). Az állatokat Candida-fertőzésnek tették ki, miután ösztradiolt kaptak. Az eredmény azt mutatta, hogy nagyobb eséllyel fertőződtek meg, és kisebb immunválaszuk volt.

A nők szervezetében a peteérés időszakában zajló történések mind a megtermékenyítés sikerességét támogatják, ugyanakkor mindez fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben.

 

Ligeti Anna


Húgyúti fertőzések – az aktív szexuális élet is hajlamosító tényező
Húgyúti fertőzések – az aktív szexuális élet is hajlamosító tényező
Ha a szex fáj
Ha a szex fáj
Aludj a gyönyörért!
Aludj a gyönyörért!
Töltsd meg fantáziával a szexuális életed!
Töltsd meg fantáziával a szexuális életed!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.