intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mióma – tudnivalók dióhéjban

Mióma – tudnivalók dióhéjban

Mióma – tudnivalók dióhéjban

Beszélgetés Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel.


Mióma – tudnivalók dióhéjbanMi a mióma?

A mióma a méh izom- és kötőszövetes rétegének jóindulatú szövetszaporulata, daganata. Rosszindulatúvá válása nem jellemző, sok szakértő szerint a mióma nem válik rosszindulatúvá, mert a mioszarkómák már eleve rosszindulatúnak indulnak. Ezeknek a gyakorisága nagyon alacsony.

Gyakori betegségről van szó?

Nagyon érdekes, hogy ha a mióma gyakoriságáról keresünk információt az interneten, több hazai weboldalon 3-5%-ot lehet találni. Aki ultrahangozik, számtalanszor talál olyan borsónyi-cseresznyényi miómát, ami semmi gondot nem okoz. Szakkönyvekben inkább azt látjuk, hogy a 45 év feletti nők 60 százalékánál jelen van, sőt ha panaszmentes nők méhét valami miatt szövettani vizsgálatnak vetik alá, akkor még ennél is gyakoribb az elváltozás. Gyakoribb ez a betegség magas vérnyomás, cukorbetegség és policisztás petefészek szindróma esetén. Családi halmozódás is gyakori és vannak olyan családok, ahol egyetlen asszonynál sem fordul elő.

Hogy lehet észrevenni, mik a tünetei?

A nők bő vérzés, nyomási tünetek vagy meddőség miatt fordulnak orvoshoz, amikor kiderül náluk ez a diagnózis. Gyakori az alhasi panasz, a növekvő has is, ami olyan érzés, mint amilyen a havi vérzés. A vérzés rendszeres, de bővebb és hosszabban tart, gyakori a vérszegénység. Részben a méh összehúzódásának zavara áll ilyenkor a háttérben, de a méh nyálkahártyáját is megváltoztatja a mióma: máshogy reagál a keringő hormonokra és a helyben képződő szöveti hírvivőkre.

Hogyan lehet kezelni?

A kezelés lehet gyógyszeres és műtéti.  A gyógyszeres kezelés  során a progeszteron-aktivitás gátlásakor a fibrómák sejtjei nem osztódnak és végül elpusztulnak, ami csökkentheti a mióma méretét és az általa előidézett tünetek súlyosságát. A megkisebbedett mióma  műtéti eltávolítása könnyebben megoldható, sőt gyakrabban lehet a laparoszkópos megoldást választani. Jó megoldás lehetne a bő vérzésre a hormon tartalmú, méhen belüli hurok is, de sok esetben a mióma  miatt a méh belső űre annyira torzult, hogy a felhelyezés akadályokba ütközhet.
Megfigyelték azt is, hogy a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő hölgyeknél általában nem növekszik a mióma  mérete.

A kicsi, panaszt nem okozó miómát is érdemes ultrahanggal rendszeresen ellenőrizni, mert növekedhet, változhat az elhelyezkedése vagy ritka esetben kiderülhet róla, hogy amit miómának sejtettünk, az esetleg mioszarkóma. A teherbe esést akadályozhatja és a megfogant terhesség esetén is gyakoribb a vetélés és koraszülés.

Haris Éva


A párválasztás és a szexualitás
A párválasztás és a szexualitás
Így csókolunk mi
Így csókolunk mi
5 lépés az orgazmus felé
5 lépés az orgazmus felé
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.