intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Peteéréskor fogékonyabb lehetsz a fertőzésekre

Peteéréskor fogékonyabb lehetsz a fertőzésekre

Nekünk, nőknek nem könnyű. Valljuk be, sokan szenvedünk a menstruációs görcsöktől, vannak, akik vissza-visszatérő húgyúti panaszokkal küzdenek, másoknak szex közben vannak fájdalmaik. Egy új kutatás szerint pedig a peteérés előtt megnő az ösztradiol hormon szintje a női szervezetben, ennél fogva pedig – az immunrendszer gyengülése miatt – fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre.

Mi az az ösztradiol

Az ösztrogének csoportjába tartozó, legfontosabb hormon, és mint ilyen, főleg a női nemiszervek és a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért felel. Elsősorban a petefészekben termelődik. Érdekes, de a férfiakban is előfordul, náluk a here és a mellékvese termeli főként.

A peteérés és a fertőzések

Nagyon furcsa, hogy ennek a két fogalomnak köze van egymáshoz, ám mégis így van. Egy spanyol és osztrák kutatók által végzett, nemrég megjelent tanulmány (https://www.medicalnewstoday.com/releases/239880) eredményei szerint, amit a Journal of Leukocyte Biology című orvosi lapban közöltek, igen szignifikáns az összefüggés a nők peteérése és aközött, hogy a női szervezet mennyire fogékony a fertőzésekre. Azt találták, hogy abban az időszakban, amikor zajlik a peteérés, bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelentenek. Ilyenek például a Candida, vagy a szexuális úton terjedő betegségek is.

Az immunrendszer ebben az időszakban kicsit háttérbe húzódik, hiszen a szervezetnek arra van szüksége, hogy a spermiumok zavartalanul eljuthassanak az érett petesejthez. Persze, nem minden esetben megy végbe megtermékenyítés, de a testünk nem tudja, hogy mikor védekezünk, és mikor van szükség arra, hogy a spermiumok ellen semmilyen immunválasz ne lépjen életbe.

Ennek okán bizonyított tény, hogy peteéréskor nagyobb az esély mindenféle nemibetegség kialakulására. Könnyebben fertőződhetünk meg HPV- vagy HIV-vírussal is.

Állatkísérletekben bizonyították, hogy az ösztradiol jelenléte növeli a gombafertőződések kockázatát, a szervezet fogékonyabbá válik az ilyenekre (pl. a Candidára). Az állatokat Candida-fertőzésnek tették ki, miután ösztradiolt kaptak. Az eredmény azt mutatta, hogy nagyobb eséllyel fertőződtek meg, és kisebb immunválaszuk volt.

A nők szervezetében a peteérés időszakában zajló történések mind a megtermékenyítés sikerességét támogatják, ugyanakkor mindez fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben.

 

Ligeti Anna


Szerelem, szerelem, online szerelem
Szerelem, szerelem, online szerelem
Szexualitás - A csóktól jobb és teljesebb a szex
Szexualitás - A csóktól jobb és teljesebb a szex
Ilyen lenne az én álompasim
Ilyen lenne az én álompasim
5 jel, ami elárulja, hogy a pasi csak szexet akar
5 jel, ami elárulja, hogy a pasi csak szexet akar
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.