intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Párkapcsolati biztonság a férfi szemüvegén keresztül

Párkapcsolati biztonság a férfi szemüvegén keresztül

Biztonság. A szót mindenki ismeri, mindenki használja, de nem ugyanazt jelenti mindenki számára. Az élet számos területén törekszünk a biztonságra, de vajon van-e a nemek között különbség a párkapcsolati biztonság terén. Frank Róbert pszichológussal keresem a kérdésre a választ.

Párkapcsolati biztonság a férfi szemüvegén keresztül

Mi jelenti a férfi számára a biztonságot egy párkapcsolatban?

Azt gondolom és azt is tapasztalom, hogy a férfinak a biztonságot saját maga jelenti. Talán szokatlan ezt így megfogalmazni, de mintha más nem nagyon lenne hatással a férfi biztonságérzetére egy kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy a férfi magában bízzon, és teremtse meg saját biztonságát. Személyfüggő, hogy kinek mi a biztonság. Van, aki tanul, diplomákat szerez, jó munkát keres, és így érzi magát biztonságban. Van, aki inkább pénz gyűjt, és ez adja a biztonságot, de a bizonytalansági faktor mindegyikben benne van.

Érzelmi biztonság, azt kell mondjam nem az elsődleges egy férfi életében, de persze fontos. Kell egy társ, akivel tud beszélni a munkáról, a problémákról, akire számíthat, aki megteremti az otthont, aki a gyermekei anyja lesz. Kell a férfi biztonságához egy nő, aki megteremti annak a feltételeit, hogy ő szabadabban tudjon élni, bár ez nem hangzik túl bíztatóan. Biztonságot ad még a férfinak a kreativitás, mert gondolatait, energiáit, olyan tartalmak felé tudja terelni, melyek jó közérzetet, altruizmust tudnak kölcsönözni. Ez pedig biztonságot jelent a számára. A hit biztonsága pedig megkérdőjelezhetetlen. Egy felsőbb hatalom, amely gondunkat viseli, amely szeret és megbocsát, igen nagy biztonságot tud nyújtani.

Ha nem elsődlegesen fontos az érzelmi biztonság, akkor mi a legfontosabb?

Nem vagyok abban biztos, hogy a férfiak szeretik a biztonságot, sőt, azt tapasztalom, hogy nem vágynak a biztonságra, vagy inkább nem lelik benne igazán örömüket.  Amikor biztonságban érzi magát egy férfi, el kezd hiányozni a verseny. A verseny – bár ez elég ambivalens – teremti meg a biztonságot a férfinak, de ez nem valódi biztonság. Fura, de mintha az izgalmak, a pengeélen való táncolás jelentené a biztonságot. Sokszor persze ez a verseny lesz a párkapcsolat veszte. Mikor hagyományos értelemben biztonságban van egy férfi a kapcsolatában, elkezd kitekintgetni, sokszor csak megerősítést akar, hogy még mindig tud hódítani, és a biztonságérzetet akarja magában erősíteni, és csapdába fut, mert elkezd kötődni, vagy csak elfogadja a női kötődést.
Azért van az a kapcsolat, amikor a férfiego megadja magát, és megtalálja azt a társat, aki megfelelően kielégíti a férfi biztonságérzetét, és nem hajtja tovább versenyhelyzetekbe.

Milyen a biztonságot adó társ?

A legtöbb férfi nárcisztikus, a jó társ pedig elhiteti a férfivel, hogy minden szerepében kitűnően teljesít. A legjobb szerető, a leggondoskodóbb férj, és a legjobb apa, ha ezt a visszajelzést kapja a férfi, mondhatjuk, lenyugszik, és a szerepeiben díszeleg, azaz hagyományos értelemben biztonságban van. És most jön még egy paradoxon, a jó társ is biztonságban kell legyen ahhoz, hogy biztonságot tudjon adni. Azaz a nőnek, kell, hogy legyen önbecsülése, egészséges önértékelése. Nem kell, hogy behódoljon, csak figyeljen a férfira. A legtöbb tönkrement vagy krízist átélő kapcsolatból a figyelem hiányzik. Kell, hogy legyen a nőnek is saját élete, így lesz a férfinak is sajátja, és van egy közös életük is. A párkapcsolatban nagyon fontos, hogy a MI kialakuljon, de megmaradjon az ÉN és a TE is. Talán ez a férfinak még fontosabb, mint a nőnek, ez biztonságot, életteret ad a férfinak. Igen, a megfelelő élettér is része a férfibiztonságnak. Nehéz kérdés ez a biztonság egy párkapcsolatban, mert az növeli a bizonytalanság érzését, hogy csak egy ember van, akitől mindent meg kell kapnunk. Vajon képes-e egy ember arra, hogy mindenben a társa legyen egy másik embernek? Ez az úgynevezett normál szorongás, belengi a férfi életét, és a biztonságérzetét csökkenti. Vissza is tértünk a beszélgetésünk elejére. A saját félelmei, amik bizonytalanságban tartják a férfit. A biztonság szinonimája a férfi esetében az önbecsülés a pozitív önértékelés lehet.

A szexualitás, milyen hatással van a biztonságra?

Amikor a szexualitásban az lehetek, aki valóban vagyok, játszmák, szemérem és félelem nélkül, felvállalhatom magam, az biztonságot ad. Nincs teljesítménykényszer, lehet róla beszélni, bármit el lehet mondani. Igazi felszabadultság, boldogság, egymásba fonódás.

 
Haris Éva

 

 

 


Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Nyár, flört, szex, veszélyek
Nyár, flört, szex, veszélyek
6 szexhiba, amit lehet, hogy te is elkövettél már
6 szexhiba, amit lehet, hogy te is elkövettél már
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Vizer Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.